Nastaw z bananów

dudek
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2019-02-14, 17:42

Nastaw z bananów

Post autor: dudek » 2019-03-20, 07:42

Drodzy forumowicze, chciałbym przejść o lvl wyżej i zamiast cukrówki zrobić nastaw bananowy bo mam dojście do sporej ilości przedojżałych bananów. Posiadam także beczkę 200 L i mega dużo chęci do zrobienia spirytusu o posmaku banana. I teraz pytanie, czy jest w ogóle taka fizyczna możliwość z wykonaniem takiego produktu? Może któryś z Was już robił takie rzeczy wiec proszę o radę.
Jestem nowy, więc jeszcze długa droga przede mną

arcii111
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2016-09-08, 12:38
Lokalizacja: mazowsze

Re: Nastaw z bananów

Post autor: arcii111 » 2019-03-20, 10:47

Na sąsiednim forum coś takiego znalazłem.
https://alkohole-domowe.com/forum/nasta ... t8761.html

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nastaw z bananów

Post autor: terni » 2019-03-20, 11:33

Ja kiedyś robiłem. Ale nic dobrego mi z tego nie wyszło. Destylat zalatywał czymś jakby zatęchłą szmatą. Nie wiem dlaczego. Może dlatego że banany te trafić miały na kompostownik. Nie była to wina aparatury, bo robiłem na niej wcześniej jak i później śliwowicę i śliwowica wyszła całkiem smaczna.
Róbmy Swoje

damagebuzzsaw
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2017-12-21, 15:04

Re: Nastaw z bananów

Post autor: damagebuzzsaw » 2019-03-21, 11:35

Dzień dobry.
Ja robiłem dwa lata temu taki nastaw. Zapach był niby ładny, smak średni. Po pół roku leżakowania aromat mimo wszystko bardzo przyjemny, posmak niby lepszy, jednak jest to dość specyficzne i nie każdemu zasmakuję. Ja bym nie ryzykował od razu z dużym nastawem.
Pozdrawiam.

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Nastaw z bananów

Post autor: ssg_08 » 2019-03-22, 16:30

Spróbować można, zwłaszcza jak surowiec dostępny. Najwyżej jak nie będzie smakować możesz przegonić na kolumnie na spiryt :cheers
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Re: Nastaw z bananów

Post autor: Rosjan » 2019-03-22, 19:54

Cześć
W tamtym roku robiłem nastaw z mango. Wyszło do dupy. Ale może dlatego, że czekałem do końca fermentacji. Blg -4. Zero posmaku ani zapachu mango. Gdybym teraz robił jeszcze raz, puściłbym na rury przy blg +5 albo jeszcze więcej. Przy tej wartości blg jest jeszcze zapach i smak. Masz z czego spróbować, a ostudzony dunder możesz z powrotem dodać do nastawu.
Pozdrówko

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Re: Nastaw z bananów

Post autor: janik » 2019-03-22, 21:11

Nigdy nie można wykluczać sukcesu w destylacji sfermentowanych owoców nawet takich jak w temacie wątku i podobnych jak wymieniono,które z zasady są niewyraziste w smaku i aromacie,ale jeśli mamy trochę cierpliwości to na tej bazie można uzyskać bardzo ciekawe efekty. Jeżeli mamy do tego dużo weny i fantazji to taki destylat może posłużyć jako baza do różnych kupaży na bazie innych destylatów owocowych. :idea:

Zawsze jest alternatywa jeśli po pierwszej destylacji ,lub tzw. odpędzie przy destylacji na zbiorniku z płaszczem nie leży nam
smak i aromat to można surówkę poddać rektyfikacji a uzyskany spirytus zawsze będzie znacznie lepszy i ciekawszy niż uzyskany z cukru. :idea: :D

Awatar użytkownika
majkaistefan
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2019-01-03, 22:41

Re: Nastaw z bananów

Post autor: majkaistefan » 2019-03-22, 21:14

janik pisze:
2019-03-22, 21:11


Zawsze jest alternatywa jeśli po pierwszej destylacji ,lub tzw. odpędzie przy destylacji na zbiorniku z płaszczem nie leży nam
smak i aromat to można surówkę poddać rektyfikacji a uzyskany spirytus zawsze będzie znacznie lepszy i ciekawszy niż uzyskany z cukru. :idea: :D
I to bedzie chyba poczatek mojej drogi.

Stefan.

dudek
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2019-02-14, 17:42

Re: Nastaw z bananów

Post autor: dudek » 2019-03-22, 21:39

Na tą chwilę jest więcej zwolenników niż przeciwników więc czas rozpocząć przygodę bananową. Poradzcie co i ile i w jakich propozycjach dać na beczkę 200 L.
Jestem nowy, więc jeszcze długa droga przede mną

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Nastaw z bananów

Post autor: ssg_08 » 2019-03-23, 00:49

Zależy ile masz tych bananów. Ja bym rozmiksował banany z wodą mieszadłem do farby na wiertarce w proporcji 1: 1, dodał pektoenzym a następnego dnia paczkę drożdży turbo. Na 200 l. beczkę starałbym się uzyskać 150 l nastawu. Jedna standardowa paczka turbo bez problemu przerobi taki nastaw. Można też kombinować z winiarskimi ale to duuużo czasu upłynie do destylacji. :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Nastaw z bananów

Post autor: czytam » 2019-03-23, 07:26

To zależy od sprzętu, jaki posiadasz. Jak możesz destylować gęste, to dodaj minimalną ilość wody. Drożdże od razu. Najlepiej dobrze fermentujacą matkę drożdży winnych. O pożywkach poczytaj przy okazji wina bananowego. Przyda się też zakwasić nastaw.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Nastaw z bananów

Post autor: wawaldek11 » 2019-03-23, 10:55

Może warto powalczyć ze skrobią? Jakieś enzymy...
Pozdrawiam,
Waldek

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Nastaw z bananów

Post autor: ssg_08 » 2019-03-23, 11:19

Jeśli banany są "przedojżałe" to za wiele skrobii w nich już niema. Enzym na pewno nie zaszkodzi ale tu doszło by grzanie tych 150 litrów :D Pytanie czy warto dla tej resztki skrobii.
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

cox
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2019-01-26, 20:19

Re: Nastaw z bananów

Post autor: cox » 2019-03-23, 13:30

Witam ,
Na początku zeszłego sezonu okazyjnie kupiłem 40 kg przejrzałych bananów (brązowe plamy większe i mniejsze) w cenie 50gr/kg.
Banany obrałem i rozdrobniłem wiertarką z mieszadłem po czym dodałem pektoenzym i ciepłej wody.
Moszcz 24 godziny pozostawał ciepły (40 STOPNI!!) wobec tego drożdże "Enowini " dodałem dnia następnego.
Pożywki nie dawałem tylko trochę kwasku - nastaw zastartował ochoczo.
Na powierzchni zrobił się gruby kożuch ,który chciał wyjść z beczki musiałem nastaw rozdzielić pomiędzy dwa pojemniki.
Szczerze powiem myślałem, że będzie słabo z oddzieleniem tej pulpy banaowej :wallangry (udało się za pomocą worka do zacierów zbożowych).
Nastaw pachniał super i na tym to" super" się kończy.
Destylowałem 2 razy w trybie pot still.
Destylat wyszedł specyficzny nie każdy go polubi.
Dokładnie tak jak napisali "damagebuzzsaw" i "terni" ze dwa posty wyżej.
Mój stoi na razie w szkle z 8 miesięcy ze dwa razy przewietrzałem.
Zajrzę do niego za parę dni to napisze jeszcze czy coś zmienił się na "+".
Swoją drogą ja tego destylatu nie dębiłem.
Może ktoś próbował?
Jeżeli tak -to może opisze efekty czy coś pomogło - ulepszyło ten dziwny smak?
Ja osobiście mam jeszcze jeden pomysł na ten trunek - zobaczymy może znajdę trochę czasu aby go wdrożyć.
Na "AD" zamówiłem melasę glinojecką.
Jeżeli ją dostanę to mam w planie oczywiście zrobić rum, a ten bananowy destylat zmieszać z dundrem po melasę (2- 3 gen. bo na grzałkach pracuje) przetrzymać tydzień i oddestylować.
Może po takim zabiegu wyjdzie coś ciekawszego.
pozdrawiam

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Nastaw z bananów

Post autor: ssg_08 » 2019-03-23, 13:37

Kolego cox, a jak z wydajnością bananów? Ile wyszło z 40 kg w przeliczeniu na spirytus?
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości