Wino z "mlecza"

Awatar użytkownika
nowak285
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2007-04-07, 15:58
Lokalizacja: nowy sacz

Wino z "mlecza"

Post autor: nowak285 » 2007-04-07, 16:13

witam
MAM ZAMIAR ZROBIC ZACIER Z MLECZY.
ZNALAZłEM W NECIE TAKI OTO PRZEPIS NA WINO Z MLECZY:
10 l kwiatów mniszka (bez szypułek), 30 l wody, 12 cytryn, 12 kg cukru, drożdże winne

gdy juz fermentacja ustanie = destylacja

jestem ciekaw czy cos z tego wyjdzie. na razie czekam az zakwitie "mlecz" na łace.

CO MYSLICIE O TYM ?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez nowak285, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
szakir
101%
101%
Posty: 15
Rejestracja: 2006-10-09, 13:27
Lokalizacja: Górny Śląsk

Post autor: szakir » 2007-04-07, 16:53

Proponuję spojrzeć na jedno z Forum Winiarskiego , tam opisują niektórzy, ile to niesie z soba problemów (mam na myśli szczególnie 10l kwiatów),ale życzę powodzenia!

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2007-04-07, 19:09

Witam.
Moja teściowa robi z mleczy dobry miód tzw. "miód z majówek". Jest naprawde dobry, najlepszy na przeziębienia, jest gęsty i bardzo słodki. Gdyby tak samo zrobic, tylko troszkę mniej cukru, albo dużo więcej wody i to przefermentować, a potem...... kto wie jakby to smakowało? Może ktoś tak robił.
A jeśli chodzi o kwiaty i zmudną zbieranine, to możemy poprosić o to n.p. żonę przecież lubią kwiaty. :lol: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2007-04-27, 22:06 przez bimbelek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nowak285
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2007-04-07, 15:58
Lokalizacja: nowy sacz

Post autor: nowak285 » 2007-04-16, 16:00

"mlecz" zaczyna pojawiać sie już tu i ówdzie, wiec moze za tydzien juz beda zbiory.
a winko mam zamiar zrobic wegług poniższego przepisu. przepis na 45 l. mam dymion 54 l.

- 13,5 l kwiatów ( same żółte płatki )
- 12 kg cukru
- 1 kg rodzynków sułatanek
- 13 pomaranczy
- drożdże tokay (2 paczki) + pozywka
- kwasek cytrynowy (3 łyżeczki)

kwiaty, sułtanki i pomarańcze (pokrojone w plastry - ze skórka) zalać 13,5 l wrzątku - na 3 doby. Po tym okresie odcedzic wywar i wlac do "dymiona" . dodac wody z cukrem ( cukier dodac w 2-3 partiach). Wszystko uzupełnić 9 l wody.

Awatar użytkownika
Pafcio
50%
50%
Posty: 177
Rejestracja: 2006-05-08, 22:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pafcio » 2007-04-16, 16:57

@nowak285
No to powodzenia przy zbieraniu. :lol: Czy już czytałeś na forum winiarskim o zbiorach kwiatu mniszka? Bo jeśli nie, to najpierw tam poszukaj - z tego co doczytałem to nie jest to lekka robota.

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2007-04-16, 17:02

No to panowie zaczyna się ciepło robić, roślinki kwitną tu i ówdzie, więc zaczynamy robić zacierki z kwiatków. Potem będą owoce. A potem zima i znowu cukrówki.
Robiłem w październiku zacier z cukru, i dodałem dwa słoiczki miodu z majówek. Produkt końcowy niczego sobie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
nowak285
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2007-04-07, 15:58
Lokalizacja: nowy sacz

Post autor: nowak285 » 2007-04-16, 17:25

cukrówki to ja jeszcze nie robiłem. w zimie to raczej zyto. a winko to najlepsze jest z jezyn ( na zdjęciu). robiłem raz z jabłek , ale cos nie wyszło. nie załuje bo wódeczka z tego była przepyszna najlepsza jaka kiedykolwiek zrobiłem. zabaczymy jak wyjdzie z mlecza.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2007-04-16, 20:07

Mi najlepsze winko wyszło z śliw z dodatkiem gruszek. Spróbuje w tym roku zrobić kilka zacierów owocowych czystych i mieszanych. Zobacze jaka gorzałeczka wyjdzie. O efektach będe informował.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2007-04-22, 00:23

A mi z ryżu pyszne, vermutowe i nawet kopliwe
pozdr

[ Dodano: 2007-04-22, 00:29 ]
nowak285 pisze:witam
MAM ZAMIAR ZROBIC ZACIER Z MLECZY.
ZNALAZłEM W NECIE TAKI OTO PRZEPIS NA WINO Z MLECZY:
10 l kwiatów mniszka (bez szypułek), 30 l wody, 12 cytryn, 12 kg cukru, drożdże winne
sprawdź czy nie wychodzi Ci za dożo cukru, ja przedobrzyłem zepsułem zacier, w/g moich ( być może mylnych) obliczeń powinieneś dać ok.8 kg cukru.
pozdr
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kacper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2007-04-22, 12:28

Witam.
Dokładnie tak. Dużo zadużo tego cukru. Robiłem kiedyś zacier cukrowy i na 40 l wody dałem 10kg cukru i było ok 28blg. Drożdże nie znoszą takiego stężenia. To będzie miód.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
nowak285
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2007-04-07, 15:58
Lokalizacja: nowy sacz

Post autor: nowak285 » 2007-04-23, 10:33

tak macie racje za duzo cukru... dzieki za podpowiedz.

zmniejsze do 8 kg...juz w tym tyg. nastawie to winko. na lace juz duzo mlecza.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-04-23, 10:42

Ciekawe ile z własności leczniczych tej rośliny przejdzie do destylatu? Ciekawe też, czy te związki, lecznicze w roślinie, w destylacie zachowają swoje własności, czy też się zmienią?
Ciekawe jakie działanie uboczne może dać zwiększone spożycie takiego destylatu?
Wikipedia - Mniszek Lekarski pisze:Działanie: kwiat działa moczopędnie. Jego korzeń zawiera sporo soli mineralnych, zwłaszcza potasu, kwasy organiczne, sterole, różne związki cukrowe, na przykład inulinę, substancje goryczowe (taraksacyna), cholinę. Odwar z korzeni lub nalewka pomagają w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej oraz przy wszystkich problemach wątrobowych. Pomaga przy kłopotach trawiennych. Dzięki interferonowi podnosi odporność organizmu, powinni więc go spożywać anemicy. Obniża poziom cholesterolu, pomaga w leczeniu miażdżycy, początków cukrzycy, otyłości, reumatyzmu i gośćca. Zalecany jest również przy chorobach skóry. Podnosi sprawność seksualną kobiet i mężczyzn.
:wink: :wink: :wink:

pzdr

Awatar użytkownika
nowak285
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2007-04-07, 15:58
Lokalizacja: nowy sacz

Post autor: nowak285 » 2007-04-27, 07:51

dzisiaj mija 3 dzień po zbiorze mlecza. drozdze tez juz gotowe.
a wiec czas aby wszystko wpakowac do baniaczka.na poczatku dam 5 kg cukru, po ok 3 dniach 3kg.

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2007-04-28, 15:00

Witam.
Dzisiaj ja idę na łąke. Będe się pasł majówkami. No i zobaczymy jaki zacier wyjdzie i co z niego wykapie. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2007-04-30, 23:55

a_priv pisze:Ciekawe jakie działanie uboczne może dać zwiększone spożycie takiego destylatu?
Na początku sprawność seksualna podnosi się powyżej pępka a na drugi dzień głowa pęka.
:D
Tak sobie to wyobrażam. :oops:

Winiarek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości