Witam
Mam beczkę 160l i planuje zrobić zacier. Co do drożdży to planuję dać ALCOTEC 48 TURBO PURE lub Moskva Style ewentualnie T48 Czy proporcje: 6 paczek i 48 kg cukru (ok 150l) da radę? Temperatura w pomieszczeniu ok 20*C Czy może zmodyfikować proporcje? Które drożdże lepsze do takiego nastawu?
Z góry dziękuję
Nastaw ok 150l
6 opakowań drożdży stanowczo za dużo, na 150 litrowy nastaw max 40 kg cukru.
Ja w beczce 220l robię nastaw tak 45 kg cukru dopełnione do 185 l objętości, trzy opakowania drożdży turbo 24 i 3 opakowania kwasku cytrynowego wszystko hula jak lala, teraz beczka w szopie owinięta trzema kocami temperatura nastawu ok. 25 stopni.
Ja w beczce 220l robię nastaw tak 45 kg cukru dopełnione do 185 l objętości, trzy opakowania drożdży turbo 24 i 3 opakowania kwasku cytrynowego wszystko hula jak lala, teraz beczka w szopie owinięta trzema kocami temperatura nastawu ok. 25 stopni.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez antua12, łącznie zmieniany 2 razy.
Dzięki, doradzi ktoś odpowiednie proporcje na taki nastaw?
Sugerowałem się przepisem z opakowania.
Czy te 10l "luzu w beczce" wystarczy? Nie wykipi?
Które drożdże będą najlepsze na taki nastaw?
Będzie to mój "pierwszy raz"
Sugerowałem się przepisem z opakowania.
Czy te 10l "luzu w beczce" wystarczy? Nie wykipi?
Które drożdże będą najlepsze na taki nastaw?
Będzie to mój "pierwszy raz"
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sjurek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Skoro robisz pierwszy raz to nie lepiej nabrać praktyki na mniejszych ilościach składników 10 litrów luzu to aż nadto. Być może są jakieś turbo o wysokim pienieniu, ale te, których używałem robiły symboliczną piankę. Tu masz przykład z intensywnej pracy T3. Nastaw, nie zacier, zrób taki aby nie przekroczyć 24°Blg. Użyj drożdży w ilości dwukrotnie mniejszej niż zaleca producent (wydłuży to fermentacje).
Ostatnio zmieniony 2015-12-08, 22:46 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ignoruj porady kol.@antua12, warto również brać pod uwagę wskazania C.K.
Masz idealne warunki zewnętrzne fermentacji więc nie warto nic przyspieszać poprzez zwiększanie ilości drożdży w nastawie.
Masz idealne warunki zewnętrzne fermentacji więc nie warto nic przyspieszać poprzez zwiększanie ilości drożdży w nastawie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.
Jutro będę mieszał, dam 4 paczki MS i 40 kg cukru +woda=150l, powinno dać radę
Czy na taki nastaw dać 6 TurboKlarów czy też mniej?
[ Dodano: 2015-12-12, 16:59 ]
Nastąpiła mała "modyfikacja"przepisu. Zrobiłem dwa nastawy po 90l, w każdym 25kg cukru z Tesco i dwie paczki drożdży MS. Blg wyszło 23- 24* Wiem,że trochę późno pytam ale ciekawi mnie co o tym sądzicie? Jest szansa na powodzenie?
PS
Temperatura nastawu 26-28*C (dwa termometry i 2*C różnicy) Czy te 23* Blg w tej temperaturze nastawu jest ok? Kurcze trochę późno na to wpadłem
Czy na taki nastaw dać 6 TurboKlarów czy też mniej?
[ Dodano: 2015-12-12, 16:59 ]
Nastąpiła mała "modyfikacja"przepisu. Zrobiłem dwa nastawy po 90l, w każdym 25kg cukru z Tesco i dwie paczki drożdży MS. Blg wyszło 23- 24* Wiem,że trochę późno pytam ale ciekawi mnie co o tym sądzicie? Jest szansa na powodzenie?
PS
Temperatura nastawu 26-28*C (dwa termometry i 2*C różnicy) Czy te 23* Blg w tej temperaturze nastawu jest ok? Kurcze trochę późno na to wpadłem
Ostatnio zmieniony 2015-12-12, 23:43 przez sjurek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości