Nastaw cukrowy

MarekDwu
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2020-05-06, 10:15

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: MarekDwu » 2020-05-14, 05:40

Doody pisze:
2020-05-06, 11:41
Marek
41 litrów wody
12 kg cukru
Rozpuszczasz cukier w ciepłej wodzie, czekasz aż wystygnie do 30 stopni, dobrze napowietrzasz mieszadłem osadzonym w wiertarce, wsypujesz paczkę drożdży turbo, mieszasz mieszadłem i tyle :wink:
Witam Ponownie czytam Panstwa forum regularnie, to bite pare lat ciezkich Studiow, informacji ogrom. skipiam sie na pierwszym nastawie, wg Twojej Rady Darku. Na pace z drozdzami napisane jest 8kg cukru 3-4 dni w temp 30-35C. Niestety zadne pomieszczenie w domu takiej temp nie ma, czy moge zostawic nastaw w kedze od kolumny i po prostu ustawic temp grzalki na 32C? Ma to sens??

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: Doody » 2020-05-14, 08:22

Nie ma sensu. Zrób tak jak napisałem. Optymalna temp. pomieszczenia fermentacji to okolice 20-22 stopni. Nastaw najpierw sam podniesie sobie temp. przez burzliwą fermentację a potem powoli wystygnie. Będzie dobrze :wink:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
NeRWuS
101%
101%
Posty: 403
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: NeRWuS » 2020-05-14, 17:05

MarekDwu pisze:
2020-05-14, 05:40
czy moge zostawic nastaw w kedze od kolumny i po prostu ustawic temp grzalki na 32C? Ma to sens??
Pamiętaj o tym, że prędkość fermentacji ma duży wpływ na prędkość wydzielania się energii, która może dostatecznie mocno podgrzać nastaw.

A co do Twojego pomysłu to sensu tyle ile mięsa w najtańszych parówkach... Cukrówka jest na tyle banalna do zrobienia, że nawet by mi do głowy nie przyszło takie kombinowanie. Poza tym w wielu przypadkach grzałka grzeje ze zbyt dużą mocą i punktowo temperatura będzie bliżej 100stopni niż zalecanych 30. Chyba, że masz kocioł z płaszczem, to wtedy można się pokusić o takie podgrzewanie nastawu.
Druga sprawa, że ja robiąc cukrówki w beczce 50L zaczynam od temperatury nastawu około 25 stopni, a początkowo burzliwa fermentacja dobije bez problemu do 35 stopni. Dlatego ja robiąc w garażu staram się nastaw robić na noc, bym mógł uchylić okno i delikatnie bramę garażową (by było chłodno) i zostawiłem wsadzone dwa termometry (jeden z ustawieniem, by pokazał najmniejszą, a drugi największą temperaturę. I w tym przypadku minimum było w okolicy 22 stopni, a max 31, co było warunkami idealnymi (wg producenta ja miałem trzymać około 25 stopni). Jak temperatura spadnie (albo burzliwość fermentacji) to owijam beczkę kocem i wszystko ładnie działa :) Jak się fermentacja kończy, to ściągam koc i mam chłodne miejsce (garaż ma około 15 stopni od wiosny do jesieni) sprzyjające klarowaniu.
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

MarekDwu
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2020-05-06, 10:15

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: MarekDwu » 2020-05-15, 00:02

NaRwus, Darku ..bull, bull, Dziekuje

MarekDwu
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2020-05-06, 10:15

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: MarekDwu » 2020-05-15, 23:55

Nastaw pracuje na wysokich obrotach, temperatura znacznie spadla, przykrylem welnianym pledem, Okno uchylone, mam wrazenie ze jutro bedzie gotowy bo i tez zwolnil.. czy jest sens oddac Sody jak skonczy.. zabieram sie za przygotowanie kolimny.. czy mage to pisac na ten temat?? Czy przekierowac sie na temat Destylacja,,?

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: Doody » 2020-05-16, 00:06

Poczekaj aż nastaw skończy pracę i sam zacznie się klarować.
Pozdrawiam
Darek

MarekDwu
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2020-05-06, 10:15

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: MarekDwu » 2020-05-16, 00:23

Poszukuje tematu dla Laika, Destylacja i Rektyfikacja krok po kroku, czy macie Panowie pomysl. Jak znalezc na forum cos dla prostego umyslu.. Biblia na forum.. czy nazwy sa tam inne nazwy.. Np Serce? Pogon? Przedgon? Poznaje Budowe kolumny,, jak bylem maly czesto wszysko rozbieralem na Czesci 1 sze, bez pozniejszych wyraznych sukcesow w skladaniu spowrotem.. Jest napisale, ze wszystkie druciaki, plytki miedziane, Stalowe trzeba zdemontowac, umyc, zlozyc zpowrotem, mam nadzieje, ze to bedzie mozliwe..🤪🤪🤪🤪🤪
Ostatnio zmieniony 2020-05-16, 00:26 przez MarekDwu, łącznie zmieniany 1 raz.

xxx68xxx
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2019-04-23, 21:16
Lokalizacja: Polska

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: xxx68xxx » 2020-05-24, 15:12

Dwa tygodnie temu przygotowałem w pojemnikach wodę z cukrem pod drożdże T3. Wszystko zgodnie z przepisem na opakowaniu, zresztą nie pierwszy raz to robiłem (21 litrów wody i 7 kg cukru). Jako, że było jeszcze zimno nie dodawałem drożdży. Wczoraj postanowiłem dodać drożdży i okazało się, że w jednym z czterech pojemników zrobił się coś jakby kisiel. Gęste toto jest, ale przeźroczyste. Pozostałe trzy pojemniki w normie. Omyłkowe dodanie cukru żelującego nie wchodzi w rachubę. Co mogło pójść nie tak? Co z tym zrobić? Pojemniki stały przez dwa tygodnie w suchym, murowanym garażu.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: magas » 2020-05-24, 15:33

Lepiej zapobiegać niż leczyć, pierwszy raz słyszę by ktoś wcześniej przygotowywał, przecież to żadnej pracy nie wymaga. By więcej roboty było, to wlewasz wodę do fermentatora, a w cieplej wodzie osobno rozpuszczamy cukier, mniej roboty, to do wody wsypuje cukier i jadę wiertarka z mieszadłem do farby, czy zaprawy. W twoim przypadku jak musisz to robić z jakiegoś powodu źle, czyli wcześniej, nim zdobędziesz drożdże to kwasek cytrynowy by pomógł. Teraz wpisz w Google kisielowatość wina, oczywiście twoja wina i kisielowatość też twoja, może to zakażenie inaczej się nazywać, ale tak to zapamiętałem i że kwasek pomagał, by to nas nie spotkało.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: zbyszko » 2020-05-24, 15:38

He, he, he.
Wpisz sobie kisiel w szukajke i znajdziesz odpowiedź.
Na to zakażenie pomoże dużo kwasku cytrynowego i węgiel płynny lub pylisty do nastawu.
Drożdże zapodaj namnożone a nie prosto do beki.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: magas » 2020-05-24, 16:21

Zbyszku zwróć uwagę, że przygotował kolega nastaw 2 tygodnie przed planowym dodaniem drożdży, już go lubię, bo lubię ludzi co robią coś, o czym nigdy wcześniej nie słyszałem.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: zbyszko » 2020-05-24, 18:56

To potwierdza tylko nasze przypuszczenie, że winą należy obarczać cukier a nie drożdżaki.
Ewentualnie dochodzi jeszcze sprawa higieny sprzętu, bo to przecież zakażenie.
czytam nie pytam

xxx68xxx
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2019-04-23, 21:16
Lokalizacja: Polska

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: xxx68xxx » 2020-05-24, 23:39

Dzięki wszystkim za wpisy i zainteresowanie sprawą. Nie napisałem wcześniej, że drożdże już wsypałem do tego "kisielku". Po prostu podnosiłem kolejne pokrywki z pojemników i sypałem zawartość saszetki intensywnie mieszając. Nie spodziewałem się, że na końcu czeka mnie taka niespodzianka. No trudno, najwyżej będę dwie dychy w plecy :( Spróbuję jeszcze dodać kwasku cytrynowego (właśnie, ile go dodać do 25 litrów nastawu ?)
A nastaw przygotowałem wcześniej, bo akurat nie miałem nic innego do roboty, a za zimno było na dodanie drożdży ;) Dodam jeszcze, że zarówno sprzęt jak i płyny trzymam z dala od miejsca zamieszkania.

Rupert8
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2019-03-03, 20:49

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: Rupert8 » 2020-05-25, 01:03

Przyjaciele mam pytanie :?: czy nastaw 7 kg cukru i 16 litrów wody co daje objętość ok 20 litrów nastawu i 30 - 31 Blg (tak myślę) wystartuje bez problemu :?: z góry dziękuję za odpowiedz :)

Awatar użytkownika
NeRWuS
101%
101%
Posty: 403
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nastaw cukrowy

Post autor: NeRWuS » 2020-05-25, 01:34

Trochę duże blg
Nie każde drożdże będą pracować. Z reguły na 20L to jakieś 5kg cukru się daje.
O samo ruszenie bym się nie bał - turbo drożdże ruszą, ale zanim drożdże zjedzą cały cukier to minie wieczność
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości