Długi czas fermentacji
Długi czas fermentacji
Witam! Jako nowy użytkownik z góry przepraszam i proszę o wyrozumiałość. postanowiłem zacząć przygodę z domowymi alkoholami. Zacier w ilości 25l w tym 7kg cukru już długo fermentuje, zastosowane drożdże to moskva style. Proporcje wykonane oczywiście wg. instrukcji, balon stoi w temperaturze 19-21 stopni i już tak dokładnie 2 tygodnie. Na początku przebiegała burzliwa fermentacja, teraz cicha. Wczoraj dolałem około 2 l wody bo zacier był jeszcze słodkawy a drożdże wolniej pracowały. Czekam na wypracowanie i sklarowanie zacieru. na drożdżach pisze że to 5 dni, co jest nie tak??
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Długi czas fermentacji
Jedno co mogę poradzić to zmienić drożdże, nie są najwyższych lotów.olel pisze:Witam! Zacier w ilości 25l w tym 7kg cukru już długo fermentuje, zastosowane drożdże to moskva style.
Re: Długi czas fermentacji
Jak Kolega dokładnie patrząc na sprawę, użył drożdży?
Jaka jest ich data ważności?
Jaka jest ich data ważności?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Marcel77, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Długi czas fermentacji
Ważny jest też sposób przechowywania, ja już nie wymagam by sprzedawca trzymał je w lodówce, tylko by je nie narażał na jakieś skrajne temperatury, to samo dotyczy kupującego. Dlatego zakupy drożdży nie robię w OBI, a u sprzedawcy, który sam jest bimbrownikiem i do tematu podchodzi fachowo. Gdy zaczynałem na forum, wszystko z cierpliwością mi fachowo tłumaczył, jak, dlaczego, dlaczego nie tak jak ja myślę. http://www.bimberhobby.pl/Marcel77 pisze: Jaka jest ich data ważności ?
Witam,
Stosuję tylko Co...24, grzałka dla rybek na al. 25 zeta, żeby miały ciepło, tak około 24', dwa, trzy dni i pływak tonie, parę złotych dołożyć i cieszyć się, nie lubię ruskich.
Pozdrawiam
Stosuję tylko Co...24, grzałka dla rybek na al. 25 zeta, żeby miały ciepło, tak około 24', dwa, trzy dni i pływak tonie, parę złotych dołożyć i cieszyć się, nie lubię ruskich.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2015-03-10, 22:21 przez Pimpuś, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie fajny ,przynajmniej obecnie,z racji tego,iż uczyłem się w szkołach rosyjskiego i sobię czytam czasami na ruskich stronach internetowych ,nie fajny.A w kontaktach na wakacjach też nie fajny,prostactwo i szowinizm ruski,no chyba ,że wódeczka ,ale to inna historia.
Oczywiście nie fajny dla Polaków.
Pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: 2015-03-10, 22:43 ]
Sorki ,no Coobra taki serial w PRL.
Oczywiście nie fajny dla Polaków.
Pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: 2015-03-10, 22:43 ]
Sorki ,no Coobra taki serial w PRL.
Po powrocie z roboty, dlatego o tej godzinie post, blg przy 20 stopniach nastawu wynosi 5. Zlałem meny i zostawię jeszcze na kilka dni. Po przeszukaniu wujka google, dowiedziałem się że nie należy przekraczać zawartości cukru 300g/l a dając 7kg cukru na 20l wody tak się stało. Co dalej? Można to puszczać na ogień?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 60 gości