Wino z "mlecza"

Awatar użytkownika
nowak285
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2007-04-07, 15:58
Lokalizacja: nowy sacz

Post autor: nowak285 » 2007-05-09, 10:46

winko ma juz niecałe 2 tyg. fermentacja pomalutku ustaje. cukru dałem 10 kg ale zwiekszyłem nastaw do 50 l. próbowałem dzisiaj moze z pół szklanki. i mysle ze winko bedzie super.cukier jest mało wyczuwalny, wiec dołoze jeszcze z 1kg niech drożdże jeszcze popracuja.

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2007-05-09, 17:27

Witam. Moje winko ma 10 dni. i jeszcze bulka słabo ale bulka. Mam tylko na próbę zrobione 5 litrów. Czekam cierpliwie.
Mam natomiast pytanie do Mr. nowak285. Jesteś z N.Sącza jak jest napisane obok twojego profilu. Gdzieś niedaleko dworca PKP jest hurtownia czy też sklep z metalami tzn.asortyment miedziany, kwasówki, nierdzewki itd. Czy on tam jest i jak z cenami? Czy mógłbyś sprawdzić? Interesuje mnie trójnik gwintowany 1/4 cala z kwasówki. Jak bys mógł oczywiście :lol: I napisz mi adres. Proszę.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2007-05-10, 02:00 przez bimbelek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nowak285
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2007-04-07, 15:58
Lokalizacja: nowy sacz

Post autor: nowak285 » 2007-05-10, 12:53

....jestem własciwie z okolic nowego sacza. jesli bede w oklolicach PKP to rozejrze sie za tym sklepem i ewentualnie sprawdze czy jest trójnik gwintowany 1/4 cala z kwasówki. ale to raczej w przyszłym tyg.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2007-05-10, 18:37

Oki. Dzięki. Poczekam. Ja w niedziele wyjeżdżam, więc na razie mi nie będzie potrzebny. Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-06-30, 19:44 ]
Witam. Dzisiaj mija prawie dwa miesiące od kiedy zrobiłem zacier z majówek. Właśnie robię z nim czary mary. Cieaw jestem jaki będzie efekt końcowy. Jak otworzyłem gąsiorek z zacierem walnęło spirytem - śruba na sam zapach. Klarowne na cuda.
Ostatnio zmieniony 2007-05-16, 01:48 przez bimbelek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2010-05-02, 15:30

Witam :D

Odświeżę troszkę ten temat. Dzisiaj połaziłem troszkę po łące z młodą i uzbieraliśmy 2000 mleczy, wszystko wrzuciłem do gara, nalałem 4,5l wody i 4 pokrojone cytryny (właśnie się gotuje, piękny zapach). Mam zamiar zrobić z tego dwa winka, oba słodkie z tym że jedno gazowane :D Zapowiada się obiecująco. Może jakieś przyprawy :?:

Pozdrawiam :wink:

Edit:
Piękny zapach, podobny jak przy zacieraniu słodu :D Dodam do jutrzejszego gotowania cynamon, goździki, imbir i jałowiec (tak jak do miodów pitnych), ciekawe co z tego wyjdzie :D
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-05-02, 19:09

dobrze ze temat odświeżony ja pewnie jutro skocze na pole po kwiaty ale ja mam zamiar zrobić nastaw na destylat a moze ktoś już destylował coś takiego?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2010-05-03, 12:10

Według mnie nie warto destylować, chyba, że wino wyjdzie ohydne (w co wątpie).
zbyszku73, podziel się wynikami jak już coś spsocisz :D

Pozdrawiam :D
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

slawek1k
50%
50%
Posty: 114
Rejestracja: 2009-06-19, 21:36
Lokalizacja: okolice częstochowy

Post autor: slawek1k » 2010-05-03, 13:57

witam. ja mam za sobą takie winko, początkowo było słomiane w smaku ale po roku zyskało przyjemny miodowy smak, ale samo w sobie puste w smaku,

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-05-03, 15:34

zrobiłem dziś 30l nastawu z kwiatu Miszka na drozdzachT3 to pewnie za 4 dni napisze co i jak

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-05-03, 17:20

no widzicie jakie dobrodziejstwo bozia dała tylko rwać i przetwarzać

[ Dodano: 2010-05-04, 23:02 ]
witam nastaw z mniszka już pracuje ja zrobiłem nastaw z przeznaczeniem na destylacje
z ok 7l kwiatków
25l wody
4kg cukru
4 słoiki dyni w zalewie waniliowej
drożdże gorzelnicze T3
to taki eksperyment nastaw ma piękny miodowo waniliowy zapach
no i ciekawy jestem smaku destylatu
destylacja na pot-stillu
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-05-07, 13:41

witam dziś nastaw przedestylowałem odebrałem 1,5literka moc 65Vol
smak delikatny waniliowo miodowy
myślę ze warto poeksperymentować
teraz dałbym drożdże winiarskie zamiast gorzelniczych

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-05-08, 18:29

zbyszek73 pisze:witam dziś nastaw przedestylowałem odebrałem 1,5literka moc 65Vol
smak delikatny waniliowo miodowy
myślę ze warto poeksperymentować
teraz dałbym drożdże winiarskie zamiast gorzelniczych
Straciłeś i walory smakowe (jakie ma wino z mniszka) i lecznicze(jakie ma nalewka z mniszka).
Spróbuj po prostu nalewki na kwiatach mniszka. Jeszcze czas na zbiory.
Albo jesienią na korzeniu.

Destylacja pomoże przy piołunie, przy mniszku nie jest konieczna.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-05-08, 18:55

witam jeszcze nic straconego żona zrobiła nastaw na winko
kwiatów mam cała działkę może zrobi się naleweczkę
wdzięczna roślinka jedna z wielu
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości