Ile w końcu alko z kg cukru?

Cinol
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2014-11-22, 11:11

Ile w końcu alko z kg cukru?

Post autor: Cinol » 2015-05-08, 18:42

Wertuję sieć i znalazłem info że z kilo cukru otrzymujemy pół litra alkoholu. Tymczasem z lektury opakowania drożdży których użyłem wynika, że mam otrzymać finalnie 18% roztwór, czyli z objętości 26 litrów nastawu ma wyjść 4,68 litra alkoholu.Komu wierzyć?

Pytanie nr dwa. Drozdże Coobra 48 Extreme, użyte wg instrukcji. Czyli wg tabelki 8 kg cukru w łącznie 26 litrach nastawu powinny przemielić w pięć dni. Temperatura nastawu 22 stopnie czyli zgodnie z instrukcją (mieści się w widełkach). Kupiłem balingomierz, pokazał 5 stopni, cztli po korekcie na temperaturę będzie nawet więcej. Jak wyliczyć ile cukru przerobiły już drożdże gdy nie znam początkowego blg (ten miernik kupiłem dopiero dziś)? Czy po prostu uzbroić się w cierpliwość i czekać aż blg będzie ujemne?

Zakładałem (być może naiwnie) że pięć dni burzliwej fermentacji, dwa klarowania i siódmego dnia "uszlachetnianie". :wink:

Przepraszam za lamerskie pytania, wiem że jestem na forum króciutko jednak używam wyszukiwarki (z gorszym lub lepszym skutkiem) i wiem że niektórym te pytania mogą się wydać banalne. :)


Edit, na pierwsze pytanie już znalazłem odpowiedź w linku na tym forum, i wskazuje na wersję producenta drożdży.

Co do drugiego nadal szukam... :P

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Ile w końcu alko z kg cukru?

Post autor: Citizen Kane » 2015-05-08, 22:31

Cinol pisze:uzbroić się w cierpliwość i czekać aż blg będzie ujemne?
:oki

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2015-10-10, 16:25

Pytanie nr 1- za dużo myślisz.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez cieptas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Ile w końcu alko z kg cukru?

Post autor: radius » 2015-10-11, 08:30

Cinol pisze: Jak wyliczyć ile cukru przerobiły już drożdże gdy nie znam początkowego blg
https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga
Twoje początkowe Blg wynosiło ok. 27
26-4,8=21,2
21,2+8=29,2
8:29,2=0,2739 x100=27,39 :)
Spiritus flat ubi vult

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2015-10-11, 11:59

To by się zgadzało. Z obliczeń wychodzi że z 1kg cukru czystego alkoholu można uzyskać ok. 0,480 l, co daje 0,5 l spirytusu 95%.
Róbmy Swoje

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 56 gości