Nastaw cukrowy
Re: Nastaw cukrowy
Kup zwykłą beczkę do kiszenia kapusty. Gotowy nastaw ściągniesz wężykiem znad osadu, lub najzwyczajniej zlejesz znad osadu. Oczywiście możesz zainstalować w beczce lub fermentorze kranik kilka centymetrów nad dnem aby zlewać nastaw znad osadu ale to już taka fanaberia
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Nastaw cukrowy
No fakt, okaz, ale drewniana to bardziej na produkt gotowy, zwłaszcza, że roboty przy niej będziesz miał w uj... (o ile w ogóle się uda taki staroć doprowadzic do ładu). Kol. 98% ma fajne fermentory plastikowe 50l z kranikiem. Kupiłem i poza trwającym od lat zapachem plastiku (w destylacie nie czuć) jestem zadowolony. Do tego 50cm stolik z kółkami i wygodnie się zlewa po sklarowaniu do baniek po wodzie (tylko do przeniesienia do kotła nie przechowuję nastawu w nich).
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: Nastaw cukrowy
Witam
Nie wiem czy to odpowiedni temat ale mam pytanie.
Czy mogę to nastawu cukrowego dolać odrobinę pogonów które zostały mi z ostatniego urobku do wzmocnienia wsadu?.
Tzn cukrówka ma około 14% jeżeli dodam pogony które mi zostały całość powinna mieć około 17-18%.
Dzięki za podpowiedzi
Nie wiem czy to odpowiedni temat ale mam pytanie.
Czy mogę to nastawu cukrowego dolać odrobinę pogonów które zostały mi z ostatniego urobku do wzmocnienia wsadu?.
Tzn cukrówka ma około 14% jeżeli dodam pogony które mi zostały całość powinna mieć około 17-18%.
Dzięki za podpowiedzi
Re: Nastaw cukrowy
Wal bez wyrzutów sumienia, często pogonami nazywamy spirytus końcowy, który jest mieszanką dobrego spirytusu z niedużą ilością prawdziwych pogonów, bo nie zmniejszyliśmy w końcówce odpowiednio odbioru, albo nie mieliśmy czasu by siedzieć przy tak małym odbiorze. Co by nie napisać, nic tym zabiegiem nie zepsujesz, tylko zyskasz ilościowo.
Re: Nastaw cukrowy
Znam przypadki, gdzie ludzie zbierają pogony (ogólnie podczas zbliżania się do końca procesu zmieniają naczynie i odbierają już dużo szybciej do końca) by się nie tracić czasu, a potem jak już nazbierają sobie większą ilość to po prostu rektyfikują to i "wyciągają" z tego dobrej jakości urobek
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Re: Nastaw cukrowy
Nie koniecznie, są destylarnie gdzie fermentacja odbywa się w kadziach dębowych i nie tylko dębowych.
K.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
Re: Nastaw cukrowy
@ NeRWuS, ja tak robię. Zbieram pogony i przedgony (poza pierwszą setką) i jak mi się uzbiera 10 l , daję to na rury. Spiryt jakościowo nie odbiega od „klasycznych” i mówiąc bez prowokacji, uważam, że jest lepszy. Lepszy po 8-10 miesiącach
Re: Nastaw cukrowy
Jakbyś jeszcze napisał, ILE przed i po gonów odbierasz (ja ~600ml przed, z czego ostatnia setka często pijalna, po obj ~stała 0.5-0.6l) z jakiej ilości nastawu (cukru, ja 25l, 6kg) podczas 1 procesu, to było by mniód.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: Nastaw cukrowy
Dzięki.Tak też zrobię przy następnej produkcjimagas pisze: ↑2020-05-08, 21:28Wal bez wyrzutów sumienia, często pogonami nazywamy spirytus końcowy, który jest mieszanką dobrego spirytusu z niedużą ilością prawdziwych pogonów, bo nie zmniejszyliśmy w końcówce odpowiednio odbioru, albo nie mieliśmy czasu by siedzieć przy tak małym odbiorze. Co by nie napisać, nic tym zabiegiem nie zepsujesz, tylko zyskasz ilościowo.
Co dokładnie masz na myśli pisząć "zmieniają naczynie i odbierają dużo szybciej"?.NeRWuS pisze: ↑2020-05-08, 22:11Znam przypadki, gdzie ludzie zbierają pogony (ogólnie podczas zbliżania się do końca procesu zmieniają naczynie i odbierają już dużo szybciej do końca) by się nie tracić czasu, a potem jak już nazbierają sobie większą ilość to po prostu rektyfikują to i "wyciągają" z tego dobrej jakości urobek
Ciekawa perspektywa może bym zastosował we własnym przypadku.
Re: Nastaw cukrowy
No odbierasz przecież i tak do co najmniej 3-4 naczyń, przedgon, serce i pogon, przedgon do 1-2, zależy jak wolisz, pierwsze 100-200ml to i tak aceton z metanolem, nawet ponownie tego puszczać nie ma sensu.
Serce odbierasz przy malejącym odbiorze, a POgon po prostu na full, bo to i tak do "zawrócenia" do kotła o czym piszemy obaj z kolegą. Tylko odzysk %% bo surowe do picia się nie nadaje.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: Nastaw cukrowy
Ja robię to tak, że gdy po pierwszej korekcie odbioru (ok.96 st.C w kegu) temperatura na 10 półce zaczyna rosnąć, zmieniam naczynie i odkręcam zaworek prawie całkowicie i odbieram wszystko do końca jako pogon do następnej rektyfikacji.
Spiritus flat ubi vult
Re: Nastaw cukrowy
Właśnie o to mi chodziło
Że do osobnego naczynia odbierasz od momentu odkręcenia zaworka
By nie zanieczyszczać tego co już odebrałeś jako "serce" a cała reszta jako pogony. Nazbiera się tego trochę to można przepuścić ponownie. Należy tylko pamiętać by to chociaż trochę rozcieńczyć - przykładowo na minimalnym refluksie odbieram tak że całość "pogonów" zbieranych przez kilka procesów ma około 40-50% to robię tak by przed dodaniem do kotła rozcieńczyć do mocy około 30 procent. Jak będzie zbyt mała moc to nie opłaca się robić. Większej staram się nie robić z dwóch powodów: po pierwsze tak miałem w instrukcji sprzętu, a po drugie było już na forum, że przy dużych mocach ciężej odebrać prawidłowo przedgon (tak sobie zakodowałem w głowie jak czytałem jeszcze zanim miałem własny sprzęt)
Trzeci powód to bezpieczeństwo - też było wspominane że zbyt duża moc wsadu może być niebezpieczna - także temu ufam na słowo
Że do osobnego naczynia odbierasz od momentu odkręcenia zaworka
By nie zanieczyszczać tego co już odebrałeś jako "serce" a cała reszta jako pogony. Nazbiera się tego trochę to można przepuścić ponownie. Należy tylko pamiętać by to chociaż trochę rozcieńczyć - przykładowo na minimalnym refluksie odbieram tak że całość "pogonów" zbieranych przez kilka procesów ma około 40-50% to robię tak by przed dodaniem do kotła rozcieńczyć do mocy około 30 procent. Jak będzie zbyt mała moc to nie opłaca się robić. Większej staram się nie robić z dwóch powodów: po pierwsze tak miałem w instrukcji sprzętu, a po drugie było już na forum, że przy dużych mocach ciężej odebrać prawidłowo przedgon (tak sobie zakodowałem w głowie jak czytałem jeszcze zanim miałem własny sprzęt)
Trzeci powód to bezpieczeństwo - też było wspominane że zbyt duża moc wsadu może być niebezpieczna - także temu ufam na słowo
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Re: Nastaw cukrowy
"Wydaje mi się" w/g nosa ale też i wskazań termometru, pierwsze ~100ml (z 25l wsadu / 6kg cukru) odbieram od momentu wzrostu temperatury kolumny ponad 50*C do momentu aż temteratura głowicy się ustabilizuje (wzrost o mniej jak 0.06*C / 2-3min). Kolejna setka (po 1h stabilizacji od pierwszej) też "na nos" to aceton, dopiero dalej czuję mieszaninę acetonu z wzrastającym procentem etanolu, ale jeszcze niepijalne, traktuję jako alkohol techniczny (i ten można by próbować puścić ponownie, może to w końcu zrobię). Dopiero ostatnie 100 (z ~600 łącznie, z głowicy, mam OLM z niego "serce") najczęściej jest już konsumpcyjne (choć czasem tylko z sokiem).
A 1 setka świetnie się sprawdza np do zmywania "trwałych" pisaków.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości