Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

africates
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2018-10-30, 11:58
Lokalizacja: zielona wyspa

Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: africates » 2018-11-02, 10:39

Czytajac forum natknalem sie na rozne metody stosowane w nastawach cukrowych. Chcialbym tu rozlozyc na czynniki pierwsze metode przy uzyciu drozdzy Alcotec TURBO 48H PURE 20% (https://www.bimberhobby.pl/drozdze-turb ... re-20.html)

Stosujac sie do wytycznych na stronie przygotowujemy nastaw w nastepujacych proporcjach:

8kg cukru + 21l wody + 1 op w/w drozdzy (8 * 0,625l + 21l = 26l nastawu)

Zgodnie z wyliczeniami doswiadczonych forumowiczow przyjmujemy ze 1kg cuku to 0,6l 100% etanolu

8kg cukru = 4,8l etanolu, C% = 4,8l * 100% / 25,8l = 18,6%

Odliczajac od 26l zestawu osad pozostaly po sklarowaniu (2l?) pozostaje nam 24l

24l = 18,6%, x(l) = 95% ...z odwrotnej proporcji:

x = 5,1l etanolu 95%

Zakladajac ze moje obliczenia sa (w przyblizeniu) poprawne teoretycznie, jak to wyglada w praktyce?

Czy stosujecie takie nastawy bez zadnych innych dodatkow i uzyskujecie wynik zblizony do powyzszego (proporcjonalnie)?
Jezeli dodatki to jakie i na jakim etapie?
Jakie w przypadku uzycia kompletnej kolumny, 1-krotnej destylacji i przeznaczenia na czysty spirytus do nalewek?
Jakie w przypadku smakowki i czy wtedy przez kompletna kulumne czy tylko CU + glowica i czy 1-krotnie czy rozcienczac i 2x?

Awatar użytkownika
Zalobik
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: Zalobik » 2018-11-02, 12:00

Cześć, proporcje podane na opakowaniu są poprawne i możesz je z powodzeniem stosować. Proponowałbym jednak trochę niższe stężenie cukru. Dlaczego, możesz doczytać.
I tak np. 12 kg cukru rozrobić do 50l i do tego 1 paczka grzybów zadana w temp ok 30C. W temperaturze pokojowej nastaw powinien odfermentować do -4 blg w około 10 dni.
Wydajność 0,6 z kg jest osiągalna, ale jeżeli na początek uda Ci się uzyskać 0,5 to też będzie dobrze.
Dodatki nie są potrzebne. Z cukru należy robić tylko możliwie najczystszy spirytus. Po razie w pełnym reżimie rektyfikacyjnym, z dobrym cięciem, można osiągnąć przyzwoity materiał do nalewek. Musisz jednak zaakceptować w tych nalewkach bimbrowe posmaczki. Smakówka z cukru, to oksymoron. Albo smakówka, albo z cukru.
Wg mojego doświadczenia, przy prawidłowo przeprowadzonej fermentacji i klarowaniu, miedź jest zbędna, ale napewno nie zaszkodzi.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

africates
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2018-10-30, 11:58
Lokalizacja: zielona wyspa

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: africates » 2018-11-02, 12:10

Czesc i dzieki za odpowiedz. W przypadku smakowki chodzilo mi o przygotowanie 'wina' z dodatkiem cukru (o ile taki bedzie potrzebny) do wymaganego startowego blg uwzgledniajac uzyte drozdze. Czy takie 'wino' (czy to bedzie 14 czy 19%) przepedzic na kompletnej kolumnie AAbratek (e.g. 20cm CU 120cm KO + 20cm OLM KO + glowica) czy pominac 120cm KO i OLM?

Awatar użytkownika
Zalobik
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: Zalobik » 2018-11-02, 12:55

Do takiego nastawu, użyłbym innych drożdzy np. winiarskich i jeżeli już musi być ten cukier, to raczej jak najmniej.
Destylację takiego cymesu można zrobić na raz lub dwa razy. Ja bym to zrobiłbym tak. Odpęd na pustej rurze do 100C w kegu w trybie PS bez cięcia frakcji (całkowicie otwarty zaworek, interesuje Cię tylko temperatura w kegu). Druga destylacja z częściowym wypełnieniem KO+CU na małej mocy grzania i najlepiej z regulatorem. Podział frakcji, przedgon - serce np. do 94 C w kegu. No i zaczyna się zabawa. Możesz uruchomić refluks i wyciągnąć resztę alko na spirytus, lub odbierać resztę do kilku ponumerowanych butelek do mocy 50/55%. Po przewietrzeniu decydujesz, które butelki dolewasz do serca. No i masz Kolego owocowy brędobimber (drugi człon to przez cukier), który po jakimś czasie, na kostkach dębowych i napowietrzaniu (chyba że masz beczkę) ma szansę stać się pijalnym trunkiem.
Oczywiście podany sposób, to jeden z wielu, a smakówki to temat rzeka. Dobrze, że patrzysz w tym kierunku. Poczytaj tematy dotyczące destylacji zbóż i owoców, może złapiesz bakcyla. Ale ostrzegam, to trudna i niebezpieczna ścieżka z wieloma płapkami zastawianymi np. przez drosophila melanogaster
:lol: Powodzenia
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

africates
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2018-10-30, 11:58
Lokalizacja: zielona wyspa

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: africates » 2018-11-02, 13:04

Dzieki... i szczerze.. zeby w pelni zrozumiec to co napisales musze jeszcze duuuuuzo poczytac. Narazie skupiam sie na dobraniu odpowiedniej kulumny (osobny watek) ale w miedzy czasie chcaialbym zrobic nastaw cukrowy bo jak mniemam najlatwiej to ogarnac na poczatek. Zboza i owoce sa jak najbardziej w kregu moich zainteresowan :lol: jednak chce tam dojsc krok po kroczku...

Ah i chyba w moje wyliczenia powyzej wkradl sie blad i x powinien byc 4,7l

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1984
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: zbynek » 2018-11-02, 20:56

Zalobik pisze:
2018-11-02, 12:00
... Musisz jednak zaakceptować w tych nalewkach bimbrowe posmaczki...
????? Jakie bimbrowe posmaki? Jeśli takowe CI wychodzą, to musisz jeszcze ciut się podszkolić.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Zalobik
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: Zalobik » 2018-11-02, 21:03

Jeśli do nalewek używam spirytusu po jednym razie, to ten smaczek w nalewkach jest wyczuwalny i o tym tu mowa.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 1992
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: zbyszek1281 » 2018-11-02, 22:53

Kolego Zalobik lansujesz się na eksperta, a ręce opadają czytając twoje wywody :book

Awatar użytkownika
Zalobik
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: Zalobik » 2018-11-02, 23:18

Eh Koledzy, ale mnie sponiewieraliście. Więcej nie wiem niż wiem, to chyba oczywiste, ale to czego się z tych dwóch postów dowiedziałem niewiele ten stan rzeczy zmieniło. No może trochę jednak zmieniło. Pozdrawiam
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1984
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: zbynek » 2018-11-02, 23:30

Oj tam, Kolego Zalobik, nie bądź panienką i nie obrażaj się na nas.

Jeśli czysta ma posmaki bimbrowe to nie jest czystą i nie nadaje się do nalewek. Do nalewek daje się czysty alkohol. Zbyt wiele kosztują materiały, nasz czas, by paprać to bimbrową nutą.

Cukrówka, nawet po pierwszym odpędzie na kolumnie z reżimami nie ma posmaków bimbrowych. Owszem, nie jest to ideał, ale nie capi bimbrem.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5830
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: magas » 2018-11-02, 23:31

Kolego Zalobik nic się nie przejmuj, przynajmniej trochę koledze pomagasz, a że ktoś tam ci coś przytknie to z sympatii, najgorzej jest gdy napiszesz posta, a po tobie już tylko cisza, wtedy to jest dramat, znaczy, że nikomu nie chce się z tobą gadać. Każda dyskusja czegoś uczy.

Awatar użytkownika
Zalobik
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: Zalobik » 2018-11-03, 08:11

Nie nie, tak łatwo to się mnie nie pozbędziecie. Snickersa zjadłem.
Pozdrawiam
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4817
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: Citizen Kane » 2018-11-03, 13:57

I tak trzymaj :oki

africates
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2018-10-30, 11:58
Lokalizacja: zielona wyspa

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: africates » 2018-11-03, 17:13

Niezmiernie sie ciesze ze wypowiedzieli sie (prawie) wszyscy ktorych archiwalne pisty czytam z wielka ciekawoscia. Niemniej jednak zrobil sie troche off topic :D jakby koledzy poswiecili chwile na odniesienie sie do mojego oryginalnegonposta to bede wdzieczny. Staram sie wylapywac wiedze i jak zmienialo sie wasze i wszystkich innych podejscie przez ostatnia dekade i jestvto ciekawe ale czasem wydaje mi sie ze spora czesc postow zostala skasowana i temat traci sens stad tez bede pozwalal sobie zadawac duuuzo pytan ;)

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 1992
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: zbyszek1281 » 2018-11-03, 22:05

Kolego pierwsze pytanie zadaj CK, które posty twoim zdaniem zostały wykasowane :?: Może to tylko mała wytrwałość w :book

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość