Brandy Jabłkowa
Brandy Jabłkowa
Taki ot przepis:
Zebrane jabłka przepuścić przez sokowirówkę ewentualnie maszynkę do mięsa.
Na 10 l. soku/ 15l. pulpy dać 2kg. cukru i 5g. pożywki. następnie zaprawić drożdżami.
Po 4 dniach dodać 1 kg. cukru na 10kg. zacieru.
Jak przestanie fermentować (okolice 3 tygodni) walić na rury.
Przepis prosty. Pytanie tylko do Was jakich tu drożdży użyć wg Was najlepiej by było?
Z góry dziękuję za podpowiedź
Zebrane jabłka przepuścić przez sokowirówkę ewentualnie maszynkę do mięsa.
Na 10 l. soku/ 15l. pulpy dać 2kg. cukru i 5g. pożywki. następnie zaprawić drożdżami.
Po 4 dniach dodać 1 kg. cukru na 10kg. zacieru.
Jak przestanie fermentować (okolice 3 tygodni) walić na rury.
Przepis prosty. Pytanie tylko do Was jakich tu drożdży użyć wg Was najlepiej by było?
Z góry dziękuję za podpowiedź
Taki przepis Kolego znalazłem na innym forum. Na dzień dzisiejszy owo nie działa.
Pamiętam, że dużo osób trunek z ów przepisu chwaliło sobie. Dlatego też podpytuję tutaj o szczegóły, których nie pamiętam.
Wg Ciebie drożdży w ogóle nie walić?
Pamiętam, że dużo osób trunek z ów przepisu chwaliło sobie. Dlatego też podpytuję tutaj o szczegóły, których nie pamiętam.
Wg Ciebie drożdży w ogóle nie walić?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Michal131, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5065
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Mam nadzieję że administrator Ci rozjaśnił twój problem.
Nie wiem na jakim forum to wyczytałeś? Jeśli na dzień dzisiejszy nie działa, to dlaczego nie podpytałeś tam gdzie ów trunek smakował?
Nie wiem na jakim forum to wyczytałeś? Jeśli na dzień dzisiejszy nie działa, to dlaczego nie podpytałeś tam gdzie ów trunek smakował?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5065
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Aaa to teraz rozumie dlaczego taki nalot zakręconych userów na nasze forum,
sam tam jestem zarejestrowany lecz tam dawno nie byłem.
Kol. Szlumf masz rację to właśnie Kucyk zapoczątkował temat jabłek i nazwał ten produkt Brandy.
sam tam jestem zarejestrowany lecz tam dawno nie byłem.
Kol. Szlumf masz rację to właśnie Kucyk zapoczątkował temat jabłek i nazwał ten produkt Brandy.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
Magas ma rację, nie warto zbytnio przykładać wagę do nazewnictwa, ,ale nie należy nadużywać tego typu etykiet które są zastrzeżone dla danych mark.
Czasem ulegamy pokusie i aby poczuć się lepiej nazywamy pieszczotliwie swoje dzieci destylacji jak: koniak, calvados, brandy, winiak, grappa itd...
Ważne, że nasze destylaty nam smakują i są czyste, pozbawione złych frakcji
Czasem ulegamy pokusie i aby poczuć się lepiej nazywamy pieszczotliwie swoje dzieci destylacji jak: koniak, calvados, brandy, winiak, grappa itd...
Ważne, że nasze destylaty nam smakują i są czyste, pozbawione złych frakcji
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.
Ogólnie wszelkie destylaty owocowe można zakwalifikować do rodziny "brandy", a sama nazwa pochodzi z Holandii
https://pl.wikipedia.org/wiki/Brandy
Sam swój destylat jabłkowy nazywam Calvadosem i każdy siedzący w temacie, wie co to jest Destylat ze słodu jęczmiennego Single Malt Whisky i też wiadomo. Nazwy ułatwiają
A co do brandy z jabłek, to polecam fermentować pulpę, a drożdży warto użyć jakichś do białych win, ew. uniwersalnych. Ja robiłem na G995.
Cukru trochę można dodać, aczkolwiek słodkie dojrzałe jabłka zawierają dość sporo cukrów - na 7-9%, więc ortodox też będzie miał zauważalną wydajność, choć sam jeszcze ortodoxa nie popełniałem.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Brandy
Sam swój destylat jabłkowy nazywam Calvadosem i każdy siedzący w temacie, wie co to jest Destylat ze słodu jęczmiennego Single Malt Whisky i też wiadomo. Nazwy ułatwiają
A co do brandy z jabłek, to polecam fermentować pulpę, a drożdży warto użyć jakichś do białych win, ew. uniwersalnych. Ja robiłem na G995.
Cukru trochę można dodać, aczkolwiek słodkie dojrzałe jabłka zawierają dość sporo cukrów - na 7-9%, więc ortodox też będzie miał zauważalną wydajność, choć sam jeszcze ortodoxa nie popełniałem.
Kuję żelazo, póki gorące
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5065
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
My tu gadu gadu o jabłkach, a tymczasem temat wart przeczytania:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=250
I może ten:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=1963
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=250
I może ten:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=1963
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość