Jaki rodzaj śliwek najlepszy na śliwowicę

dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

Jaki rodzaj śliwek najlepszy na śliwowicę

Post autor: dedert » 2015-10-13, 12:39

Witam. Ostatnio przymierzam się do zrobienia śliwowicy więc zabrałem się za poszukiwanie odpowiednich śliwek. Po zapoznaniu się z licznymi wypowiedziami na temat typu śliwek doszedłem do wniosku że najlepsze będą do tego celu węgierki zwykłe. No i tutaj zaczyna się problem ponieważ ile ludzi tyle opinii. Jak powinna wyglądać prawdziwa węgierka? Sąsiad ma w ogrodzie jakieś stare drzewko i uważa że to jest ta węgierka staropolska najlepsza na śliwowicę. Małe słodkie kuleczki z których ciężko odchodzi pestka. Jednakże będąc na targu nabyłem węgierkę staropolską z której pestki łatwo odchodzą a kształt śliwek jest nieco jajowaty. Nie jestem zawodowcem w dziedzinie owoców więc zawierzyłem sprzedawcy i nabyłem 50 kg.



Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Przeszukując forum ogrodnicze dowiedziałem się jeszcze czegoś ciekawszego. Jest kilka odmian węgierek różniących się smakiem i słodkością a nawet jej klony:
* Lepotica - wczesna węgierka
* węgierka zwykła

oraz klony węgierek jak: Tolar, Nectavit, Promis

* C. Rana, Katinka - bardzo podobne w smaku do zwykłej, odporne na szarkę.
* Sylvia - smak wyśmienity z lekką goryczką
* C. Lepotica, Amers, President, Presenta - wielkością zbliżone do węgierki zwykłej, dużo cukru i kwasów
* Węgierka dąbrowicka - dobra do wyrobów (przemysłowa)
* Damaszka - dużo cukru, pestka ciężko odchodzi
* Węgierka Wangenheima
Widząc jakie jest zamieszanie z tymi odmianami postanowiłem że kupie sobie drzewka tej najlepszej odmiany i będę sam sobie je hodował. Tylko jakie wybrać? Sugerować się wg smaku, słodkości?
Załączniki
4small.jpg
3small.jpg
2small.jpg
1small.jpg

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-10-13, 18:29

Teraz to człowiek nie nadąży za odmianami, mają ładnie, mocno pachnieć, a pestka wylatać ma sama, nie jak w śliwce stanley, gdzie mocno zrośnięta i dużo cukru też potrzebne.

dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

Post autor: dedert » 2015-10-13, 19:39

Sam nie wiem, miałem w tym roku Stanleye w ktorych pestka ladnie odchodziła. Aczkolwiek obok rosły inne mniejsze sliwki, nazwy nie znam, które były znacznie smaczniejsze. Z informacji na wikipedii znalazłem że sliwowice w krajach bałkańskich robi się głównie z węgierki zwyklej więc i takiej będę poszukiwał.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-10-13, 19:45

Był czas gdy na targu Piasta we Wrocławiu stanley był tańszy niż ziemniaki, ale wszystkie śliwki miały właśnie mocno zrośniętą pestkę.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2015-10-13, 19:50

Wybierz tą odporną na szarkę.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

piotrek1975
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2013-09-21, 19:37

Post autor: piotrek1975 » 2015-10-13, 20:16

Ortodoksyjnie do śliwowicy to nadaje się w zasadzie tylko Węgierka Wangenheima -dziś służy głównie za podkładki do innych wynalazków z grupy śliwek.
Ma trochę mniejsze owoce niż Węgierka Zwykła-dojrzała jest już w połowie września, ma najwięcej cukru i aromatu z grupy węgierek. Owoców to już pewnie się nie kupi bo mało wydajna owocowo i zawiązki trzeba przebierać aby owoc był większy-sadzonki drzewek jeszcze można zdobyć.

dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

Post autor: dedert » 2015-10-13, 22:19

No właśnie z tą szarka może być problem. Drzewo zaatakowane nie da się już uratować. Może jednak patrzeć pod tym kątem. Czyli została by sylvia, Katinka , klony wegierek,

[ Dodano: 2015-10-14, 21:50 ]
Kolejna alternatywa to Valijka z której robi się sliwowice w krajach bałkańskich oraz ponoć najlepsza ze wszystkich śliw niemiecka Zibarte.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 53 gości