Rurka do fermentacji na drożdżach turbo.
-
- 20%
- Posty: 24
- Rejestracja: 2014-09-30, 12:16
Rurka do fermentacji na drożdżach turbo.
Czy założenie rurki do balonu z nastawem z T3 jest błędem, drożdże podczas fermentacji potrzebują warunków beztlenowych. Nastaw ruszył około 2 godzin temu.
Ostatnio zmieniony 2015-07-06, 20:36 przez jarek12613, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 20%
- Posty: 29
- Rejestracja: 2014-02-06, 22:08
- Lokalizacja: Wschód
Drożdże do namnożenia potrzebują również tlenu- głównie na początku. Wykorzystują tlen rozpuszczony w wodzie. Rurki są po to by chronić nastawy przed muszkami i przed bakteriami octowymi wykorzystującymi tlen, przerabiającymi już wytworzony alkohol na ocet. Przy burzliwej fermentacji nad nastawem tworzy się poduszka z CO2 więc rurka nie jest konieczna. Po założeniu robi dużo hałasu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez arbaletnik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 20%
- Posty: 24
- Rejestracja: 2014-09-30, 12:16
Dziękuje za odp, co do wody to to została wcześniej napowietrzona jak przy hodowli pstrąga. Czyli nie ma przeciw skazań założenia rurki?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.
Osobiście daję rurkę ( Takie coś ) ale wkładam też watę w końcówkę - jest mniej hałaśliwie i dwutlenek węgla ucieka jakby równomiernie, nie denerwuje.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
-
- 20%
- Posty: 24
- Rejestracja: 2014-09-30, 12:16
Powiedzcie mi czy temp. nastawu ma teraz 30,6 stopni nie jest za duża? Wiem, że podczas fermentacji temp idzie w górę, ale czy ta nie jest za duża, może mieszać by się zdało co jakiś czas. Temperatura podana jest mierzona na dnie gąsiora.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 20%
- Posty: 24
- Rejestracja: 2014-09-30, 12:16
Dzięki śliczne.
[ Dodano: 2015-07-05, 18:49 ]
Jak napisałem, wczoraj zrobiłem nastaw. Pracuje ładnie, tylko przed momentem zauważyłem, że na nastawie pojawiła się warstwa gęstej białej piany takiej jak na dobrym piwku. Z racji, że to mój pierwszy nastaw nie wiem czy tak ma być.
[ Dodano: 2015-07-05, 18:49 ]
Jak napisałem, wczoraj zrobiłem nastaw. Pracuje ładnie, tylko przed momentem zauważyłem, że na nastawie pojawiła się warstwa gęstej białej piany takiej jak na dobrym piwku. Z racji, że to mój pierwszy nastaw nie wiem czy tak ma być.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 20%
- Posty: 24
- Rejestracja: 2014-09-30, 12:16
Jaka może byc max temp, aby nie uszkodzic drozdzy?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.
W miarę bezpiecznie dla nich można powiedzmy do 35°C ale widziałem opinie że i przy 40°C będą żyć. Tylko wzrost stężenia alkoholu i wysoka temperatura nie wróżą długiego i cudownego żywota. Jak masz możliwość to celuj w podaną optymalną lub zakres.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
-
- 20%
- Posty: 24
- Rejestracja: 2014-09-30, 12:16
Temp otoczenia 23 stopnie, nastawu 30,6.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.
Każde drożdże mają inną tolerancje na temp. max. i min., ale jeśli ta temp. którą podałeś utrzymuje się to nie jest żle bo większość tego typu drożdży ma max. temp. w okolicach 30C.
Lepszej jakości nastaw wychodzi przy fermentacji na niższych temp. fermentacji niż 30 C.
Jeśli masz możliwości obniżenia temp. otoczenia nastawu poprzez wietrzenie pomieszczenia(szczególnie nocą kiedy temp. spada ) albo wyniesienie na zewnątrz to wszystko będzie OK.
Pozdrawiam i życzę sukcesu.
Lepszej jakości nastaw wychodzi przy fermentacji na niższych temp. fermentacji niż 30 C.
Jeśli masz możliwości obniżenia temp. otoczenia nastawu poprzez wietrzenie pomieszczenia(szczególnie nocą kiedy temp. spada ) albo wyniesienie na zewnątrz to wszystko będzie OK.
Pozdrawiam i życzę sukcesu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 20%
- Posty: 24
- Rejestracja: 2014-09-30, 12:16
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości