Strona 3 z 3

: 2015-03-12, 17:36
autor: magas
drgranatt pisze:To są padłe grzybki.
Czasem przy długiej fermentacji mogą wyjść nie te grzybki które chcemy, bo pleśń to też grzybki, zbierałem kiedyś sitkiem z jakiegoś nastawu owocowego, chyba winogrona.

: 2015-03-12, 19:40
autor: Marcel77
Jakaś fotka tych plamek?

: 2015-03-23, 09:54
autor: olel
Zrobiłem kolejny nastaw. Drożdże alcotec 48 pure, 7 kg cukru 21l wody. Na początku fermentacji kiedy, przebiegała burzliwie i temperatura była wysoka, gąsior stał w chłodnym miejscu. Po dwóch dniach przeniesiony do cieplejszego miejsca, okryty z grzałką od akwarium w środku ustawioną na 25 stopni. Po 5 dniach spławik tak tonie że chce rozbić denko probówki :mrgreen: , nastaw gorzki jak cholera. Dam mu jeszcze dzień może dwa i zlewam do klarowania a później na ogień. Wnioskuje ze pierwszy nastaw się nie udał z kilku powodów: może drożdże, za wysoka temperatura na początku fermentacji, za niska w trakcie, no i butla dobrze wymyta. Z pierwszego na stawu wyszło mało i śmierdzi, zobaczymy co pokaże kolejny i będzie porównanie. Gdybym puścił jeszcze raz to nie udane na rury to coś się poprawi, chodzi głównie o zapach?

: 2015-03-23, 11:24
autor: OLO 69
Jeżeli puścisz jeszcze raz, odbierając przedgon oraz odrzucając pogon to zarówno zapach jak i smak się poprawi.
Pzdr.

Re: Długi czas fermentacji

: 2022-01-07, 10:40
autor: Firoj
Po powrocie z roboty, dlatego o tej godzinie post, blg przy 20 stopniach nastawu wynosi 5. Zlałem meny i zostawię jeszcze na kilka dni. Po przeszukaniu wujka google http://Google.pl, dowiedziałem się że nie należy przekraczać zawartości cukru 300g/l a dając 7kg cukru na 20l wody tak się stało. Co dalej? Można to puszczać na ogień?