Jak utłuc drożdże?

fofol
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2010-11-20, 18:45

Jak utłuc drożdże?

Post autor: fofol » 2017-12-13, 21:28

Cześć Kolegom.
Taka sprawka - mam nastawioną cukrówke na drożdzach TY48 i nie chce mi przestać chodzić. BLG mam już ok minus 1-2 a te cholery dalej minimalnie bulgoczą. Czym je zakilować, żeby zacząć klarowanie no i przerobić to jak najszybciej, no i oczywiście nie spaskudzić nastawu? Chodzi o to, że przed świętami muszę się tego pozbyć. Kiedyś próbowałem podwyższyć stężęnie dodając preparatu takiego "do drugiej roboty" ale nie zadziałało.
Badacz-amator

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak utłuc drożdze?

Post autor: Doody » 2017-12-13, 21:40

Daj im jeszcze 3-4 dni i powinny zakończyć fermentację na okolicach -4. Możesz dodać pirosiarczynu potasu jak do wina lub dolać alkoholu, który potem odzyskasz. Do Świąt jeszcze daleko. Radzę poczekać.
Ostatnio zmieniony 2017-12-13, 21:44 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Jak utłuc drożdze?

Post autor: fuutro » 2017-12-13, 21:42

Dolej spirytusu albo podgrzej nastaw ponad 40 stopni C. Obecnie panują też na zewnątrz niskie temperatury - możesz spróbować je zatrzymać w taki sposób - nastaw na balkon i potem zlać klarowniejszą ciecz i ew znów potrzymać na chłodzie.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

fofol
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2010-11-20, 18:45

Re: Jak utłuc drożdze?

Post autor: fofol » 2017-12-13, 22:14

Dzięki, poczekam jeszcze do jutrzejszego wieczora. Jak się nie uspokoją, to podleję spirytem. Tylko, że kiedyś już tak próbowałem i nie pomogło. Pewnie za mało wlałem...
Badacz-amator

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak utłuc drożdze?

Post autor: Doody » 2017-12-13, 22:26

Nie wlewaj w siebie tylko do nastawu... :mrgreen:
Pozdrawiam
Darek

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Jak utłuc drożdze?

Post autor: terni » 2017-12-13, 22:36

Ja bym dał im dokończyć. Zwykle drożdże kończą przy -4°Blg, a do tego mało brakuje. Karać ich za pracowitość się nie godzi. Poza tym uzyskasz więcej alkoholu, a tak to trochę się zmarnuje.
Róbmy Swoje

Nadszyszkownik
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2017-12-09, 14:46

Re: Jak utłuc drożdze?

Post autor: Nadszyszkownik » 2017-12-13, 23:04

Pirosiarczyn potasu. Można kupić w sklepach z akcesoriami winiarskimi. W reakcji z wodą zamienia się w wodę, potas i kwas siarkawy. Siarka dla drożdży to silna trucizna, więc zdechną, a siarka ulotni się nad nastaw. W dawnych czasach w klasztorach radzono sobie w ten sposób, że tuż nad powierzchnia wina palono bryłkę siarki

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Jak utłuc drożdze?

Post autor: Citizen Kane » 2017-12-13, 23:52

Doody pisze:
2017-12-13, 21:40
Możesz dodać pirosiarczynu potasu
Stosowałeś tą metodę?

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak utłuc drożdze?

Post autor: Doody » 2017-12-14, 07:21

Stosowałem do wina i działało (1g piro na 10l nastawu). Cukrówka to takie wino tylko bez owoców :wink: Powinno zadziałać identycznie.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Jak utłuc drożdze?

Post autor: Citizen Kane » 2017-12-14, 10:06

Doody pisze:
2017-12-14, 07:21
Powinno zadziałać identycznie.
No właśnie nie bałdzo... Kiedyś otrzymałem odpowiedź aby kategorycznie nie dodawać piro bo destylat wali po nim niemiłosiernie.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak utłuc drożdze?

Post autor: Doody » 2017-12-14, 10:16

Rektyfikat też? Przy zastosowaniu katalizatora miedzianego i rektyfikacji powinniśmy się pozbyć wszelkich zapachów. Przecież nikt nie będzie destylował cukrówki. :wink:
Pozdrawiam
Darek

fofol
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2010-11-20, 18:45

Re: Jak utłuc drożdze?

Post autor: fofol » 2017-12-14, 12:41

No właśnie boję się żeby nie spaskudzić, bo mój preparat ma już dobrą powtarzalność jakościową. Z czekaniem kłopot, po później trzeba to z 2-3 doby klarować i później ze 2 dni przerabiać. A jeszcze w tygodniu wędzenie :P
A goście tuż tuż :P
No cóż, źle obliczyłem czas...
Pewnie pójdzie spiryt :/
Badacz-amator

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Jak utłuc drożdze?

Post autor: magas » 2017-12-14, 17:10

Wsadź termometr i sprawdź ile ma twój nastaw stopni, później sprawdź na drożdżach jaką mają optymalną temperaturę pracy, jak twój nastaw jest zimniejszy o 5 stopni albo więcej, to nalej z niego trochę do gara i podgrzej do 40 stopni, a potem powoli mieszając dolej do reszty, to przyspieszy działanie drożdży, jeśli jednak temperatura nastawu to 25 stopni, a na drożdżach jest ciutkę więcej, lub mniej to nic nie rób, zaraz będzie koniec, możesz też podgrzać grzałka do akwarium całość, ale nie przesadź z temperaturą.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Jak utłuc drożdze?

Post autor: zbynek » 2017-12-14, 17:19

Kiedyś próbowałem, metodą "termiczną"spożytkować przesiarkowane wino. I pomimo 180cm kolumny, w tym 20 cm miedzi, miałem poważne problemy z pozbyciem się zapaszku piro. Więc raczej nie polecam, lepiej już gotować razem z drożdżami, z ich pozostałościami dużo łatwiej sobie poradzi kolumna. Ja nigdy nie klaruję, zresztą w większości wypadków, to gęsta breja, więc nie da się sklarować. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak utłuc drożdze?

Post autor: Doody » 2017-12-14, 17:53

Fajnie Zbyszku, że potwierdziłeś taką sytuację. Nie przypuszczałem, że kolumna nie poradzi sobie z takim "aromatem". Nauczka na przyszłość.
Pozdrawiam
Darek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości