Nastaw ok 100l

KUBAS07
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2015-12-29, 12:07

Nastaw ok 100l

Post autor: KUBAS07 » 2015-12-29, 12:18

Na samym początku z racji ze to mój pierwszy post chciałbym się serdecznie przywitać :)

Teraz niestety wracając do tematu miałbym kilka pytań. :D Otóż ostatnio zrobiłem nastaw 24kg cukru 2 paczki drożdży Double snake 48 i wody coś ok 90 litrów z tego co pamiętam. Jakoś tak żeby początkowe blg wyszło ok 24. Teraz mam 6 dzień fermentacji i nastaw od dwóch dni pokazuje blg -2, oznak pracy drożdży brak tak ok 4 cm od góry nastaw robi się klarowny. Pytanie brzmi następująco czy już powoli mam to klarować i rzucać na rury czy czekać aż blg jeszcze zejdzie? Znalazłem gdzieś informacje na forum ze powinno zejść do -4 blg lecz u mnie tyle na pewno nie ma. Może kwestia tego ze nastaw ma trochę mniej niż 20*C?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez KUBAS07, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Nastaw ok 100l

Post autor: Citizen Kane » 2015-12-29, 12:38

Trochę mniej niż 20°C nie stanowi dla odczytanego wyniku większego znaczenia. Możesz spokojnie przerabiać nastaw. Jak rzucasz na rurę to klarowanie nie jest tak istotne. Niemniej jak Ci się nie śpieszy, to przetrzymaj jeszcze z tydzień i dla samej ciekawości sprawdź czy zeszło niżej.

KUBAS07
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2015-12-29, 12:07

Post autor: KUBAS07 » 2015-12-29, 22:33

Z racji tego ze tego nastawu trochę jest i do kega na raz mi nie wejdzie odlałem niecałe 50 l do innego zbiornika i wyrzuciłem na dwór bo znalazłem informację ze na mrozie dużo szybciej się wyklaruje a zaszkodzić nie powinno.. Reszta poczeka do nowego roku. Sprawdzimy czy coś się zmieni ewentualnie ile zajmie wyklarowanie bez środków w ciepłym :) Co do klarowania to mimo tego ze pracuje na kolumnie (ok 120 cm) wyczytałem również żeby klarować gdy zależy na czystym w smaku spirytusie. Ale czy przy podwójnej rektyfikacji ma to jakieś wyczuwalne znaczenie? Pytam was bardziej doświadczonych gdyż w tym temacie nie mam zbyt dużego doświadczenia a wcześniej pracowałem na prymitywnym Pot Stillu i po przejściu na kolumne nawet niezbyt udana rektyfikacja daje dużo lepsze efekty :D
:D

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2016-01-06, 20:59

Hejka.

Co do klarowania to mam takie spostrzeżenia: chłód tak, mróz nie. Nie wyklarujesz dopóki nie zlejesz znad pierwszego osadu. Klarowanie zaoszczędza mnóstwo problemów w przyszłosći, więc moim zdaniem jest obowiązkowym etapem procesu.

Pozdrawiam pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2016-01-06, 21:28

pluton pisze:. Nie wyklarujesz dopóki nie zlejesz znad pierwszego osadu.
Pozdrawiam pluton
Bzdura. Nie raz klarowałem bezpośrednio po skończonej fermentacji, bez zlewania i nigdy nie miałem z tym problemów. Klaruję kocim żwirkiem. Kilka dni i nastaw praktycznie przezroczysty.
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-01-07, 00:57

pluton pisze:Nie wyklarujesz dopóki nie zlejesz znad pierwszego osadu.
Nie prawda. Zdarzało mi się, że nastaw wyklarował się bez jakiegokolwiek zlewania (i bez wspomagaczy) w temperaturze pokojowej.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-01-07, 19:55

Zgadza się. Ostatnio nie miałem czasu i nic nie zlewałem znad osadu. Wyklarowało się super bez "wspomagaczy".

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 55 gości