Stary nastaw 2 lata czy może miec wplyw na produkt koncowy?
Stary nastaw 2 lata czy może miec wplyw na produkt koncowy?
Dzien dobry, mam nastaw ktory stal, okolo 2-3 lata, przerobilem z niego juz troche i niby wszystko ok, koumna stabilnie, alkohol tez spoko pachnie, jednak po rozrobieniu nie smakuje to najlepiej, duzo perfum i smak, mhm... Nie ten.
Kolumna Aabratek, olm.
Temperatura w ktorej byl nastaw to okolo 20-25 stopni.
Dodam tylko ze sam nastaw wedlug mnie nie skwasnial, nie zmetnial, wydaje sie ok.
Kolumna Aabratek, olm.
Temperatura w ktorej byl nastaw to okolo 20-25 stopni.
Dodam tylko ze sam nastaw wedlug mnie nie skwasnial, nie zmetnial, wydaje sie ok.
Ostatnio zmieniony 2016-12-16, 21:15 przez kizug, łącznie zmieniany 1 raz.
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
Ja miałem piwo 9,3%, które stało dwa lata we wiadrze fermentacyjnym, ostatnio je przelałem, nagazowało się w butelkach i smakuje ok.
Robiłeś z samego cukru, czy owocowe? Może taki jego charakter.
Robiłeś z samego cukru, czy owocowe? Może taki jego charakter.
Ostatnio zmieniony 2016-12-16, 22:18 przez Interceptor, łącznie zmieniany 2 razy.
Znajomi sie skarza ze nie jest dobre. I cos w tym jest. Zastanawiam sie czy to z powodu mojej metody mieszania, i faktu ze nie wrzucilem na wegiel, * po prostu nie lubie czekac az wszystko przefiltruje...
Nastaw cukier.. okolo 200l dlatego szkoda mi wyrzucic..
Nastaw cukier.. okolo 200l dlatego szkoda mi wyrzucic..
Ostatnio zmieniony 2016-12-16, 21:16 przez kizug, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuje za zainteresowanie tematem.
Rektyfikowane z obniżonym odbiorem dolnym bocznym. Zależało mi na tym aby pozbyć się filtracji przez węgle.
Mam filtry zasilany od dołu itp, ale za dużo czasu mi schodziło, zresztą swego czasu miałem nawet specjalnie starą lodówkę do chłodzenia wkładu i wtedy było super, ale teraz nie jest ciekawie.
Mam w sumie kilka pomysłów..
1) Coś z zacierem
2) Niedokładny odbiór przy OLM ale niestety mam tylko dwa termometry jeden na kegu, drugi szczycie kolumny..
3) Przekombinowane przy mieszaniu (dodaje trochę cukru i być może za dużo poszło cukru)
Eh eh życie psotnika..
Rektyfikowane z obniżonym odbiorem dolnym bocznym. Zależało mi na tym aby pozbyć się filtracji przez węgle.
Mam filtry zasilany od dołu itp, ale za dużo czasu mi schodziło, zresztą swego czasu miałem nawet specjalnie starą lodówkę do chłodzenia wkładu i wtedy było super, ale teraz nie jest ciekawie.
Mam w sumie kilka pomysłów..
1) Coś z zacierem
2) Niedokładny odbiór przy OLM ale niestety mam tylko dwa termometry jeden na kegu, drugi szczycie kolumny..
3) Przekombinowane przy mieszaniu (dodaje trochę cukru i być może za dużo poszło cukru)
Eh eh życie psotnika..
Ostatnio zmieniony 2016-12-16, 23:32 przez kizug, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
To co otrzymałeś rozrób wodą i puść na rurę jeszcze raz. Odbierz przedgon zgodnie ze sztuką, posiłkując się przy tym swoim zmysłem powonienia. Jak już stwierdzisz, że jest ok, to spuść jeszcze pół litra (nie przeznaczaj go do konsumpcji). Jeśli po tym zabiegu problem pozostanie, to spuściłbym ten spirytus w kanał albo w spryskiwacze.kizug pisze:Rektyfikowane z obniżonym odbiorem dolnym bocznym. Zależało mi na tym aby pozbyć się filtracji przez węgle.
Tutaj masz tabelę do rozcieńczenia, czym mniej % tym mniej składników przechodzących do destylatu http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 328#124328
Dobry wieczór, jeszcze odbieram wyszło tego 25l 40% dolałem około 16l wody. Teraz moje ostatnie pytanie wychodzące poza temat. Podczas odbioru a właściwie na poczatku ustawiłem odbiór na 20l / minuta. W tej chwili prędkość spadła poniżej 15ml / minuta, stąd pytanie czy podkręcić grzanie i zwiększyć jednocześnie odbiór czy lepiej dla jakosci pozostawić taka predkość aby odpowiednia ilość wracała do ponownej reaktyfikacji..?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Wielkość odbioru pod koniec należy zmniejszyć. Tu masz preferowane ilości odbioru: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 290#124290
Dziękuje za podpowiedź, ogólnie mało operuje zaworkiem precyzyjnym, staram się utrzymać kolumnę stabilnie. Jeśli dobrze rozumiem ten wykres, to zakładając że w tym momencie grzeje około 2220W, powinienem te dane podzielić na pół? Wychodziło by że zdecydowanie za wolno odbieram..
U mnie jeśli ustawię prędkość początkową na 20 ml, po pewnym czasie sama spada, czy powinienem jednak podczas procesu zwiększać odbiór sugerując się wykresami podanymi przez Ciebie?
Zastanawiam się co zrobić, na kotle mam 91 stopni, prędkość odbioru spadła do 15ml Moc grzanie około 2260. Tak sobie myślę że jeszcze trochę zejdzie zanim wszystko wyleci przy takiej prędkości zakładając ze ona sama będzie spadać.
Mały update: próbowałem zwiększyć odbiór na OLM, ale nie daje rady kręcę zaworkiem i max jest 15ml
U mnie jeśli ustawię prędkość początkową na 20 ml, po pewnym czasie sama spada, czy powinienem jednak podczas procesu zwiększać odbiór sugerując się wykresami podanymi przez Ciebie?
Zastanawiam się co zrobić, na kotle mam 91 stopni, prędkość odbioru spadła do 15ml Moc grzanie około 2260. Tak sobie myślę że jeszcze trochę zejdzie zanim wszystko wyleci przy takiej prędkości zakładając ze ona sama będzie spadać.
Mały update: próbowałem zwiększyć odbiór na OLM, ale nie daje rady kręcę zaworkiem i max jest 15ml
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kizug, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości