Długi czas fermentacji

olel
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2015-03-10, 00:15
Lokalizacja: Jasło

Post autor: olel » 2015-03-11, 08:38

Dzisiaj rano temp. 24 stopnie Blg na poziomie 2,5 fermentacja straciła na sile i bąbelek jest raz na jakieś 70s. Wydaje mi się że zaczyna się klarować.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2015-03-11, 08:53

Jak zaczyna klarować się to już więcej nie zdziałasz. Zlej teraz znad osadu i do klarowania a później na rury.

olel
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2015-03-10, 00:15
Lokalizacja: Jasło

Post autor: olel » 2015-03-11, 09:15

Tak zrobiłem. A jak z tym cukrem? przedobrzyłem i dlatego takie komplikacje? Jak wcześniej pisałem, po rozrzedzeniu fermentacja ruszyła ale jeszcze całego cukru nie wypracowało. Generalnie robiłem przepisem z opakowania drożdży, 7kg cukru na 20,2l wody daje ponad 350g/l, dobrze rozumuje, w tym mógł być problem? Jakie najlepsze Blg na starcie powinno być i ile gram cukru na litr wody, bo wyczytałem że jak za dużo to też nie dobrze.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2015-03-11, 11:07

Ogólnie, te drożdże nie lubią zbyt dużego Blg a co za tym idzie stężenia alkoholu w nastawie i to może być przyczyną zatrzymania fermentacji. Aby na przyszłość nie mieć takich problemów to zmniejsz ilość cukru lub zmień drożdże.

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2015-03-11, 11:23

kol. Olel tutaj masz programik do obliczania nastawów w zależności jakich drożdży użyjesz, polecam http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... imbrownica

olel
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2015-03-10, 00:15
Lokalizacja: Jasło

Post autor: olel » 2015-03-11, 11:45

Na razie dzięki za cenne informacje i pomoc, oczywiście po wszystkim napiszę co i jak. "Stołuje się" w euro-win http://www.eurowin.pl/pl/c/Drozdze-gorzelnicze/68
Jakie drożdże na przyszłość mogę tam nabyć aby dobrze funkcjonowały?


Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-03-11, 12:36

A ktoś ma jakieś większe doświadczenia z tymi drożdżami? Coś z nimi nie halo czy to może przypadłość jednej paczki / serii?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-03-11, 13:08

Ja kiedyś sprawdzałem Moskva Style. Jedną paczkę dawałem na 12 kg cukru plus 38-40 litrów wody. Żadnych problemów nie stwierdziłem. Przerobiłem dwie paczki.
Kiedyś @drgranatt pisał, że miał z nimi kłopoty.
OLO 69

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2015-03-11, 13:51

Citizen Kane pisze:A ktoś ma jakieś większe doświadczenia z tymi drożdżami? Coś z nimi nie halo czy to może przypadłość jednej paczki / serii?
Kiedyś kupiłem na próbę 1 czy 2 paczki MS i nie pamiętam dokładnie ale chyba nie miałem zbyt dużych zastrzeżeń. Jedno co pamiętam to nie bardzo chciały zejść niżej niż -2. Później wziąłem 10 szt. (z długim terminem przydatności) i zaczęło się.
Konkluzja: na 1 paczkę (130g) przy zbiorniku 30l nastaw nie mógł przekraczać +20 Blg aby z trudem zejść do -2, -3 Blg.
W związku z tym dałem sobie z nimi na luz.
Ostatnio zmieniony 2015-03-12, 01:13 przez drgranatt, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2015-03-11, 13:52

Pracowałem na tych drożdżach i wg instrukcji i przy powiększonym nastawie i nigdy nie miałem z nimi kłopotów, co najwyżej wydłużył się czas fermentacji o kilka dni.
Spiritus flat ubi vult

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2015-03-11, 15:25

Kilka osób pisało że otrzymali ostry destylat po Moskva Style, Ja przerobiłem dwie paczki i również ostry wyszedł-być może ta sama seria.

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2015-03-12, 07:25

Bo Moskvy, nie są drożdżami PURE. Jak sama nazwa wskazuje, one mają dać taki trochę inny, ostrzejszy smak destylatu, jaki lubią nasi wschodni sąsiedzi :slinka
Spiritus flat ubi vult

olel
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2015-03-10, 00:15
Lokalizacja: Jasło

Post autor: olel » 2015-03-12, 10:10

W dniu dzisiejszym spławik utonął, nastaw się klaruje ale wypłynęło kilka białych plamek na powierzchnię, co to jest?

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2015-03-12, 10:18

To są padłe grzybki. Aby klarować nastaw musisz zlać znad osadu i dopiero poddać klarowaniu.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości