Kipiący gilowaty wulkan..
Kipiący gilowaty wulkan..
Witam.
Mam kipiący problem i nie wiem co mam z nim zrobić, pierwszy raz mi się takie coś przydarzyło.
Zrobiłem nastaw w poniedziałek rano w beczce 30l, 8kg cukru + 25l wody + Black Label temp. pokojowa.
Jak to bywało zawsze początek fermentacji burzliwy, we wtorek zaczęło trochę kipieć. ale w środę zalało mi pół kuchni, a najdziwniejsze jest to ze to co wyleci nie jest normalnie ciekłe tylko jakieś GLUTY tak jakby to było białko z jajka. Dziś powtórka z rozrywki jestem w pracy a żona wysyła mi zdjęcie ulanej całej beczki i zalanej kuchni i oczywista sprawa że nie było miłego podpisu pod zdjęciem. Beczka od wtorku nie jest przykryta, i cały czas się wylewa wygląda to jak wulkan ciągle aktywny.
Mam kipiący problem i nie wiem co mam z nim zrobić, pierwszy raz mi się takie coś przydarzyło.
Zrobiłem nastaw w poniedziałek rano w beczce 30l, 8kg cukru + 25l wody + Black Label temp. pokojowa.
Jak to bywało zawsze początek fermentacji burzliwy, we wtorek zaczęło trochę kipieć. ale w środę zalało mi pół kuchni, a najdziwniejsze jest to ze to co wyleci nie jest normalnie ciekłe tylko jakieś GLUTY tak jakby to było białko z jajka. Dziś powtórka z rozrywki jestem w pracy a żona wysyła mi zdjęcie ulanej całej beczki i zalanej kuchni i oczywista sprawa że nie było miłego podpisu pod zdjęciem. Beczka od wtorku nie jest przykryta, i cały czas się wylewa wygląda to jak wulkan ciągle aktywny.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Dodaj 3-4 kapsułki Espumisanu rozpuszczone w ciepłej wodzie, wlej i wymieszaj.
Możesz również zastosować 2-3 łyżki oliwy z oliwek wymieszane w ciepłej wodzie, wlać i wymieszać, powinno pomóc - natomiast całą resztą będziesz się martwił później.
Możesz również zastosować 2-3 łyżki oliwy z oliwek wymieszane w ciepłej wodzie, wlać i wymieszać, powinno pomóc - natomiast całą resztą będziesz się martwił później.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
Na początku jej przeszkadzało trochę ale to było dawno i nie prawda, teraz to już przywykła do tego jak ja do niejdrgranatt pisze:Czy aby żonka nie lubi Twojego hobby
Mąki nie dawałem.
A czy może być wina cukru?
@franta
O co Ci chodzi z tym ''reszta będziesz się martwił później''?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez duureex, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Cukier np z Ukrainy trafia czasem do nas i jest przepakowywany, a tam są jakieś dodatki, chodzi o podatek, nie wiem dokładnie jaki podatek, ale cukier bez dodatków np 23% Vat, a z jakimś dodatkiem zmienia mu kategorię i 3%vat, ja nie wiem jak tam jest dokładnie, jakie dodatki muszą być i czy to mogło by być powodem kipiących farfocli.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Chyba zakażony nastaw. Tzw. śluzowatość. Jest o tym na forach.
http://alkohole-domowe.com/forum/zelowa ... t6242.html
http://wino.org.pl/old-swimp/content/view/185/114/
http://alkohole-domowe.com/forum/zelowa ... t6242.html
http://wino.org.pl/old-swimp/content/view/185/114/
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Nikt mi niczego nie dosypał na pewno.
Co do mycia to po każdym nastawie myje beczki, do tego jeszcze przemywam przedgonem i znów przepłukuje wodą i dopiero nalewam wodę na nastaw.
Ktoś mi powiedział że właśnie cukier mógł być jakiś trefny z tej promocji ''STONKI".
Czy to może być że w cukrze była fruktoza??
Co do mycia to po każdym nastawie myje beczki, do tego jeszcze przemywam przedgonem i znów przepłukuje wodą i dopiero nalewam wodę na nastaw.
Ktoś mi powiedział że właśnie cukier mógł być jakiś trefny z tej promocji ''STONKI".
Czy to może być że w cukrze była fruktoza??
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 49 gości