Strona 1 z 1

Nastaw z pomelo - problem z destylacją

: 2018-07-21, 21:45
autor: darek505
Witam wszystkich proszę o pomoc. Pokusiłem się od zrobienie nastawu na bimber z pomelo (kolega miał nadwyżkę i szkoda było wyrzucać - on też zrobił nastaw i u niego się udało tylko on nie blenderował pomelo) a więc do rzeczy do beczki 120l wrzuciłem 20kg obranych ze skóry i skórek tych białych zblenderowanych pomelo - tak doradził mi inny kumpel do tego według zaleceń dodałem 70l wody i 20kg cukru no i oczywiście drożdże gorzelnicze zakupione na allegro w ilości 380g. Popracowało ok tygodnia tydzień postało zrobiło się gęste konsystencja kiślu przecedziłem wszystko przez sitko nadal gęste ale bez owoców. Kolega przywiózł mi aparature no i się zaczęło pasmo niepowodzeń - 1 nastaw do kega ok 3/4 zalaliśmy nastaw niestety jak miało ok 60 st C już wiedzieliśmy że coś jest nie tak zamiast bimbru zaczęła lecieć piana która była i w odstojnikach - wylałem do drugiej beczki wymyłem. 2 nastaw rozcięczony 1:1 z wodą wlane 1/2 kega ok 4-5h gotowania i alkoholu ok 1,3l jak zaczęło lecieć miał ok 65% jak kończyło to 40%. 3 nastaw rozcięczone 1:0,5 z wodą zalane ok 6/10 kega i znów piana w odstojnikach i zamiast alkoholu piana. Proszę o pomoc czy z tym można coś jeszcze zrobić czy wylać to do kanalizacji czy może jakoś to ratować bo finał mizerny 1 dzień gotowania i 1,3l produktu bardzo słabej jakości nie nadającej się do spożycia w obecnej postaci. Pozdrawiam z góry dziękuję za pomoc.

Re: nastaw z pomelo - problem z destylacją

: 2018-07-21, 22:17
autor: czytam
Dodaj do gotowania antypianę lub espumisan. Doprowadź do wrzenia, sprawdź czy nie wychodzi ze zbiornika i dopiero wtedy przykręć kolumnę/potstil. Pomóc może też pektoenzym np. Rohapect dodany kilka dni przed destylacją.

Re: nastaw z pomelo - problem z destylacją

: 2018-07-21, 23:49
autor: terni
Wylej wszystko do klopa. Zrobił się kisiel to wskazuje na zarażenie nastawu pewnego rodzaju bakteriami. Też kiedyś tak miałem. Wystarczyło że nie odkaziłem beczki po poprzednim nastawie owocowym. Beczkę należy dokładnie umyć i odkazić na przykład wodnym roztworem sody kaustycznej, a owoce dokładnie oczyścić z nadpsutych i uszkodzonych. Gdy się już zrobił kisiel to już nic tego nie odwróci. Fachowo ten rodzaj fermentacji nazywa się fermentacją mannitową. Znana producentom win choroba.

Re: nastaw z pomelo - problem z destylacją

: 2018-07-22, 06:57
autor: darek505
Czy ktoś może potwierdzić "wylej wszystko do klopa" z jednej strony szkoda ale z drugiej szkoda inwestować czas i pieniądze jeśli tego już nie da się uratować

Re: nastaw z pomelo - problem z destylacją

: 2018-07-22, 08:44
autor: terni
Ja podobną sytuację próbowałem ratować zgodnie z radami udzielanymi mi na tym forum przez bardziej doświadczonych. Radzono mi dodać kwasku cytrynowego. Nic nie pomogło. Zmarnowałem tylko czas i dodatkowo trochę pieniędzy. I tak wszystko musiałem wylać. Podobno sytuację we wczesnym stadium fermentacji mannitowej da się jeszcze uratować. Gdy już glut się zrobi to tylko do wylania. Trudno. Bywa i tak. Teraz wiem że dbać należy o czystość pojemników do fermentacji i usunąć nadpsute owoce. Owoce powinny być zdrowe, inaczej szkoda czasu i pieniędzy bo może się glut zrobić.

Re: Nastaw z pomelo - problem z destylacją

: 2018-07-24, 01:31
autor: terni
Wiem co jest tego przyczyną. Pomelo. Tylko pomelo i raczej samo pomelo. Jest to owoc egzotyczny. U mnie owoc ten nadający się na nastaw kosztuje 10 zł/kg. Tańsze są te owoce które trafiły na kompostownik. Ja nie popełniłem śliwowicy, bo zniechęca mnie cena śliwek węgierek (6 zł/kg), a co dopiero mówić o pomelo? Mało kto z nas wie co to jest za owoc? Jak jest drogi? Śliwowicy też nie zrobisz ze śliwek które wyrzucono na śmietnik. Owoce były zepsute i nie powinny być wykorzystywane do przetworzenia na alkohol.

Re: Nastaw z pomelo - problem z destylacją

: 2018-07-24, 08:55
autor: elofura
Terni śliwki po 6zl to były w zeszłym roku...
www.sadownictwo.com.pl/forum/ceny-sliwek-2018

Re: Nastaw z pomelo - problem z destylacją

: 2018-07-24, 10:28
autor: terni
Na giełdach i bezpośrednio u producentów są tańsze. U mnie na targu i w sklepach są po 6 zł. Pomelo u producentów też jest tańsze. Wystarczy pojechać do Indii. Jaki problem?

Re: Nastaw z pomelo - problem z destylacją

: 2018-07-24, 10:29
autor: kwik44
Będzie tylko gorzej. Nie kojarzę początku lipca, żeby już były węgierki. A wczesne widziałem na Rybitwch w Krakowie 2 tygodnie temu.

Re: Nastaw z pomelo - problem z destylacją

: 2018-07-24, 17:12
autor: magas
terni pisze:
2018-07-24, 01:31
Mało kto z nas wie co to jest za owoc?
Opowiedz nam o tym kolego, ja od siebie mogę tylko dopowiedzieć, że mi religia zabrania fermentacji produktów gdzie jest tyle cukru ile ma ta nieznana hybryda , że bez dosładzania nie ma sensu robić. Jeszcze tak wrócę do nadpsutych owoców i bezsensem fermentacji, tu też nie do końca, jak mamy darmowe tony i możliwość przerobową, to trzeba zapytać winiarzy jak się fermentuje brzydkie winogrona, ale trzeba winiarzy dokładnie wysłuchać, krok po kroku i stosować się dokładnie do wskazówek, wtedy taka zabawa ma sens.

Re: Nastaw z pomelo - problem z destylacją

: 2018-07-25, 08:13
autor: terni
Racja. Kiedyś "jabole" robili z jabłek które w znacznej części były nadpsute i wychodziło. Może dlatego że "SO2 w normie" było?