Aronia- destylat

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Aronia- destylat

Post autor: elofura » 2017-08-21, 11:47

Panowie u mnie Aronia na skupie od 30-50 groszy. Mam zamiar 100kg przerobić na destylat. Robił ktoś już kiedyś z aroni?
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

MASaKrA_Domingo
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2020-04-17, 19:05

Re: Aronia- destylat

Post autor: MASaKrA_Domingo » 2020-10-06, 19:42

U mnie ok 25kg ( nie pamiętam dokładnie ) aronii w wersji ortodox.

Pracuje to tak, że słowem nie pracuje. Co prawda przez pierwszy tydzień zamiast rurki fermentacyjnej była wepchana gaza, ale po tygodniu ani jednego bulknięcia.
tak, aronia ma ok 5-6% cukrów, więc lipa totalna, ale nie robiłem tego nastawu dla ilości, a dla praktyki.
Tak, aronia bardzo słabo pracuje i drożdże jej nie lubią, nawet bayanusy, które dodałem.

Zamierzam przeinwerterować nieco cukru i dodać, ale raczej zrobię tego pseudo nalewkę, zalewając litrem cukrowego spirytusu po dwukrotnej rektyfikacji i po 2-3msc puszczę przez półkę.

Jeśli robisz aronię, ewentualnie dodaj nieco soku jabłkowego - akurat to połączenie drożdże bardzo lubią.

ps - tak, widzę kiedy post został napisany, ale może innym się przyda.

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Aronia- destylat

Post autor: elofura » 2020-10-07, 08:12

W tym roku też robię z aronii. 200 kg wycisnąłem wyszło - 120 litrów soku. Cały czas w trakcie fermentacji.





Obrazek
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

Carl
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2019-01-29, 21:51

Re: Aronia- destylat

Post autor: Carl » 2020-10-07, 08:54

Pięknie! I wydajność książkowa 0.6 l z 1 kg

Wystukane z Tapatalka


ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości