Syrop glukozowy

berciak
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2011-12-12, 20:16
Lokalizacja: Wielkopolska

Syrop glukozowy

Post autor: berciak » 2016-04-02, 07:42

Witam kolegów może ktoś próbował z syropu glukozowego robić nastaw.
Mam możliwość wygospodarowania paru wiaderek i nie wiem czy warto.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-04-02, 07:59

Trzeba go rozrobić ciepłą wodą do Blg 22° i zadać drożdże jak w cukrówkach. A czy warto to zależy ile się za to zapłaci.
Róbmy Swoje

berciak
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2011-12-12, 20:16
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: berciak » 2016-04-02, 08:27

A jak ze smakiem?

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-04-02, 08:53

Moim zdaniem jest nieco lepszy od sacharozy.
Róbmy Swoje

Rudy
40%
40%
Posty: 76
Rejestracja: 2007-10-04, 21:01
Lokalizacja: południe

Post autor: Rudy » 2016-04-03, 20:35

Syrop glukozowy to będzie moim zdaniem rozpuszczona w wodzie, wysokoskoncentrowana glukoza krystaliczna. Zrób tak jak proponuje kolega rozcieńczyć wodą do 20 max 25 Blg i fermentować standardowo. Kilka razy robiłem alkohol z glukozy jest znacznie smaczniejszy łagodniejszy od zwykłej cukrówki. Fermentacja przebiega szybko i książkowo. Jeśli masz możliwość to bierz ile się da to jest super surowiec do naszego hobby :) pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rudy, łącznie zmieniany 1 raz.
Rudy

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2016-04-03, 21:55

Jest dobry o ile to 100% glukozowy wytwór a nie np - glukowowo -fruktozowy, glukozowo -maltozowy itp. Finalny produkt wyjdzie super - tym bardziej jak to na 100% glukozowy + do tego turbo vodka star pure - i wyjdzie bardzo smaczny produkt - wódeczka. Ostatnio prawie "każdy" z kim rozmawiam ma dostęp do tego surowca. 20-23blg da radę.
pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

tomch22
40%
40%
Posty: 55
Rejestracja: 2006-06-07, 13:14

Post autor: tomch22 » 2016-04-04, 20:48

Ja kiedyś bawiłem się syropami z Peepesu z Łomży i tam nigdy nie przerabiało do końca. Startowe blg z 23 schodziło do 12 co właśnie było przyczyną że nie był to czysty syrop, najważniejszy parametr Brix (40-45 nie pamiętam dokładnie), ale wpadłem na pomysł że go potraktuję enzymami od kolegi 98% tak samo jak przy zacieraniu i pomogło, drożdżaki schodziły na 0 blg, dużo z tym zabawy bo trzeba dodatkowo gotować a cenowo niewiele taniej więc szkoda zachodu na syropy. Moje proporcje: 50kg glukozy, beczka 200l do pełna wody i 1 paczka Dragon Big Pack 380g, szkoda czasu na kombinacje.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez tomch22, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2016-04-04, 21:12

Kolego @Tomch22 - dobrze że piszesz iż to był syrop z pps-u Łomża - a z czego robiony? - ze skrobi ziemniaczanej (glukoza sypka monohydrat od tego producenta tez jest robiona z ziemniaków) - dlatego "on" ma nieco gorsze parametry (glukoza też) od tego o jakim piszę - ten glukozowy jest pochodzenia zbożowego - kukurydza lub pszenica (80% pszenica).
Dlatego jak potraktowałeś enzymami to dojadły skrobię do końca.
Druga sprawa do syrop może występować w mieszaninie "ehm" (glikozowo-maltozowe) - z maltozą - cukrem ciężko fermentowanym a daje smak słodki.
Warto wiedzieć jakie ma "ds-y" - sucha masę - czyli ile zawiera "wody dzięki temu można zrobić odpowiednią proporcje tak by drożdże efektownie to przerobiły.

Ostatnio na sacharozie widzę spadek uzysku do 2,9-3,3 z 6kg - pewnie dużo "domieszek " i ciężko sprawdzić zawartość cukru w cukrze ;( .

98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

maria-n
100%
100%
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2016-04-04, 22:10

Cześć
To która jest najlepsza (nazwa/producent, no i cena)?

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2016-04-07, 21:22

Glukoza pochodzenia zbożowego - my mamy tylko taką w ofercie sklepu - z pps-u niestety ale daje "gorsze" efekty w naszym przetwórstwie.

pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości