Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Panowie,
zrobiłem test i podgrzałem grzałką akwariową nastaw w menzurce do 20 stopni, pokazuje tyle samo -6 Oe czyli -1,5 BLG, ale rozumiem, że nie jest to wyznacznik którym mam się za bardzo "ekscytować" także w weekend przechodzę do pierwszej zabawy
Pachnie bardzo ładnie, smakuje mocno wytrawnie więc jestem pełen optymizmu
zrobiłem test i podgrzałem grzałką akwariową nastaw w menzurce do 20 stopni, pokazuje tyle samo -6 Oe czyli -1,5 BLG, ale rozumiem, że nie jest to wyznacznik którym mam się za bardzo "ekscytować" także w weekend przechodzę do pierwszej zabawy
Pachnie bardzo ładnie, smakuje mocno wytrawnie więc jestem pełen optymizmu
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"
Re: cameleonn
Kolego, zafundowałeś im ekstremalne warunki więc i tak ciesz się, że skończyły tak jak skończyły a nie na dużym plusie. Gdybyś w beczce podtrzymywał temperaturę na poziomie +25*C to uwinęłyby się w tydzień i zeszły do -4 Blg.
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Odjąć od czego? Od wyniku odczytanego na skali balingomierza przy temp. 20 st.C? No, to odejmij 1 od 0 i co otrzymasz, -1 czy +1, bo baligomierz wskaże właśnie taki wynik
Tytuł tabelki to właśnie "mówi; "Korekta odczytu..."
Spiritus flat ubi vult
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Dokładnie Kolego jest tak: Żeby sprowadzić odczyt z 4 do tych 20 stopni to trzeba poprawkę ODJĄĆ ( zakładając że poprawka ma wartość dodatnią, lub dodać gdy ma wartość ujemną ). Cukromierz działa dokładnie na odwrót niż alkoholomierz. Im większe stężenie cukru tym cukromierz jest płycej zanurzony. Im mniejsze stężenie cukru tym zanurza się głębiej. Im większe stężenie alkoholu tym alkoholomierz zanurza się głębiej. Im mniejsze tym płycej. Gdy roztwór cukru w wodzie w temperaturze 20 st. C wykaże określone stężenie, to po ochłodzeniu go do temperatury 4 st. C cukromierz się wynurzy i pokaże tym samym stężenie cukru większe niż jest w rzeczywistości. Dlatego poprawkę trzeba odjąć. W alkoholomierzu przy ochłodzeniu z 20 do 4 st. C wyjdzie mniej procentów i poprawkę trzeba dodać. Pomiary stężeń czy to cukru, czy to alkoholu dokonuje się w określonej temperaturze i to od tej temperatury wprowadza się poprawki tak by odczyt sprowadzić do temperatury w jakiej areometr został wyskalowany. Zwykle jest to 20 st. C.
Ostatnio zmieniony 2019-04-10, 14:04 przez terni, łącznie zmieniany 1 raz.
Róbmy Swoje
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Zapominasz że ujemnego stężenia cukru nie ma. Gdyby nie było alkoholu to byłoby Blg większe o 0,6, czyli wyniósłoby 2,1. Dochodzi jednak alkohol którego nie bierzesz pod uwagę, a on właśnie te cztery "ballingi" dokłada. Cukromierz mierzy stężenie cukru w wodzie, a tuż po rozpoczęciu fermentacji jest to już woda z alkoholem, którego stężenie przekroczyć nawet może 20%.
Róbmy Swoje
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Cukromierz działa identycznie jak alkoholomierz czyli wynurza się bardziej w roztworze gęstym i zanurza się bardziej w roztworze o mniejszej gęstości.
Jeżeli w temp. 4 stopni aerometr pokazuje 22 BLG to oznacza, że jest 21 BLG w rzeczywistości i tyle będzie pokazywał w 20 stopniach.
Innymi słowy odejmujemy 1 BLG w ramach korekty.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Ależ tu jesteśmy całkiem zgodni. Pisząc że działa odwrotnie, miałem na myśli to że cukier w wodzie zwiększa gęstość, natomiast alkohol w wodzie zmniejsza gęstość roztworu. Cukier ma większą, a alkohol mniejszą gęstość od wody. Zanurzenie w rzadszym jest głębsze niż w gęstszym, ale w jednym wypadku oznacza to większe stężenie tego co mierzymy, a w drugim mniejsze stężenie tego co mierzymy. W tym sensie jest to odwrotne i o to właśnie mi chodziło.
Róbmy Swoje
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Od tego wyniku nic nie musisz odejmować. Korekta jest po to, żeby wynik odczytany w innej temperaturze sprowadzić do temp. 20*C.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
@Pietro, cytat, który zamieściłeś, odnosi się do wypowiedzi Doody'ego o odczycie w temp. 4 st.C;
Aerometr wynurzy się przy 4 stopniach o 1 BLG i musimy tą wartość odjąć...
Spiritus flat ubi vult
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Moi drodzy,
8,6 kg. cukru do tego woda razem było 27 litrów nastawu. Drożdże "MOSKVA" na 8 kg cukru/25l wody, węgiel w płynie. Ruszyło w temp 31st C. Popracowało 5 dni w temperaturze pomieszczenia 22/23 st C. Temp nastawu spadała z 31 powoli do obecnego 23,5 nastaw chyba się zatrzymał, BLG 3.
Pytanie i prośba o pomoc:
Czy to jeszcze jakoś można dofermentować?
Bolesław
8,6 kg. cukru do tego woda razem było 27 litrów nastawu. Drożdże "MOSKVA" na 8 kg cukru/25l wody, węgiel w płynie. Ruszyło w temp 31st C. Popracowało 5 dni w temperaturze pomieszczenia 22/23 st C. Temp nastawu spadała z 31 powoli do obecnego 23,5 nastaw chyba się zatrzymał, BLG 3.
Pytanie i prośba o pomoc:
Czy to jeszcze jakoś można dofermentować?
Bolesław
Własny błąd uczy najskuteczniej!
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Spławik sprawdzony? Temperatura pomiaru właściwa?
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Wygląda na to że Blg początkowe było zbyt wysokie bo wynosiło 28°. Na taką ilość cukru ja daję 31 litrów wody co powinno dać ok. 36 litrów nastawu i Blg początkowe 22°. Jest to Blg optymalne. Nadmiar cukru hamuje fermentację.
Róbmy Swoje
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Poczekaj kilka dni. Niech się ci nastaw wyklaruje i wówczas sprawdź Blg.
Fermentacja może jeszcze trwać tylko bardzo wolno.
Fermentacja może jeszcze trwać tylko bardzo wolno.
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Temp. pomiaru 22st C.
Wiem na czym polegał mój błąd. Skoro miałem mieć w 25 litrach nastawu 8 kg cukru to wniosek że na 1 kg cukru przypada 2,456l wody a nie 3,5 jak to jest w przypadku nastawów z 6-ciu kilogramów cukru i 21 l. wody.
Własny błąd uczy najskuteczniej!
Ale zostawiając te rozważania, czy da się jakoś to jeszcze dofermentować? Np podnosząc temperaturę nastawu? Jeżeli tak albo chyba tak to do jakiej temperatury?
A jeśli nie da się już nic zrobić (nawet jak odczekam, sugerowane przez #polar, kilka dni) to destylować?
Jeżeli tak to może jakaś sugestia co do procesu z tym, nieco odbiegającym od ideału, wsadem?
Kilka gotowań?
Sprzęt: KEG 60/Bufor ze sprężynkami miedzianymi/kolumna fi 60,3 110cm (wypełnienie sprężynki KO PILIPEK)/OLM/wziernik/głowica - 4 termometry (KEG,10 półka, OLM, głowica)
PZDR
Bolesław
Wiem na czym polegał mój błąd. Skoro miałem mieć w 25 litrach nastawu 8 kg cukru to wniosek że na 1 kg cukru przypada 2,456l wody a nie 3,5 jak to jest w przypadku nastawów z 6-ciu kilogramów cukru i 21 l. wody.
Własny błąd uczy najskuteczniej!
Ale zostawiając te rozważania, czy da się jakoś to jeszcze dofermentować? Np podnosząc temperaturę nastawu? Jeżeli tak albo chyba tak to do jakiej temperatury?
A jeśli nie da się już nic zrobić (nawet jak odczekam, sugerowane przez #polar, kilka dni) to destylować?
Jeżeli tak to może jakaś sugestia co do procesu z tym, nieco odbiegającym od ideału, wsadem?
Kilka gotowań?
Sprzęt: KEG 60/Bufor ze sprężynkami miedzianymi/kolumna fi 60,3 110cm (wypełnienie sprężynki KO PILIPEK)/OLM/wziernik/głowica - 4 termometry (KEG,10 półka, OLM, głowica)
PZDR
Bolesław
Własny błąd uczy najskuteczniej!
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Moim zdaniem destylować. Cukier który pozostał w cieczy wyczerpanej można jeszcze wykorzystać. Po wystudzeniu do 20°C zmierzyć Blg cukromierzem i dosłodzić do 22°Blg i dodać drożdży. Druga fermentacja przetworzy cukier który pozostał po pierwszej fermentacji. Podniesienie temperatury może nic nie dać bo w nastawie może być już tak duże stężenie alkoholu które zabija drożdże.
Róbmy Swoje
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości