Wertuję sieć i znalazłem info że z kilo cukru otrzymujemy pół litra alkoholu. Tymczasem z lektury opakowania drożdży których użyłem wynika, że mam otrzymać finalnie 18% roztwór, czyli z objętości 26 litrów nastawu ma wyjść 4,68 litra alkoholu.Komu wierzyć?
Pytanie nr dwa. Drozdże Coobra 48 Extreme, użyte wg instrukcji. Czyli wg tabelki 8 kg cukru w łącznie 26 litrach nastawu powinny przemielić w pięć dni. Temperatura nastawu 22 stopnie czyli zgodnie z instrukcją (mieści się w widełkach). Kupiłem balingomierz, pokazał 5 stopni, cztli po korekcie na temperaturę będzie nawet więcej. Jak wyliczyć ile cukru przerobiły już drożdże gdy nie znam początkowego blg (ten miernik kupiłem dopiero dziś)? Czy po prostu uzbroić się w cierpliwość i czekać aż blg będzie ujemne?
Zakładałem (być może naiwnie) że pięć dni burzliwej fermentacji, dwa klarowania i siódmego dnia "uszlachetnianie".
Przepraszam za lamerskie pytania, wiem że jestem na forum króciutko jednak używam wyszukiwarki (z gorszym lub lepszym skutkiem) i wiem że niektórym te pytania mogą się wydać banalne.
Edit, na pierwsze pytanie już znalazłem odpowiedź w linku na tym forum, i wskazuje na wersję producenta drożdży.
Co do drugiego nadal szukam...
Ile w końcu alko z kg cukru?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Ile w końcu alko z kg cukru?
Cinol pisze:uzbroić się w cierpliwość i czekać aż blg będzie ujemne?
Re: Ile w końcu alko z kg cukru?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_BallingaCinol pisze: Jak wyliczyć ile cukru przerobiły już drożdże gdy nie znam początkowego blg
Twoje początkowe Blg wynosiło ok. 27
26-4,8=21,2
21,2+8=29,2
8:29,2=0,2739 x100=27,39
Spiritus flat ubi vult
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 56 gości