Pierwsza Śliwowica

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Pierwsza Śliwowica

Post autor: Stark » 2016-09-15, 08:43

Witam kolegów
Wczoraj dostałem 40kg śliwek węgierek. Postanowiłem zrobić z nich nastaw. Wszystkie śliwki wrzuciłem do wanny i dokładnie umyłem oddzielając niepożądane liście i "ogonki". Później wpakowałem wszystko do dwóch wiader fermentacyjnych 33L (po 20kg na wiadro) użyłem wiertarki i mieszadła po rozbiciu śliwek dodałem po 3L wody i pektoenzym. Dokwasiłem do pH 4.5 i zadałem Bayanusy. Po tygodniu fermentacji w miazdze planuję odcedzić to co zostanie (przez pektoenzym nie powinno być tego dużo) i dopełnić wodą tak żeby mieć ok 22L płynu w jednym wiaderku i dodać po 2-2.5kg cukru na wiaderko. Co sądzicie o takim nastawie?Destylacja później na Pot stillu.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Stark, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1516
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-09-15, 22:58

Kolego a czytałeś jak my to robimy :?:
Z tego co czytam to masz pewnie boiler bez płaszcza.
Co zrobiłeś tego nie cofniesz, ale nie lej więcej wody, dodaj cukier i poczekaj aż sfermentuje. Odcedź, wyciśnij czy jak tam uważasz i wtedy destyluj.
Jak zrobisz tak jak pisałeś to wylejesz "dziecko z kąpielą" tzn wszystkie aromaty śliwkowe zostaną w pulpie której chcesz się pozbyć.
Tak ja sądzę :mrgreen: .
czytam nie pytam

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-16, 10:42

Po przemyśleniach to z tą wodą masz rację. Przy odcedzeniu miałem na myśli dokładnie wyciśnięcie tego co zostanie. Dodałem narazie po 1kg cukru na wiaderko. Myślisz, że jak tak zrobię to nic dobrego mi z tego nie wyjdzie?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Stark, łącznie zmieniany 1 raz.

Pako23
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2016-06-24, 22:00
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: Pako23 » 2016-09-16, 23:55

Kolego stark przyjelo sie ze na 10kg owocow daje sie kilogram cukru ja polecam zainwertowac cukier:)
Co do nastawu to wlej rozpuzczony cukier tylko jak najmniej wody daj bo juz dales i fermentuj wszystko razem z owocmi po skonczonej fermentacji odcedz sklaruj i do gara:)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Pako23, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1516
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-09-17, 00:20

Ja nie myślę ja to wiem:
Wyjdzie z....y trunek o ile po "drodze" czegoś nie spieprzysz.
czytam nie pytam

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-17, 09:52

A Lepiej jest odpędzić surówkę i potem to rozcieńczyć i drugi raz czy raz ale bardzo powoli? Jak wyjdzie mi tego kilka litrów to będę musiał bardzo odpędzić na drugi odpęd. Czy większe rozcieńczenie spowoduje straty? Niby woda to woda.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Stark, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JemioloSeba
70%
70%
Posty: 370
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: JemioloSeba » 2016-09-17, 10:36

Ciągnij z pierwszego aż będzie kapała woda o zapachu śliwki. Kap tyle abyś miał wsad na drugi raz.

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-17, 11:07

Miało być rozcieńczyć. Do Kega 50L ile mogę wlać minimalnie?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Stark, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JemioloSeba
70%
70%
Posty: 370
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: JemioloSeba » 2016-09-17, 11:20

Jeśli masz grzałki to tyle aby je zakryło + zapas na to co wykapiesz. Oczywiście piszemy o minimum ;)

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-17, 11:23

Jeżeli wleje X + woda to ile spodziewać się, że odpędzę?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Stark, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2016-09-17, 15:43

Na pewno drugie X + śmiecie
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1591
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-09-17, 20:04

Wykapie na pewno mniej niż X :D
OLO 69

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-18, 17:10

To jak wyjdzie tal ze bede musial rozcienczyc np do 15% to w niczym to nie przeszkadza?

terni
90%
90%
Posty: 670
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-09-19, 08:47

Oczywiście że nie przeszkadza. Przecież przefermentowane nastawy najczęściej mają nawet mniej niż 15%.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1984
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-09-19, 20:47

To zależy. :D

Jak drugi odpęd bedzie na kolumnie, to nie przeszkadza. Ale jak będzie na aparacie prostym, to już może przeszkadzać. Jak to gadał nasz niezrównany Kolega "nie będzie frakcjonować".
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości