Pierwsza Śliwowica

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-19, 21:25

Mógłbyś rozwinąć?

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-09-19, 21:43

Zerknij na tabelę lotności , lub na współczynniki rektyfikacji zanieczyszczeń, a zauważysz, że wraz ze wzrostem stężenia maleje ich lotność. Sam dojdź do tego, co to oznacza i jak to można wykorzystać.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-09-20, 09:08

Stark pisze:Mógłbyś rozwinąć?
Na pot stillu proponuję nie rozcieńczać poniżej 30% do drugiego gotowania.
OLO 69

l3onsjo
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2016-02-21, 13:35

Post autor: l3onsjo » 2016-09-20, 10:32

A jaki % jest najlepszy do drugiego gotowania?
Pozdrawiam

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-20, 13:38

Spojrz w tabelke;)

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-23, 23:14

Koledzy męczy mnie jedna kwestia.Filtruję nastaw ze śliwek przez worek od kolegi 98% i się zastanawiam czy jak zostawię worek na noc ściekający do wiaderka na dworze to nie ubędzie nic z wartości nastawu? Filtracja jest dokładna a temp na dworze niska wiec co mogłoby parować?Worki są tak długie że nie mam gdzie ich powiesić.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-09-23, 23:45

Stracisz co najwyżej pare voltów, ale "wartości" na pewno pozostaną :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2016-09-24, 07:00 przez zbyszko, łącznie zmieniany 1 raz.
czytam nie pytam

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-30, 13:26

No nic w sobote nastaw leci na rurki. Wyszło tego ponad 30L. Pierwszą próbę ze śliwowicą spróbuję zrobić chyba na jeden raz na Pot-Stillu ale bardzo powoli ok 1L/h. Jak destylowałem winiak na szkiełku destylowałem raz bardzo powoli ponieważ straty Energii i tak były bardzo duże i powiem, że po jednej destylacji po napowietrzeniu porządnym i zadaniu płatków po 3 miesiącach trunek był bardzo zacny. Myślicie, że tutaj tez może być podobnie?

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-30, 13:52

Cieplna. Grzanie kuchenką (z termostatem) w czasie procesu izolowałem aparaturę folią aluminiową itp. Chodzi ogólnie o to, że sprzęt skręciłem na szybko i wyszło parę wad po drodze które trzeba było korygować.

[ Dodano: 2016-10-01, 16:23 ]
Panowie leci mi ok 1l/h i sliwki pieknie czuc, sprobowalismy po kieliszku 80% + i jak dla mnie juz na swiezo genialne i nie tylko dla mnie!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Stark, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości