Nastaw ok 150l

sjurek
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2015-11-24, 13:44

Nastaw ok 150l

Post autor: sjurek » 2015-12-08, 17:03

Witam
Mam beczkę 160l i planuje zrobić zacier. Co do drożdży to planuję dać ALCOTEC 48 TURBO PURE lub Moskva Style ewentualnie T48 Czy proporcje: 6 paczek i 48 kg cukru (ok 150l) da radę? Temperatura w pomieszczeniu ok 20*C Czy może zmodyfikować proporcje? Które drożdże lepsze do takiego nastawu?

Z góry dziękuję ;)

antua12
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2013-12-01, 16:44

Post autor: antua12 » 2015-12-08, 17:34

6 opakowań drożdży stanowczo za dużo, na 150 litrowy nastaw max 40 kg cukru.
Ja w beczce 220l robię nastaw tak 45 kg cukru dopełnione do 185 l objętości, trzy opakowania drożdży turbo 24 i 3 opakowania kwasku cytrynowego wszystko hula jak lala, teraz beczka w szopie owinięta trzema kocami temperatura nastawu ok. 25 stopni.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez antua12, łącznie zmieniany 2 razy.

sjurek
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2015-11-24, 13:44

Post autor: sjurek » 2015-12-08, 22:13

Dzięki, doradzi ktoś odpowiednie proporcje na taki nastaw?
Sugerowałem się przepisem z opakowania.
Czy te 10l "luzu w beczce" wystarczy? Nie wykipi?
Które drożdże będą najlepsze na taki nastaw?
Będzie to mój "pierwszy raz" :o
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sjurek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-12-08, 22:45

Skoro robisz pierwszy raz to nie lepiej nabrać praktyki na mniejszych ilościach składników :? 10 litrów luzu to aż nadto. Być może są jakieś turbo o wysokim pienieniu, ale te, których używałem robiły symboliczną piankę. Tu masz przykład z intensywnej pracy T3. Nastaw, nie zacier, zrób taki aby nie przekroczyć 24°Blg. Użyj drożdży w ilości dwukrotnie mniejszej niż zaleca producent (wydłuży to fermentacje).
Ostatnio zmieniony 2015-12-08, 22:46 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.

janik
80%
80%
Posty: 430
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2015-12-08, 23:14

Nie ignoruj porady kol.@antua12, warto również brać pod uwagę wskazania C.K. :idea:
Masz idealne warunki zewnętrzne fermentacji więc nie warto nic przyspieszać poprzez zwiększanie ilości drożdży w nastawie. :wallangry
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

sjurek
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2015-11-24, 13:44

Post autor: sjurek » 2015-12-11, 19:56

Jutro będę mieszał, dam 4 paczki MS i 40 kg cukru +woda=150l, powinno dać radę :D
Czy na taki nastaw dać 6 TurboKlarów czy też mniej?

[ Dodano: 2015-12-12, 16:59 ]
Nastąpiła mała "modyfikacja"przepisu. Zrobiłem dwa nastawy po 90l, w każdym 25kg cukru z Tesco i dwie paczki drożdży MS. Blg wyszło 23- 24* Wiem,że trochę późno pytam ale ciekawi mnie co o tym sądzicie? Jest szansa na powodzenie? :wink:

PS
Temperatura nastawu 26-28*C (dwa termometry i 2*C różnicy) Czy te 23* Blg w tej temperaturze nastawu jest ok? Kurcze trochę późno na to wpadłem :oops:
Ostatnio zmieniony 2015-12-12, 23:43 przez sjurek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości