Nastaw z czereśni
-
- 30%
- Posty: 31
- Rejestracja: 2014-01-19, 16:33
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Nastaw z czereśni
Panowie mam do przerobienia duża a nawet bardzo dużą ilość czereśni nie nadających się juz niestety do sprzedaży. Pomożecie co z nimi zrobić? Dodam tylko że aparaturkę mam bez płaszcza grzanie taboretem wiec raczej destylacja pulpy odpada. Ma ktoś jakieś pomysły moze? Sam myśłałem żeby czereśnie wsypać w worki foliowe mocne szczelnie zawiązać potrzymac ze 3 tyg na słońcu aż puszczą sok potem zlać go w jakieś beczki dodac minimalnie cukru i drożdzy i niech się kotłuje. Co o tym myśłicie?
Re: nastaw z czereśni
Jak masz za dużo - ja przyjmę mam miejsce na 200kg z marszu
Nie dodawaj wody ani cukru. Najlepiej potraktować mieszadłem, zafermentować, jak skończy to odcedzić i destylować wino.
Nie dodawaj wody ani cukru. Najlepiej potraktować mieszadłem, zafermentować, jak skończy to odcedzić i destylować wino.
-
- 101%
- Posty: 1265
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: nastaw z czereśni
Zmiksuj mieszadłem, dodaj maks. 10% cukru ij drożdże do owoców. Jak masz pektoenzym to też zastosuj. Po fermentacji winko powinno się rozwarstwić. Ściągnij płyn, a gęste odciśnij.
Owocowego gotowania!
P.S.
A może koledzy z okolicy mogliby Ci pomóc?
Skąd nadajesz?
Owocowego gotowania!
P.S.
A może koledzy z okolicy mogliby Ci pomóc?
Skąd nadajesz?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- 30%
- Posty: 31
- Rejestracja: 2014-01-19, 16:33
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: nastaw z czereśni
A nadaje świętokrzyskie okolice Szydłowa i chętnie bym się podzielił gdyby ktoś miał ochotę i miejsce bo ami tak nie przerobie. A pomysł z workami może byc? Czy raczej trochę naciągane?
Re: Nastaw z czereśni
Ja jestem z okolic mogę pomóc. Mam prasę możesz wycisnąć sok. W zeszłym roku robiłem aroniówke, fermentacja z owocami, poźniej na prasę i destylacja samego soku. Wyszło ok.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
Re: nastaw z czereśni
To i pewnie węgierki tego roku będzie u Was pod dostatkiem.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Re: Nastaw z czereśni
Nie wyciągaj pestek, pestki dają cały urok, troszkę można wyciągnąć, ale całkowite wyczyszczenie z pestek sprawi, ze destylat będzie nijaki.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość