Jak utłuc drożdże?
Jak utłuc drożdże?
Cześć Kolegom.
Taka sprawka - mam nastawioną cukrówke na drożdzach TY48 i nie chce mi przestać chodzić. BLG mam już ok minus 1-2 a te cholery dalej minimalnie bulgoczą. Czym je zakilować, żeby zacząć klarowanie no i przerobić to jak najszybciej, no i oczywiście nie spaskudzić nastawu? Chodzi o to, że przed świętami muszę się tego pozbyć. Kiedyś próbowałem podwyższyć stężęnie dodając preparatu takiego "do drugiej roboty" ale nie zadziałało.
Taka sprawka - mam nastawioną cukrówke na drożdzach TY48 i nie chce mi przestać chodzić. BLG mam już ok minus 1-2 a te cholery dalej minimalnie bulgoczą. Czym je zakilować, żeby zacząć klarowanie no i przerobić to jak najszybciej, no i oczywiście nie spaskudzić nastawu? Chodzi o to, że przed świętami muszę się tego pozbyć. Kiedyś próbowałem podwyższyć stężęnie dodając preparatu takiego "do drugiej roboty" ale nie zadziałało.
Badacz-amator
Re: Jak utłuc drożdze?
Daj im jeszcze 3-4 dni i powinny zakończyć fermentację na okolicach -4. Możesz dodać pirosiarczynu potasu jak do wina lub dolać alkoholu, który potem odzyskasz. Do Świąt jeszcze daleko. Radzę poczekać.
Ostatnio zmieniony 2017-12-13, 21:44 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jak utłuc drożdze?
Dolej spirytusu albo podgrzej nastaw ponad 40 stopni C. Obecnie panują też na zewnątrz niskie temperatury - możesz spróbować je zatrzymać w taki sposób - nastaw na balkon i potem zlać klarowniejszą ciecz i ew znów potrzymać na chłodzie.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Jak utłuc drożdze?
Dzięki, poczekam jeszcze do jutrzejszego wieczora. Jak się nie uspokoją, to podleję spirytem. Tylko, że kiedyś już tak próbowałem i nie pomogło. Pewnie za mało wlałem...
Badacz-amator
Re: Jak utłuc drożdze?
Ja bym dał im dokończyć. Zwykle drożdże kończą przy -4°Blg, a do tego mało brakuje. Karać ich za pracowitość się nie godzi. Poza tym uzyskasz więcej alkoholu, a tak to trochę się zmarnuje.
Róbmy Swoje
-
- 0%
- Posty: 5
- Rejestracja: 2017-12-09, 14:46
Re: Jak utłuc drożdze?
Pirosiarczyn potasu. Można kupić w sklepach z akcesoriami winiarskimi. W reakcji z wodą zamienia się w wodę, potas i kwas siarkawy. Siarka dla drożdży to silna trucizna, więc zdechną, a siarka ulotni się nad nastaw. W dawnych czasach w klasztorach radzono sobie w ten sposób, że tuż nad powierzchnia wina palono bryłkę siarki
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Jak utłuc drożdze?
Stosowałem do wina i działało (1g piro na 10l nastawu). Cukrówka to takie wino tylko bez owoców Powinno zadziałać identycznie.
Pozdrawiam
Darek
Darek
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Jak utłuc drożdze?
No właśnie nie bałdzo... Kiedyś otrzymałem odpowiedź aby kategorycznie nie dodawać piro bo destylat wali po nim niemiłosiernie.
Re: Jak utłuc drożdze?
Rektyfikat też? Przy zastosowaniu katalizatora miedzianego i rektyfikacji powinniśmy się pozbyć wszelkich zapachów. Przecież nikt nie będzie destylował cukrówki.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jak utłuc drożdze?
No właśnie boję się żeby nie spaskudzić, bo mój preparat ma już dobrą powtarzalność jakościową. Z czekaniem kłopot, po później trzeba to z 2-3 doby klarować i później ze 2 dni przerabiać. A jeszcze w tygodniu wędzenie
A goście tuż tuż
No cóż, źle obliczyłem czas...
Pewnie pójdzie spiryt :/
A goście tuż tuż
No cóż, źle obliczyłem czas...
Pewnie pójdzie spiryt :/
Badacz-amator
Re: Jak utłuc drożdze?
Wsadź termometr i sprawdź ile ma twój nastaw stopni, później sprawdź na drożdżach jaką mają optymalną temperaturę pracy, jak twój nastaw jest zimniejszy o 5 stopni albo więcej, to nalej z niego trochę do gara i podgrzej do 40 stopni, a potem powoli mieszając dolej do reszty, to przyspieszy działanie drożdży, jeśli jednak temperatura nastawu to 25 stopni, a na drożdżach jest ciutkę więcej, lub mniej to nic nie rób, zaraz będzie koniec, możesz też podgrzać grzałka do akwarium całość, ale nie przesadź z temperaturą.
Re: Jak utłuc drożdze?
Kiedyś próbowałem, metodą "termiczną"spożytkować przesiarkowane wino. I pomimo 180cm kolumny, w tym 20 cm miedzi, miałem poważne problemy z pozbyciem się zapaszku piro. Więc raczej nie polecam, lepiej już gotować razem z drożdżami, z ich pozostałościami dużo łatwiej sobie poradzi kolumna. Ja nigdy nie klaruję, zresztą w większości wypadków, to gęsta breja, więc nie da się sklarować.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Re: Jak utłuc drożdze?
Fajnie Zbyszku, że potwierdziłeś taką sytuację. Nie przypuszczałem, że kolumna nie poradzi sobie z takim "aromatem". Nauczka na przyszłość.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości