Nastaw z bananów

cox
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2019-01-26, 20:19

Re: Nastaw z bananów

Post autor: cox » 2019-03-23, 14:02

@ssq 8
Może nieprecyzyjnie napisałem, ale ja dodawałem cukier i wodę.
Nie mam kotła z płaszczem, a i tak miałem trochę zabawy w oddzieleniem tej pulpy.
Ja robiłem cukrówkę nie zacierałem.
Pulpę bananową usunąłem gdzieś po 3 tygodniach, bo bo wiedziałem, że nie będę jej gotował.
Zapisków nie mam, ale 9l destylatu zostało.

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Nastaw z bananów

Post autor: ssg_08 » 2019-03-23, 15:21

To te nieprzyjemne smaczki powstały z cukru a nie z banana, na potstillu się tego nie usunie w dwóch gonitwach. :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

cox
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2019-01-26, 20:19

Re: Nastaw z bananów

Post autor: cox » 2019-03-23, 18:23

Jak chodzi o cukier to przyznaje się zawsze jakiś dodam.
Jeżeli chodzi o inne nastawy owocowe takiego dziwnego posmaku jak w tych bananach nie mam.
Ten dziwny posmak raczej upatrywałbym w jakości bananów.
Jak pisałem powyżej banany były tanie, ale i brązowe więcej lub mniej (około 30-50% powierzchni skórki).
Na marginesie skórki wywalałem jak i również brązowy miąższ ze środka (bałem się zakażenia nastawu).
Banany zalewałem ciepłą wodą, aby zabić dzikusy, ale i stworzyć lepsze warunki dla pektopolu.
Pomocna była by tu opinia kolegów damagebuzzsaw i terni jak wyglądała sprawa jakości ich bananów, bo być może to jest klucz do tego dziwnego posmaku.

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Nastaw z bananów

Post autor: ssg_08 » 2019-03-23, 18:57

Może Kolega pokusi się spróbować następny nastaw zrobić bez cukru, ewentualnie jakaś glukoza. Nie bez przyczyny do nastawów owocowych czy zbożówek nie dodaje się cukru.
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

cox
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2019-01-26, 20:19

Re: Nastaw z bananów

Post autor: cox » 2019-03-23, 19:40

@ ssg_08
Tak, pewnie będzie dużo lepsze bez cukru i generalnie takie są plany, aby powoli z cukru wychodzić w stronę zacierania.
Przeraża tylko brak kotła z płaszczem.

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Nastaw z bananów

Post autor: ssg_08 » 2019-03-23, 20:31

Ja nie mam kotła z płaszczem a robię już właściwie tylko ze słodu. Jest taka fajna szkocka metoda, nazywa się "zacieranie na trzy wody" :D Po prostu zaciera się słód, wysładza i fermentuje samą brzeczkę, jak przy piwku :D Polecam lekturę tego tematu :
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=16&t=570
Jest tego dużo ale warto poczytać :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw z bananów

Post autor: Doody » 2019-03-24, 10:08

Ale tą metodą fermentowany torfiak traci cały aromat. Kiedyś tak robiłem ale jak spróbowałem fermentacji z młótem, już nie wrócę do fermentacji samej brzeczki.
Pozdrawiam
Darek

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Nastaw z bananów

Post autor: ssg_08 » 2019-03-24, 11:28

Przy słodach 10 -45 ppm na pewno tak. Może jakby mieć słód 150 -200 ppm ale to będzie trzeba samemu uwędzić, zmontowałem już ramki do wędzenia, pisałem o tym ze dwa dni temu w temacie "Przepis na Whisky" :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Re: Nastaw z bananów

Post autor: Kamal » 2019-03-26, 22:50

Brandy z bananów nie jest nowością. :)
https://www.bulgaridistillery.com/produ ... a-brandy-1
K.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw z bananów

Post autor: Doody » 2019-03-27, 07:51

Ciekawe jak smakuje taki oryginał :wink:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Re: Nastaw z bananów

Post autor: Kamal » 2019-03-27, 08:47

Mój były brygadzista pił jakąś brandy bananową, i mówił że nawet fajnie smakowała. Ale to było kilka lat temu. Kupił gdzieś na wakacjach. Więc, może to też być kwestia odmiany bananów.
Sam często spożywam te owoce, i w niektórych sklepach są poprostu kiepskie w smaku. Czyli trzeba też dobrać surowiec.
A i bym zapomniał, - jakiś czas temu czytałem, że winiarze robili wino z bananów, ale ze skórą, aby aromatu było więcej.
K.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw z bananów

Post autor: magas » 2019-03-27, 09:30

Dietetycy twierdzą, że ciemne, znaczy mocno dojrzałe banany mają najwiecej cukru, a skórę bananów należy mocno umyć przed obraniem, tyle na niej zła.

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Re: Nastaw z bananów

Post autor: Kamal » 2019-03-27, 11:41

Tak, na skórkach będzie pełno chemii, szczególnie na tych z super marketów. Więc lepiej zaopatrzyć się chyba już w banany bio, ale wtedy cena winduje już w górę.
K.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

kacper59
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2017-06-20, 09:07

Re: Nastaw z bananów

Post autor: kacper59 » 2019-03-27, 13:26

Supermarkety obowiązuje przepis o pozostałościach - ilość chemii w owocach nie może przekraczać dopuszczalnych norm, tak jest np. z jabłkami na bazarze nie dowiesz się co kupujesz wraz z nabywanymi owocami.

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Nastaw z bananów

Post autor: ssg_08 » 2019-03-27, 13:38

Dopuszczalne normy są tak ustawione żeby wygodzić producentom i wielkim sieciom, ilość wszelkiej maści chemii w owocach z marketu jest nieporównywalnie większa niż w tych z bazaru. Nie dotyczy akurat bananów bo te sie zbiera zupełnie zielone, przywozi i na miejscu dojżewają (za pomocą chemii).
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości