Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

Starzenie alkoholi
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-02-03, 17:43

Ważenie to pomysł naszego nieocenionego Zbynka, zawsze rzucam temat nim coś zrobię , na forum czy, czacie, kilka osób coś napisze, taka burza mózgów, a potem wybieram z tego co dla mnie dobre, dostałem dziś list od ciebie, wielkie dzięki.

[ Dodano: 2016-02-03, 17:45 ]
Kowal jeszcze możesz przecież zważyć, ja wsadziłem korek sylikonowy, nie z korka, by się nie zastanawiać, czy korek pije i oddycha, czy flaszka.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2016-02-03, 18:03

Ważenie pojemnika z trunkiem to b. dobry sposób na ocenę ubytków.
Nawet jak pobierasz do okresowej degustacji, to zapisujesz w metryczce i w każdej chwili możesz policzyć.
W Afryce nie byłem, ale tę metodę stosowałem podróżując maluchem w upały :wink:
Owijałem napoje warstwą mokrej, nasiąkliwej szmatki i na wierzch do bagażnika. Zawsze były chłodniejsze od otoczenia. A jak komuś się zachciało szybciej lub mocniej schłodzonego, to wystawiał takie mokre zawiniątko przez okno pędzącego (nomen omen) jeździdełka i po kwadransie miał prawie jak z lodówki :mrgreen:
magas pisze: Kowal jeszcze możesz przecież zważyć, ja wsadziłem korek sylikonowy, nie z korka, by się nie zastanawiać, czy korek pije i oddycha, czy flaszka.
Nie jest to dobry pomysł - szczelny korek i zmiany objętości przy zmianach temperatury wytworzą nad lub podciśnienie. Przy nadciśnieniu trunek będzie wypychany przez pory w glince; w przypadku podciśnienia będzie zasysane powietrze do gąsiorka.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-02-03, 18:50

Wawaldek11 ja chyba tego chcę, to powinno wpłynąć na przyśpieszenie dojrzewania.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-02-03, 19:07

magas pisze:Ważenie to pomysł naszego nieocenionego Zbynka, .......
To nie ja, to On

Swoją drogą, polecam cały wątek.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-02-03, 22:12

Fajnie piszecie ;-) Nawet nie przypuszczałem, że odrobina bicia piany w temacie pociągnie taką ciekawą dyskusję.

Ja dzisiaj zalałem gąsiorki. Nie ważyłem ;-) Słód żytni jeszcze nie doszedł więc jeden ciągle zalany wodą.
Najbardziej zawiedziony jestem śliwowicą łącką. Na 3,5 butelki tylko jedna nie jechała acetonem. Smutne... Pewnie jadą metodą "pierwsze 50ml w kanał" zamiast chociaż powąchać co leci. Kurde szkoda strasznie, bo i z pewnego źródła i (chyba) bez dodatku cukru bo ducha buraka cukrowego nie czuć a jedzie rozpuszczalnikiem. A nie mam ani grama czystej śliwowicy :wallangry

Dobra, ponarzekałem. Wracając do tematu ~100ml każdego destylatu zapakowane w buteleczki. jako porównanie. I próba za jakiś czas...

pozdrowienia, kwik44

piotrek1975
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2013-09-21, 19:37

Post autor: piotrek1975 » 2016-02-03, 23:24

Ja swoje trzy gąsiorki zalałem białym winem, żubrówką ze spirytusu pszenicznego i śliwowicą -naturalnie wyroby własne - łącznie z trawą żubrową. Wszystko zważone co do grama, mililitra i procentu (oprócz wina - bo to zalałem tak bardziej z ciekawości i braku czegoś godniejszego).
Korek dałem silikonowy - dodatkowo uszczelniony woskiem pszczelim.
Stoją sobie w stałej temperaturze 20 st C - niestety mieszkam w blokowisku, piwnice ciepłe i mało pewne. Za miesiąc kontrola - próbki odlane również do szkła i kamionki szkliwionej.
Swego czasu kupowałem na aledrogo różne butelczyny kamionkowe - nowe i używane, większość była jednak szkliwiona także jakiś rewelacji nie zauważyłem podczas ich użytkowania. Po tych gąsiorkach spodziewam się jednak czegoś pozytywnego bo widać, że "żyją" - oddychają.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez piotrek1975, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-02-03, 23:44

kwik44 pisze:....
Najbardziej zawiedziony jestem śliwowicą łącką.
Pozwolę się do kolegi przyłączyć.
Niby nie temat o śliwowicy ale o owocach.
Nie tak dawno miałem okazje zostać obdarowany dwiema flaszkami rzeczonej "śliwowicy łąckiej" i jakież było moje zdziwienie kiedy polałem ją do kielonów a tu "zonk".
Żonka co się nie zna na alko w ogóle, zapytała czy aby ja w h...a nie robię i nie przyniosłem przedgonu ze śliwek :wallangry .
Jeb...o to to z obu flaszek tak samo, choć były z rożnych źródeł.
Kiedyś, dawno temu piłem takową i była całkiem, całkiem a ta to :shock: :wallangry .
Zawsze żonka gadała że moja to landrynka albo plastik, a teraz krzyczy: " nic nie zmieniaj jest git" :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszko, łącznie zmieniany 1 raz.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-02-04, 12:31

zbyszko pisze: Jeb...o to to z obu flaszek tak samo, choć były z rożnych źródeł.
Chyba zmienili więc technologię na: "co ma się marnować, pierwsza 50-tka dla klienta" :?

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-02-04, 12:54

CK, pewnie jak wszędzie, maksymalizują zysk... Kto się nie zna założy, że to "bimber" i jako taki ma walić...
Kończyłem ze 2 tygodnie temu butelkę śliwowicy kupionej na Słowacji rok temu. Cena podobna, chociaż % niższy, ale smak i zapach bez zarzutu. Nawet nie boję się napisać, że po prostu lepszy :-(
Zostaje tylko zacisnąć zęby, kupić śliwki bez względu na cenę i mieć swoje...

kwik44

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2016-02-10, 21:32

Witam,

dzięki że przypomnieliście. Mam gdzieś zagrzebany 5-litrowy gąsiorek winiaku-koniaku z 2010, na dębie.
W 2012 miałem go zdegudstować i rozcieńczyć z 50% do 48% i całkiem o nim zapomniałem.

To samo z dwoma 5-litrowymi calvadosami 2010. W weekend przeszukam szafy.

pozdrawiam
pluton
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez pluton, łącznie zmieniany 1 raz.
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-02-15, 00:19

Zaczęła się zabawa z kamionką, jestem w trakcie testów, różne temperatury spieków przerabiam. Szukamy temperatury, która nie zrobi z kamionki koloru czerwonego, ceglanego, bo wtedy zbyt dużo tracimy trunku, a utlenianie i polimeryzacja jest kiepska i też nie takich temperatur które stworzą prawie szkło. Mam kolegę internetowego, nie bimbrownik, który pomoże mi z kilku spieków wybrać ten, który będzie miał zbliżone parametry do beczki dębowej, ale bez dębu :mrgreen: . Zalałem cztery kamionki, destylatem o mocy 63%, zważyłem i zmierzyłem ilość wsadu, obserwacje wagowe trwają ponad tydzień, objętości i % nie sprawdzam, bo to krótki czas i zakorkowałem kamionki dość mocno korkami sylikonowymi, po jakimś czasie wyśle dane koledze, który lotny jest w parametrach beczek i alkoholach komercyjnych (taki jego zawód) i doradzi który ze spieków będzie najbliższy parametrom beczki.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2016-02-22, 20:49

U mnie pierwsze testy i pomiary.

Destylat owocowy 70%. Po miesiącu nieco złagodniał, ale wciąż czuć młodziznę, ale to raczej normalne.

Ważyłem 03.02.16 i dziś, czyli 22.02.16.
Cały gąsior ważył ok. 3115g, dziś waży ok. 3070g.
W ciągu 19 dni Anieli wzięli 45g :shock: Na oko to coś ok. 50ml. Czyli wychodzi, że straty są na poziomie ok. 75ml/mc. Rocznie to prawie litr! Czyli połowa zawartości.
Uważam, że to za dużo. Drewno beczki nie generuje takich strat. Będziemy z moją Lubą robić testy innej gliny wypalanej do punktu spieku (1220°C). Jedna butelka już schnie. Po wypale będzie miała ok. 0,5l. Zaleję ją tym samym (mam jeszcze 4l do testów).
Także Magas, Ty się nie bój :P Za mało oddychać to w glinie nie będzie. Problemem mogą być nadmierne straty.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-02-22, 23:13

Kowal, a mierzyłeś może %? A - i gdzie trzymasz gąsiorek? Ja w weekend poszedłem tylko niuchnąć łącką. Ale zapach zmywacza bez zmian :-(

kwik44

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2016-02-23, 09:14

Nie mierzyłem %. Zmierzę po pół roku. Tylko odlałem 5ml pipetką do mini-tulipanka, dolałem 2-3ml wody i degustowałem. Popraną próbkę oczywiście zanotowałem.
Jak na razie głównym miernikiem jest waga.

Po pół roku być może decyzję o pokryciu naczynia woskiem pszczelim. To powinno zmniejszyć straty pozostawiając jednak możliwość oddychania.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-02-23, 18:23

kowal pisze:.....
Po pół roku być może decyzję o pokryciu naczynia woskiem pszczelim. To powinno zmniejszyć straty pozostawiając jednak możliwość oddychania.
Czemu pokryć? Zwykle, woskiem się uszczelnia od środka.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości