Strona 2 z 3

: 2015-03-11, 08:38
autor: olel
Dzisiaj rano temp. 24 stopnie Blg na poziomie 2,5 fermentacja straciła na sile i bąbelek jest raz na jakieś 70s. Wydaje mi się że zaczyna się klarować.

: 2015-03-11, 08:53
autor: drgranatt
Jak zaczyna klarować się to już więcej nie zdziałasz. Zlej teraz znad osadu i do klarowania a później na rury.

: 2015-03-11, 09:15
autor: olel
Tak zrobiłem. A jak z tym cukrem? przedobrzyłem i dlatego takie komplikacje? Jak wcześniej pisałem, po rozrzedzeniu fermentacja ruszyła ale jeszcze całego cukru nie wypracowało. Generalnie robiłem przepisem z opakowania drożdży, 7kg cukru na 20,2l wody daje ponad 350g/l, dobrze rozumuje, w tym mógł być problem? Jakie najlepsze Blg na starcie powinno być i ile gram cukru na litr wody, bo wyczytałem że jak za dużo to też nie dobrze.

: 2015-03-11, 11:07
autor: drgranatt
Ogólnie, te drożdże nie lubią zbyt dużego Blg a co za tym idzie stężenia alkoholu w nastawie i to może być przyczyną zatrzymania fermentacji. Aby na przyszłość nie mieć takich problemów to zmniejsz ilość cukru lub zmień drożdże.

: 2015-03-11, 11:23
autor: waldi
kol. Olel tutaj masz programik do obliczania nastawów w zależności jakich drożdży użyjesz, polecam http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... imbrownica

: 2015-03-11, 11:45
autor: olel
Na razie dzięki za cenne informacje i pomoc, oczywiście po wszystkim napiszę co i jak. "Stołuje się" w euro-win http://www.eurowin.pl/pl/c/Drozdze-gorzelnicze/68
Jakie drożdże na przyszłość mogę tam nabyć aby dobrze funkcjonowały?

: 2015-03-11, 12:04
autor: OLO 69

: 2015-03-11, 12:36
autor: Citizen Kane
A ktoś ma jakieś większe doświadczenia z tymi drożdżami? Coś z nimi nie halo czy to może przypadłość jednej paczki / serii?

: 2015-03-11, 13:08
autor: OLO 69
Ja kiedyś sprawdzałem Moskva Style. Jedną paczkę dawałem na 12 kg cukru plus 38-40 litrów wody. Żadnych problemów nie stwierdziłem. Przerobiłem dwie paczki.
Kiedyś @drgranatt pisał, że miał z nimi kłopoty.

: 2015-03-11, 13:51
autor: drgranatt
Citizen Kane pisze:A ktoś ma jakieś większe doświadczenia z tymi drożdżami? Coś z nimi nie halo czy to może przypadłość jednej paczki / serii?
Kiedyś kupiłem na próbę 1 czy 2 paczki MS i nie pamiętam dokładnie ale chyba nie miałem zbyt dużych zastrzeżeń. Jedno co pamiętam to nie bardzo chciały zejść niżej niż -2. Później wziąłem 10 szt. (z długim terminem przydatności) i zaczęło się.
Konkluzja: na 1 paczkę (130g) przy zbiorniku 30l nastaw nie mógł przekraczać +20 Blg aby z trudem zejść do -2, -3 Blg.
W związku z tym dałem sobie z nimi na luz.

: 2015-03-11, 13:52
autor: radius
Pracowałem na tych drożdżach i wg instrukcji i przy powiększonym nastawie i nigdy nie miałem z nimi kłopotów, co najwyżej wydłużył się czas fermentacji o kilka dni.

: 2015-03-11, 15:25
autor: Pirat
Kilka osób pisało że otrzymali ostry destylat po Moskva Style, Ja przerobiłem dwie paczki i również ostry wyszedł-być może ta sama seria.

: 2015-03-12, 07:25
autor: radius
Bo Moskvy, nie są drożdżami PURE. Jak sama nazwa wskazuje, one mają dać taki trochę inny, ostrzejszy smak destylatu, jaki lubią nasi wschodni sąsiedzi :slinka

: 2015-03-12, 10:10
autor: olel
W dniu dzisiejszym spławik utonął, nastaw się klaruje ale wypłynęło kilka białych plamek na powierzchnię, co to jest?

: 2015-03-12, 10:18
autor: drgranatt
To są padłe grzybki. Aby klarować nastaw musisz zlać znad osadu i dopiero poddać klarowaniu.