Zacier 1410, czas fermentacji

maciek1221
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2007-02-20, 11:50
Lokalizacja: Lublin

Zacier 1410, czas fermentacji

Post autor: maciek1221 » 2007-02-20, 11:53

Siemka, chciałem zapytać, ile czasu ma stać ten zacier 1410?? Wiem że ma postać w jakimś słoiku, żeby przefermentował, moje pytanie jest takie: Ile mas stać? I czy słoik ma być czymś przykryty??

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2007-02-20, 13:25

Pochwa!
Jak jest to słoik po musztardzie to zmienia to postać na poleżeć. Słoik najlepiej umieścić pod łóżkiem i jak płyn będzie już przeźroczysty to ostrożnie i powoli wypić prosto ze słoika wznosząć toast za zdrowie swoje i nasze! Można nakryć skarpetą, żadna bakteria się nie przedrze!
Bardziej serio: znaleźć sobie wątek o 1410 i poczytać, wtedy Osram czyli wszystko jasne!

No to nara!

Winiarek

maciek1221
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2007-02-20, 11:50
Lokalizacja: Lublin

Post autor: maciek1221 » 2007-02-20, 13:42

zapytam inaczej: W czym to postawić i ile ma to stać? I jeszcze gdzie? Nie znalazłem o tym informacji po wyszukaniu....

jarek
40%
40%
Posty: 93
Rejestracja: 2006-03-15, 22:04
Lokalizacja: BXL

Post autor: jarek » 2007-02-20, 13:51

Czy ty naprawdę nic nie rozumiesz nikt nie będzie tracił czasu na odpowiedzi na takie pytania. Poczytaj chociaż troszkę a o udzielaniu to pomyśl jak będziesz miał coś mądrego do powiedzenia, a ja na twoim miejscu to bym najpierw gimnazjum skończył.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-02-20, 14:02

@ maciek1221

http://moonshine_still.republika.pl/fermentacja.html
A zanim zadasz następne pytanie przeczytaj całość :arrow: http://moonshine_still.republika.pl/

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Re: Zacier 1410, czas fermentacji

Post autor: robol69 » 2007-02-20, 15:52

maciek1221 pisze:Siemka, chciałem zapytać, ile czasu ma stać ten zacier 1410??

Jak sama nazwa wskazuje 14 1 0 :

14 dni x 1 = 14 dni (2 tygodnie)

a 0 na końcu znaczy że ma być przykryty
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2007-02-21, 04:14

Niech mu ktoś doradzi zawekowanie słoika i do jutra będzie po sprawie ;D
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2007-03-03, 08:59

Witam. Mam pytanko. Zacier cukrowy powinien stać ok.trzy tygodnie. Ale muszę wyjechać to czy może stać sobie spokojnie w "gąsiorku"? I czy nic mu nie bedzie?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2007-03-03, 09:56

U mnie taki nastaw cukrowy stoi od października zeszłego roku. Jeszcze mu się zdarza bulknąć od czasu do czasu. Nie zaglądam do niego z braku czasu i aby mu powietrza nie wpuszczać. Stężenie alkoholu powinno tam być ok. 15 - 16 % to i tak nie nie skwaśnieje zanim zmieni postać na koncentrat.

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-03-03, 10:07

@winiarek
Pamiętam był kiedyś taki wątek na oliwce, w którym wnioski były takie, że im krócej tym lepiej. Ja w zasadzie trzymam się tego. Dlatego jeśli chodzi o czysty spirytus (wódkę czystą) preferuję zaciery zbożowe. Taki zacier postoi najwyżej (u mnie) 2 tygodnie.
Owocówki (śliwowica. calvados) stoją dłużej, ale staram się nie przekraczać miesiąca.
pzdr

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2007-03-03, 10:36

ja ostatnio destylowałem resztki półrocznego zacieru w porównaniu ze świeżym nie jestem w stanie znaleźć różnicy :idea:

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2007-03-03, 11:02

a_priv pisze:...im krócej tym lepiej...
Wiadomo, szczególnie z ekonomicznego punktu widzenia bo stoi sobie beczka zajęta a tak już następna porcja mogła by w niej fermentować.
Mówi się też, że lepiej późno niż wcale, szczególnie jak sprzęt się rozleciał i tak czy tak trzeba czekać.
Co do miesiąca czasu to jeśli wszystko poszło dobrze to miesiąc można powiedzieć z nadmiarem wystarczy.
A ponieważ nie zawsze jestem w stanie w ciągu miesiąca przepędzić to staram się wogóle przepędzić czy to po miesiącu, dwóch czy po pół roku.

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-03-03, 13:09

Jeśli zacier doszedł do jakiegoś rozsądnego poziomu stężenia etanolu, to może stać bez problemów. Leżakowanie ma m.in. taki plus, że przyczynia się do bardzo dobrego wyklarowania cieczy. Szybkiej destylacji po fermentacji, nie rozpatruję ze względów jakościowych produktu, ponieważ nie ma ona (IMO) na jakość żadnego wpływu.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości