Wysokie BLG

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2007-03-19, 21:13

Blg nadal wysokie. Po około 16 dniach spadło z 28 do 13. Bardzo pomału pracuje. Nie wiem co robić. Niedługo pasowało by kapac a tu pół cukru nie przeronbione. Co dalej. Start drożdże aktywne z Bio-win, ratunek drożdże babuni 1 kostka - ruszyło, było nawet obiecująco i ........ klapa. Ferment zwalnia dość znacznie. Czy dać drożdże Turbo aby przerobiły reszte cukru? Czy dodać jeszcze kostke drożdży babuni?
Zdesperowany bimbelek.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-03-19, 23:52

Drożdży nie dodawaj bezpośrednio do nastawu. Zahartuj je, powiedzmy trzy, cztery razy, przez stopniowe podnoszenie stężenia cukru, w którym pracują.
Zastosowałeś się do tego?

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2007-03-20, 17:00

Dokładnie tak zrobiłem. Pracowało rewelacyjnie przez ok.9dni i teraz bardzo zwolniło prawie nic nie bulka. Nadal wysokie Blg prawie 12.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-03-20, 22:22

Zwiększ ilość drożdży.

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2007-03-20, 22:39

A może trzeba dolać wody? :roll:

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-03-21, 23:45

Nie zaszkodzi, trochę etanolu z tych przerobionych Blg jednak postało.

Awatar użytkownika
Pan Jasiu
50%
50%
Posty: 167
Rejestracja: 2006-04-23, 12:44
Lokalizacja: Kocioł Bałkański

Post autor: Pan Jasiu » 2007-03-22, 00:44

No u mnie Blg już poniżej 10, i cały czas pracuję, ubywa tego średnio 5 Blg na tydzień. Trochę wolno, winę za to z pewnością ponosi kiepski start: dałem za mało odżywki, za mało składników naturalnych typu jabłka. Dopiero po dodaniu tego wszystkiego fermentacja wyrównała poziom i przerabia się spokojnie to wszystko, mam nadzieję, że finał niebawem.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 58 gości