Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

africates
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2018-10-30, 11:58
Lokalizacja: zielona wyspa

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: africates » 2018-11-04, 15:39

Czesc, nie jestem w stanie teraz przytoczyc konkretnych przykladow... byc moze ze masz racje i czytam nieuwaznie nie bede sie klocil. Wiem ze spedziliscie duzo czasu na doskonalenie swojej wiedzy i podawanie jej teraz od tak na tacy moglo sie juz znudzic ale ciezko to jakos samemu usestymatyzowac. Walcze dalej!
Moze ktos pamieta gdzie byly dyskusje miedzy innymi o tym jak najlepiej / najprosciej prowadzic proces bez automatyki (opis calego procesu) i:
- roznica miedzy ukladem stalego odbioru i ukladem stalego refluksu
- roznica miedzy procesem z zalewaniem kolumny i bez zalewania kolumny
- jak prowadzic proces z OLM

africates
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2018-10-30, 11:58
Lokalizacja: zielona wyspa

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: africates » 2018-11-06, 17:53

Ok z 2 pierwszych pytan sie wycofuje.. A pytanie o OLM umieszcze w watku o obnizonym odbiorze bocznym przypietym do FAQ (viewtopic.php?t=5053)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: Citizen Kane » 2018-11-06, 22:02

Zaczynasz od OLM, a kiedy etanolu ubędzie na tyle, że dolny termometr nie będzie trzymał temperatury przechodzisz na LM. Można też przejść, jak sugeruje jeden z kolegów, wcześniej - po stwierdzeniu braku przedgonu w rektyfikacie odbieranym na głowicy.

africates
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2018-10-30, 11:58
Lokalizacja: zielona wyspa

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: africates » 2018-11-06, 23:20

Dzieki. Po stwierdzeniu organoleptycznym jak mniemam?

Czyli podsumowujac proces z OLM moglby potencjalnie wygladac tak:
- grzanie na maksa do zalania kolumny
- zmniejszenie mocy i stabilizacja
- zwiekszenie mocy do zalania kolumny
- zmniejszenie mocy delikatnie ponizej mocy zalania kolumny i stabilizacja
- powolny odbior przedgonu z LM 100ml (25l nastawu) i szybki odbior 50ml po czym przymkniecie LM do minimalnego odbioru stalego przedgonu
- odbior serca z OLM (jak ustawic odbior na poczatku i jak go regulowac w trakcie procesu? Czy jak temp skoczy na glowicy to stabilizowac?)
- po stwierdzenie braku przedgonow w LM zamknac OLM i przejsc na odbior LM (jak ustawic odbior i jak regulowac?)
- przy zalozeniu utrzymania jednakowej temp na glowicy przez caly proces zakonczyc proces jak po dwukrotnej probie stabilizacji nie uda sie zachowac tej samej temperatury (czy probowac zwiekszac moc grzania i stabilizowac?)
- rozcienczyc do 50%(???) i powtorzyc proces

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: Citizen Kane » 2018-11-07, 00:05

africates pisze:
2018-11-06, 23:20
jak ustawic odbior na poczatku i jak go regulowac w trakcie procesu?
Stosunek odbioru do powrotu:
viewtopic.php?f=11&t=3613#p85889

africates
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2018-10-30, 11:58
Lokalizacja: zielona wyspa

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: africates » 2018-11-07, 09:45

Dzieki. Przeczytalem to wszytsko 2x i widze ze dobrze RR na kolumnie przedstawil Akas w zaleznosci od mocy wsadu poczatkowe:

Przy wsadzie 40% wynosi około 1:2
Przy wsadzie 16% około 1:4
Przy wsadzie 8% około 1:8
i stopniowo lub skokowo zwiekszane do 98C w kotle
Kolega Akas przedstawial w tym watku tabele ktora moglaby byc pomocna ale nie jest tam juz dostepna :(

Kolega Pietro w watku zlinkowanym z tym ktory mi podales wytlumaczyl jak obliczyc RR (ustawic zawor):
Mierzymy, jaki jest całkowity odbiór w ciągu minuty, załóżmy, że jest to 100 ml.
Jeśli chcemy ustawić stosunek refluks : odbiór na 4 : 1 te 100 ml :5=20 ml i pomnożeniu 4x20=80 1x20=20 otrzymujemy 80ml : 20ml
Jeśli chcemy ustawić 3 : 1 to 100 ml :4=25ml, mnożymy 3x25=75 1x25=25 otrzymujemy 75ml : 25ml
Analogicznie 2 : 1 , 100ml:3=33,3ml ,2x33,3=66,6 1x33,3=33,3 , 66,6ml : 33,3ml
Zeby zmniejszyć refluks zmniejszamy wartość tego, co jest na czerwono.

Ok wszytsko to rozumiem (poza tabela ktorej nie idzialem :lol: ) i moge sobie wyobrazic jezeli chodzi o glowice i LM.

Czy tak samo sie to ustawia na OLM? przyznam tu szczerze ze nie do konca wiem jak dziala OLM bo nie dotarlwm jeszcze do zadnego posta ktory opisywalby zasade budowy OLM na dzien dzisiejszy (zdjecie / przekroj). Bylo duzo rozmow o zastosowaniu roznych rodzajow polek itp. ale jak tam biegnie ten refluks przy OLM na te chwile nie mam pojecia...

Awatar użytkownika
kula
101%
101%
Posty: 575
Rejestracja: 2010-08-16, 10:00
Lokalizacja: z pod lasu
Kontaktowanie:

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: kula » 2018-11-07, 15:15

africates pisze:
2018-11-07, 09:45
Czy tak samo sie to ustawia na OLM?
Tak

OLM może wyglądać np. tak:
viewtopic.php?f=11&t=5057&hilit=olm
z tym że nad półka OLM powinno być jeszcze 20cm wypełnienia (pomiędzy półką a skraplaczem).
Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Nastaw cukrowy - teoria i praktyka

Post autor: Citizen Kane » 2018-11-07, 23:53

africates pisze:
2018-11-07, 09:45
Kolega Akas przedstawial w tym watku tabele ktora moglaby byc pomocna ale nie jest tam juz dostepna :(
Załączniki
tabela akasa.jpg

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości