Nastaw cukrowy

japitole
40%
40%
Posty: 84
Rejestracja: 2019-01-25, 15:16

Nastaw cukrowy

Post autor: japitole » 2019-02-01, 04:10

Jak długo może stać nastaw po skończonej fermentacji i jak powinien być przechowywany?

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: kmarian » 2019-02-01, 07:33

W latach sześćdziesiątych ubiegłego stulecia, w rynku Dukielskim zapadł się grunt. W odkrytych piwnicach znaleziono beczki z winem węgierskim. Oceniono, że leżały tam około 300 lat. Nie wiem czy zawartość nadawała się do spożycia, niektórzy twierdzili, że była tam już galaretka i do tego "bardzo pijana".

Nie wiem, jak długo zamierzasz przetrzymywać swój półwyrób ale uważam, że traktowany jak dobre wino nawet kilka lat. Tylko w jakim celu? Na pewno, płyn musi być oddzielony od osadów i przechowywany w chłodzie (piwnica) w zamkniętych pojemnikach (bez dostępu powietrza).

japitole
40%
40%
Posty: 84
Rejestracja: 2019-01-25, 15:16

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: japitole » 2019-02-01, 10:08

Wielkie dzięki.
Cel jest prosty... Aparat jeszcze w produkcji :)

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: Legion » 2019-02-01, 19:46

japitole pisze:
2019-02-01, 04:10
Jak długo może stać nastaw po skończonej fermentacji i jak powinien być przechowywany?
W dobrych warunkach może czekać na destylację latami.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: terni » 2019-02-02, 08:57

kmarian pisze:
2019-02-01, 07:33
W odkrytych piwnicach znaleziono beczki z winem węgierskim. Oceniono, że leżały tam około 300 lat. Nie wiem czy zawartość nadawała się do spożycia, niektórzy twierdzili, że była tam już galaretka i do tego "bardzo pijana".
Miałem okazję zdegustować bardzo stare wino gronowe które stało w szklanych gąsiorach i miało szyjki zalane woskiem. Galaretki tam nie było. Był ocet o konsystencji tak samo rzadkiej jak wino z którego powstał. Wino było zepsute mimo szczelnego zamknięcia. Galaretka nie powstaje. Bo i z czego miałaby powstać? Wino to woda i w kilkunastu procentach alkohol i w niewielkiej ilości garbniki.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: kmarian » 2019-02-02, 11:26

terni pisze:
2019-02-02, 08:57
... Galaretka nie powstaje. Bo i z czego miałaby powstać?
Nie zastanawiałem się, skąd tam galaretka. Pobudzony Twoim wpisem, włączyłem "ciocię Google" i https://czaswina.pl/artykul/skarby-z-prastarych-beczek/
Link pierwszy z listy - całkiem ciekawe ale czy prawdziwe?

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: terni » 2019-02-02, 18:22

Ja natomiast wyczytałem że w miarę przechowywania wina jego moc słabnie. Jak to mawiają producenci "aniołki zabierają swoją dolę". Ilość alkoholu się zmniejsza, a że tu i ówdzie różne treści się pojawiają to żadna nowość. Swego czasu wyczytałem że Japończycy opracowali technologię produkcji alkoholu w stanie stałym. Wystarczy go wsypać do wody i mamy spirytus. Od starszych pamiętających wojnę słyszałem że to żadna nowość, bo podobno Niemcy w czasie okupacji mieli już ten wynalazek.
Róbmy Swoje

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: ssg_08 » 2019-03-07, 19:23

Galaretka mogła powstać z pektyn zawartych w soku owocowym, 300 lat temu pewnie nie używali Pektopolu. :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Rupert8
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2019-03-03, 20:49

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: Rupert8 » 2019-03-09, 19:48

Mam pytanko za 100 pkt, sprzęt zamówiony, trzeba na 1 raz nastawić cukrówkę, więc się pytam czy musi być woda przegotowana do nastawu, czy wystarczy tylko w gorącej wodzie rozrobić cukier a potem do 25 litrów dolać surową kranówkę? Pytam ponieważ przeszukałem forum i nie znalazłem nic na ten temat.

doncarlito206
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2018-06-26, 21:24

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: doncarlito206 » 2019-03-09, 23:08


Rupert8 pisze:... potem do 25 litrów dolać surową kranówkę? .
Ja leje do pojemnika fermentacyjnego kilka litrow goracej wody z kranu, sypie cukier do rozpuszczenia i dolewam zimnej wody do 25-30l. Potem drozdze i wsio.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego VKY-L09 przy użyciu Tapatalka


Rupert8
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2019-03-03, 20:49

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: Rupert8 » 2019-03-09, 23:29

doncarlito206
Pierwszy nastaw zrobiony w/g Twoich wskazówek , już pachnie sprtitem :D dzięki za podpowiedz
pozdrawiam

Krzysztofi
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2019-04-03, 10:01

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: Krzysztofi » 2019-04-03, 23:31

Tu jest moc polecam obejrzeć https://youtu.be/1QYdwcQjKKw

MarekDwu
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2020-05-06, 10:15

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: MarekDwu » 2020-05-06, 11:02

ssg_08 pisze:
2019-03-07, 19:23
Galaretka mogła powstać z pektyn zawartych w soku owocowym, 300 lat temu pewnie nie używali Pektopolu. :D

Witam Cukier, tluszcz, bialko, kwas plus fermentacja. Piekna galaretka prosze sprawdzic Lemon Pound 😃😃😃 wiem ze pytan od nowicjuszy, Panowie nie lubicie. Nastawiam pierwszy raz. Proszę o wskazanie linka do najprostszego nastawu cukrowego aby laik amator mogl wystartować, dziękuję.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: Doody » 2020-05-06, 11:41

Marek
41 litrów wody
12 kg cukru
Rozpuszczasz cukier w ciepłej wodzie, czekasz aż wystygnie do 30 stopni, dobrze napowietrzasz mieszadłem osadzonym w wiertarce, wsypujesz paczkę drożdży turbo, mieszasz mieszadłem i tyle :wink:
Pozdrawiam
Darek

MarekDwu
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2020-05-06, 10:15

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: MarekDwu » 2020-05-06, 11:55

Dziękuję, czytam, ze osad zbiera sie na dole. Wszystkie pojemniki ktore widzialem w sklepie maja kurek na dole. Czy mam poszukac jakiegos specjalnego kontenera?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości