Rurka nie bulgocze

gruchax_666
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2015-08-19, 13:02

Rurka nie bulgocze

Post autor: gruchax_666 » 2015-08-19, 13:10

Witam!
Zrobiłem dwie beczki zacieru ze śliwek, po wstępnej fermentacji wycisnąłem moszcz, dodałem wody z cukrem i matki drożdżowe. Wszystkie proporcje takie same, mogę się nieznacznie różnić. W jednej rurce mi bulgocze w drugiej nie. :( Otwierałem i sprawdzałem, piana jest strasznie śmierdzi alko. Jedyna różnica w tym że jedna beczka ma oryginalny zacisk na pokrywę, druga nie ma. Przycisnąłem ją wiadrem z wodą (15L), uszczelniłem plasteliną. Sprawdziłem mydlinami czy nigdzie nie wydostaje się powietrze i jest ok. Nie wiem co teraz robić??

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-08-19, 13:51

Chyba masz nieszczelność. Ale przy nastawach do destylacji nie przejmuj się tym. Ja nastawiam w beczkach i tylko kładę pokrywę, aby muchy nie podpijały nastawu :wink:
Pozdrawiam,
Waldek

gruchax_666
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2015-08-19, 13:02

Post autor: gruchax_666 » 2015-08-19, 13:55

Nie zrobi mi się ocet?? Myślałem żeby dodać cukru i drożdży ponownie. A czy jest nieszczelność, prawie na 100% nie ma, sprawdzałem.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-08-19, 16:35

Nigdy nic mi się nie zaoctowało - ale może mam szczęście w tym temacie :)
Podzielę się swoim sposobem na sprawdzanie szczelności różnych układów - destylatora, pojemnika fermentacyjnego czy kega z kolumną. Na jedyne czynne wyjście zakładam wężyk silikonowy 8 - 12mm i dmucham paszczowo. Zaślepiam wężyk i odczekuję chwilę lub dwie - w praktyce od 5 do 60 min. Przy wyjmowaniu zaślepki słucham jak długie jest psssyyt :wink: Dla porównania odsłuchuję psssyyt zaraz po nadmuchaniu. Jeśli są porównywalne, to uznaję układ za szczelny - i tak normalnie pracuje na niższym ciśnieniu niż paszczowe.
Przy fermentującym nastawie liczyłbym na nieco dłuższe pssyyyt.
Do dokładniejszych testów można użyć manometru o odpowiednim zakresie.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6993
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-08-19, 18:27

Dla pewności wymieszaj trochę nastaw z jednej beczki z drugim wtedy masz pewność, że oba będą zaszczepione już pracującymi drożdżami, z drugiej strony jeśli w beczce w której nie bulgocze się pieni, to pewne, że wszystko jest ok.

gruchax_666
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2015-08-19, 13:02

Post autor: gruchax_666 » 2015-08-19, 19:14

To można tak otwierać w trakcie fermentacji? Pierwszy raz robię i mam wiele obaw, dlatego o wszystko pytam. A co z dodaniem drożdży lub cukru? Lub drożdży i cukru?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6993
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-08-19, 19:17

Otwierać można, gaz wydobywający się chroni twój nastaw, nic już nie dodawaj.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości