Nastaw cukrowy
Nastaw cukrowy
Jak długo może stać nastaw po skończonej fermentacji i jak powinien być przechowywany?
Re: Nastaw cukrowy
W latach sześćdziesiątych ubiegłego stulecia, w rynku Dukielskim zapadł się grunt. W odkrytych piwnicach znaleziono beczki z winem węgierskim. Oceniono, że leżały tam około 300 lat. Nie wiem czy zawartość nadawała się do spożycia, niektórzy twierdzili, że była tam już galaretka i do tego "bardzo pijana".
Nie wiem, jak długo zamierzasz przetrzymywać swój półwyrób ale uważam, że traktowany jak dobre wino nawet kilka lat. Tylko w jakim celu? Na pewno, płyn musi być oddzielony od osadów i przechowywany w chłodzie (piwnica) w zamkniętych pojemnikach (bez dostępu powietrza).
Nie wiem, jak długo zamierzasz przetrzymywać swój półwyrób ale uważam, że traktowany jak dobre wino nawet kilka lat. Tylko w jakim celu? Na pewno, płyn musi być oddzielony od osadów i przechowywany w chłodzie (piwnica) w zamkniętych pojemnikach (bez dostępu powietrza).
Re: Nastaw cukrowy
Wielkie dzięki.
Cel jest prosty... Aparat jeszcze w produkcji
Cel jest prosty... Aparat jeszcze w produkcji
Re: Nastaw cukrowy
W dobrych warunkach może czekać na destylację latami.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Re: Nastaw cukrowy
Miałem okazję zdegustować bardzo stare wino gronowe które stało w szklanych gąsiorach i miało szyjki zalane woskiem. Galaretki tam nie było. Był ocet o konsystencji tak samo rzadkiej jak wino z którego powstał. Wino było zepsute mimo szczelnego zamknięcia. Galaretka nie powstaje. Bo i z czego miałaby powstać? Wino to woda i w kilkunastu procentach alkohol i w niewielkiej ilości garbniki.
Róbmy Swoje
Re: Nastaw cukrowy
Nie zastanawiałem się, skąd tam galaretka. Pobudzony Twoim wpisem, włączyłem "ciocię Google" i https://czaswina.pl/artykul/skarby-z-prastarych-beczek/
Link pierwszy z listy - całkiem ciekawe ale czy prawdziwe?
Re: Nastaw cukrowy
Ja natomiast wyczytałem że w miarę przechowywania wina jego moc słabnie. Jak to mawiają producenci "aniołki zabierają swoją dolę". Ilość alkoholu się zmniejsza, a że tu i ówdzie różne treści się pojawiają to żadna nowość. Swego czasu wyczytałem że Japończycy opracowali technologię produkcji alkoholu w stanie stałym. Wystarczy go wsypać do wody i mamy spirytus. Od starszych pamiętających wojnę słyszałem że to żadna nowość, bo podobno Niemcy w czasie okupacji mieli już ten wynalazek.
Róbmy Swoje
Re: Nastaw cukrowy
Galaretka mogła powstać z pektyn zawartych w soku owocowym, 300 lat temu pewnie nie używali Pektopolu.
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
Re: Nastaw cukrowy
Mam pytanko za 100 pkt, sprzęt zamówiony, trzeba na 1 raz nastawić cukrówkę, więc się pytam czy musi być woda przegotowana do nastawu, czy wystarczy tylko w gorącej wodzie rozrobić cukier a potem do 25 litrów dolać surową kranówkę? Pytam ponieważ przeszukałem forum i nie znalazłem nic na ten temat.
-
- 10%
- Posty: 14
- Rejestracja: 2018-06-26, 21:24
Re: Nastaw cukrowy
Ja leje do pojemnika fermentacyjnego kilka litrow goracej wody z kranu, sypie cukier do rozpuszczenia i dolewam zimnej wody do 25-30l. Potem drozdze i wsio.Rupert8 pisze:... potem do 25 litrów dolać surową kranówkę? .
Pozdrawiam
Wysłane z mojego VKY-L09 przy użyciu Tapatalka
Re: Nastaw cukrowy
doncarlito206
Pierwszy nastaw zrobiony w/g Twoich wskazówek , już pachnie sprtitem dzięki za podpowiedz
pozdrawiam
Pierwszy nastaw zrobiony w/g Twoich wskazówek , już pachnie sprtitem dzięki za podpowiedz
pozdrawiam
-
- 10%
- Posty: 12
- Rejestracja: 2019-04-03, 10:01
Re: Nastaw cukrowy
Tu jest moc polecam obejrzeć https://youtu.be/1QYdwcQjKKw
Re: Nastaw cukrowy
Witam Cukier, tluszcz, bialko, kwas plus fermentacja. Piekna galaretka prosze sprawdzic Lemon Pound wiem ze pytan od nowicjuszy, Panowie nie lubicie. Nastawiam pierwszy raz. Proszę o wskazanie linka do najprostszego nastawu cukrowego aby laik amator mogl wystartować, dziękuję.
Re: Nastaw cukrowy
Marek
41 litrów wody
12 kg cukru
Rozpuszczasz cukier w ciepłej wodzie, czekasz aż wystygnie do 30 stopni, dobrze napowietrzasz mieszadłem osadzonym w wiertarce, wsypujesz paczkę drożdży turbo, mieszasz mieszadłem i tyle
41 litrów wody
12 kg cukru
Rozpuszczasz cukier w ciepłej wodzie, czekasz aż wystygnie do 30 stopni, dobrze napowietrzasz mieszadłem osadzonym w wiertarce, wsypujesz paczkę drożdży turbo, mieszasz mieszadłem i tyle
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Nastaw cukrowy
Dziękuję, czytam, ze osad zbiera sie na dole. Wszystkie pojemniki ktore widzialem w sklepie maja kurek na dole. Czy mam poszukac jakiegos specjalnego kontenera?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości