Strona 1 z 1
Pestkówka z pestek wiśni
: 2016-07-23, 20:48
autor: kwik44
Hejka,
Robił ktoś pestkówkę z pestek wiśni? Obrałem dzisiaj 7kg wiśni, żeby uratować zeszłoroczną wiśniówkę i mam tego z 1,5 litra. Częściowo będę chciał dać do nalewki ale pytanie jest bardziej czy same pestki warto...
: 2016-07-24, 00:32
autor: wawaldek11
Przypomniałeś mi, że mam od kilku lat zabunkrowany słój zalanych pestek po drylowaniu. W najbliższym czasie odkopię i ocenię czy warto.
Kiedyś z chytrości zalałem wysuszone "ogryzki" pigwowca z dużą ilością pestek i otrzymałem bardzo aromatyczny migdałowo nalew.
Chyba magas szukał sposobu na rozgniatanie pestek śliwkowych aby uzyskać materiał na amaretto, a ja przypadkiem to uzyskałem.
: 2016-07-24, 00:56
autor: kwik44
O! To daj proszę znać. Ja na razie zalałem wg przepisu na pestkówkę z pigwowca.
: 2016-07-25, 09:37
autor: piotrek1975
Robiłem z pestek pigwowca-to najlepsze chyba źródło pestek, jest ich dużo i nie trzeba nic z nimi robić. Kobiety były zachwycone.
: 2016-07-25, 12:31
autor: wawaldek11
Te pestki są łatwe do pozyskania
Po prostu wykorzystujemy odpad po przygotowaniu owoców pigwowca na nalewki czy soki.
Czystej nalewki z jakichkolwiek pestek jeszcze nie robiłem, ale używam takich nalewów do kupażowanie innych mało wyrazistych trunków.
Chyba nie należy zalewać pestek dużym %, bo kiedyś tak zrobiłem i ciągle wytrąca się osad, jakby tłuszcz.
: 2016-07-25, 12:46
autor: kwik44
Zalałem jakimś 45%. Więc raczej nie za mocne. Cóż, najwyżej odzyskam spirytus
: 2016-07-25, 15:59
autor: wawaldek11
Dobra moc jest z Tobą
Ja zalałem ok. 80%
: 2016-07-25, 20:36
autor: Seba1983
Mam około wiadra 10l pestek ale takich, które były w fermentowanym soku. Czy takie pestki też mogę zalać na pestkówkę?
: 2016-07-26, 10:56
autor: kwik44
Spróbować możesz, tym bardziej, że masz dużo materiału
Będzie pewnie słabsze bo pestki coś już do nastawu oddały. Ja robię ze świeżych. Podziel się wrażeniami. Ja ostatnio podchodzę do tematu na zasadzie "zawsze spirytus można odzyskać"
Pestki na pewno dają super smak w pigwowcu. Dlatego w tej nalewce intencjonalnie je zostawiam do moczenia. Usuwam już później jak idzie wszystko na dżem. Podobnie w wiśniówce. Tyle tylko, że do tej ostatniej nie zmiażdżyłem wiśni zeszłego lata i muszę w tym roku nalew naprawiać bo "pusta"...
: 2016-07-30, 11:49
autor: kwik44
Post pod postem ale szybkie pytanie. Jak długo trzymać pestki w nalewie? Z przepisu na pestkówkę pigwowca było tydzień. Migdałowy zapach nalewu obłędny
: 2016-07-30, 14:28
autor: wawaldek11
Ja trzymam długo. Czasem chyba za długo, bo nie zaglądam często do bimbroforni.
Pestki wiśni są zalane od ubiegłego sezonu. Śliwkowe już kilka lat
Próbuj i jak wyda się dobre, to spijaj
: 2016-07-30, 17:51
autor: kwik44
Dzięki wawaldek. To potrzymamy
: 2016-07-31, 01:18
autor: wawaldek11
Nie traktuj mojej opinii jak wyroczni - po prostu działania z pestkami są próbą zagospodarowania surowca. Forumowicze mają na pewno inne doświadczenia w tej materii.
Ale jak tak sobie rozważam teoretycznie, to skorupki pestek wiśniowych i śliwkowych są twarde i ługowanie aromatów zachodzi wolno. A pigwowiec ma cienką pokrywę nasionka.