Strona 1 z 2

Pierwsza Śliwowica

: 2016-09-15, 08:43
autor: Stark
Witam kolegów
Wczoraj dostałem 40kg śliwek węgierek. Postanowiłem zrobić z nich nastaw. Wszystkie śliwki wrzuciłem do wanny i dokładnie umyłem oddzielając niepożądane liście i "ogonki". Później wpakowałem wszystko do dwóch wiader fermentacyjnych 33L (po 20kg na wiadro) użyłem wiertarki i mieszadła po rozbiciu śliwek dodałem po 3L wody i pektoenzym. Dokwasiłem do pH 4.5 i zadałem Bayanusy. Po tygodniu fermentacji w miazdze planuję odcedzić to co zostanie (przez pektoenzym nie powinno być tego dużo) i dopełnić wodą tak żeby mieć ok 22L płynu w jednym wiaderku i dodać po 2-2.5kg cukru na wiaderko. Co sądzicie o takim nastawie?Destylacja później na Pot stillu.

Pozdrawiam

: 2016-09-15, 22:58
autor: zbyszko
Kolego a czytałeś jak my to robimy :?:
Z tego co czytam to masz pewnie boiler bez płaszcza.
Co zrobiłeś tego nie cofniesz, ale nie lej więcej wody, dodaj cukier i poczekaj aż sfermentuje. Odcedź, wyciśnij czy jak tam uważasz i wtedy destyluj.
Jak zrobisz tak jak pisałeś to wylejesz "dziecko z kąpielą" tzn wszystkie aromaty śliwkowe zostaną w pulpie której chcesz się pozbyć.
Tak ja sądzę :mrgreen: .

: 2016-09-16, 10:42
autor: Stark
Po przemyśleniach to z tą wodą masz rację. Przy odcedzeniu miałem na myśli dokładnie wyciśnięcie tego co zostanie. Dodałem narazie po 1kg cukru na wiaderko. Myślisz, że jak tak zrobię to nic dobrego mi z tego nie wyjdzie?

: 2016-09-16, 23:55
autor: Pako23
Kolego stark przyjelo sie ze na 10kg owocow daje sie kilogram cukru ja polecam zainwertowac cukier:)
Co do nastawu to wlej rozpuzczony cukier tylko jak najmniej wody daj bo juz dales i fermentuj wszystko razem z owocmi po skonczonej fermentacji odcedz sklaruj i do gara:)
Pozdrawiam

: 2016-09-17, 00:20
autor: zbyszko
Ja nie myślę ja to wiem:
Wyjdzie z....y trunek o ile po "drodze" czegoś nie spieprzysz.

: 2016-09-17, 09:52
autor: Stark
A Lepiej jest odpędzić surówkę i potem to rozcieńczyć i drugi raz czy raz ale bardzo powoli? Jak wyjdzie mi tego kilka litrów to będę musiał bardzo odpędzić na drugi odpęd. Czy większe rozcieńczenie spowoduje straty? Niby woda to woda.

: 2016-09-17, 10:36
autor: Seba1983
Ciągnij z pierwszego aż będzie kapała woda o zapachu śliwki. Kap tyle abyś miał wsad na drugi raz.

: 2016-09-17, 11:07
autor: Stark
Miało być rozcieńczyć. Do Kega 50L ile mogę wlać minimalnie?

: 2016-09-17, 11:20
autor: Seba1983
Jeśli masz grzałki to tyle aby je zakryło + zapas na to co wykapiesz. Oczywiście piszemy o minimum ;)

: 2016-09-17, 11:23
autor: Stark
Jeżeli wleje X + woda to ile spodziewać się, że odpędzę?

: 2016-09-17, 15:43
autor: franta
Na pewno drugie X + śmiecie

: 2016-09-17, 20:04
autor: OLO 69
Wykapie na pewno mniej niż X :D

: 2016-09-18, 17:10
autor: Stark
To jak wyjdzie tal ze bede musial rozcienczyc np do 15% to w niczym to nie przeszkadza?

: 2016-09-19, 08:47
autor: terni
Oczywiście że nie przeszkadza. Przecież przefermentowane nastawy najczęściej mają nawet mniej niż 15%.

: 2016-09-19, 20:47
autor: zbynek
To zależy. :D

Jak drugi odpęd bedzie na kolumnie, to nie przeszkadza. Ale jak będzie na aparacie prostym, to już może przeszkadzać. Jak to gadał nasz niezrównany Kolega "nie będzie frakcjonować".