Rurka do fermentacji na drożdżach turbo.

jarek12613
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2014-09-30, 12:16

Rurka do fermentacji na drożdżach turbo.

Post autor: jarek12613 » 2015-07-04, 16:31

Czy założenie rurki do balonu z nastawem z T3 jest błędem, drożdże podczas fermentacji potrzebują warunków beztlenowych. Nastaw ruszył około 2 godzin temu.
Ostatnio zmieniony 2015-07-06, 20:36 przez jarek12613, łącznie zmieniany 2 razy.

arbaletnik
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2014-02-06, 22:08
Lokalizacja: Wschód

Post autor: arbaletnik » 2015-07-04, 18:47

Drożdże do namnożenia potrzebują również tlenu- głównie na początku. Wykorzystują tlen rozpuszczony w wodzie. Rurki są po to by chronić nastawy przed muszkami i przed bakteriami octowymi wykorzystującymi tlen, przerabiającymi już wytworzony alkohol na ocet. Przy burzliwej fermentacji nad nastawem tworzy się poduszka z CO2 więc rurka nie jest konieczna. Po założeniu robi dużo hałasu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez arbaletnik, łącznie zmieniany 1 raz.

jarek12613
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2014-09-30, 12:16

Post autor: jarek12613 » 2015-07-04, 20:08

Dziękuje za odp, co do wody to to została wcześniej napowietrzona jak przy hodowli pstrąga. Czyli nie ma przeciw skazań założenia rurki?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2015-07-04, 20:56

Osobiście daję rurkę ( Takie coś ) ale wkładam też watę w końcówkę - jest mniej hałaśliwie i dwutlenek węgla ucieka jakby równomiernie, nie denerwuje.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

jarek12613
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2014-09-30, 12:16

Post autor: jarek12613 » 2015-07-05, 09:24

Powiedzcie mi czy temp. nastawu ma teraz 30,6 stopni nie jest za duża? Wiem, że podczas fermentacji temp idzie w górę, ale czy ta nie jest za duża, może mieszać by się zdało co jakiś czas. Temperatura podana jest mierzona na dnie gąsiora.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-07-05, 09:52

30°C to jeszcze nie powód do zmartwień. Turbo mieszają dość intensywnie cieczą, więc masz raczej identyczną temperaturę w cały gąsiorze.

jarek12613
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2014-09-30, 12:16

Post autor: jarek12613 » 2015-07-05, 10:00

Dzięki śliczne.

[ Dodano: 2015-07-05, 18:49 ]
Jak napisałem, wczoraj zrobiłem nastaw. Pracuje ładnie, tylko przed momentem zauważyłem, że na nastawie pojawiła się warstwa gęstej białej piany takiej jak na dobrym piwku. Z racji, że to mój pierwszy nastaw nie wiem czy tak ma być.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2015-07-05, 22:17

Tak, może być

janik
80%
80%
Posty: 430
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2015-07-05, 22:21

Tak ma być,ale cały czas kontroluj temp. bo drożdże właśnie się rozkręcają :mrgreen: i temp. może jeszcze nieco wzrosnąć w zależności od początkowego Blg. i zaaplikowanych ilości drożdży:)

jarek12613
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2014-09-30, 12:16

Post autor: jarek12613 » 2015-07-05, 22:33

Jaka może byc max temp, aby nie uszkodzic drozdzy?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2015-07-05, 22:52

W miarę bezpiecznie dla nich można powiedzmy do 35°C ale widziałem opinie że i przy 40°C będą żyć. Tylko wzrost stężenia alkoholu i wysoka temperatura nie wróżą długiego i cudownego żywota. Jak masz możliwość to celuj w podaną optymalną lub zakres.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

jarek12613
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2014-09-30, 12:16

Post autor: jarek12613 » 2015-07-05, 23:05

Temp otoczenia 23 stopnie, nastawu 30,6.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2015-07-05, 23:08

Jest dobrze.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

janik
80%
80%
Posty: 430
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2015-07-05, 23:18

Każde drożdże mają inną tolerancje na temp. max. i min., ale jeśli ta temp. którą podałeś utrzymuje się to nie jest żle bo większość tego typu drożdży ma max. temp. w okolicach 30C.
Lepszej jakości nastaw wychodzi przy fermentacji na niższych temp. fermentacji niż 30 C.
Jeśli masz możliwości obniżenia temp. otoczenia nastawu poprzez wietrzenie pomieszczenia(szczególnie nocą kiedy temp. spada ) albo wyniesienie na zewnątrz to wszystko będzie OK. :brawo
Pozdrawiam i życzę sukcesu. :1st
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

jarek12613
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2014-09-30, 12:16

Post autor: jarek12613 » 2015-07-06, 10:26

Dobrze,a czy ma sens napowietrzenie nastawu w tej chwili czy zostawi? ju? beztlen?Czy jest sens dodawa? koncentrat pomidorowy,je?li tak to ile.Nastaw zrobi?em z 25l wody,8kilogram?w cukru i paczka T3.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości