Nastaw z bananów
Re: Nastaw z bananów
@ssq 8
Może nieprecyzyjnie napisałem, ale ja dodawałem cukier i wodę.
Nie mam kotła z płaszczem, a i tak miałem trochę zabawy w oddzieleniem tej pulpy.
Ja robiłem cukrówkę nie zacierałem.
Pulpę bananową usunąłem gdzieś po 3 tygodniach, bo bo wiedziałem, że nie będę jej gotował.
Zapisków nie mam, ale 9l destylatu zostało.
Może nieprecyzyjnie napisałem, ale ja dodawałem cukier i wodę.
Nie mam kotła z płaszczem, a i tak miałem trochę zabawy w oddzieleniem tej pulpy.
Ja robiłem cukrówkę nie zacierałem.
Pulpę bananową usunąłem gdzieś po 3 tygodniach, bo bo wiedziałem, że nie będę jej gotował.
Zapisków nie mam, ale 9l destylatu zostało.
Re: Nastaw z bananów
To te nieprzyjemne smaczki powstały z cukru a nie z banana, na potstillu się tego nie usunie w dwóch gonitwach.
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
Re: Nastaw z bananów
Jak chodzi o cukier to przyznaje się zawsze jakiś dodam.
Jeżeli chodzi o inne nastawy owocowe takiego dziwnego posmaku jak w tych bananach nie mam.
Ten dziwny posmak raczej upatrywałbym w jakości bananów.
Jak pisałem powyżej banany były tanie, ale i brązowe więcej lub mniej (około 30-50% powierzchni skórki).
Na marginesie skórki wywalałem jak i również brązowy miąższ ze środka (bałem się zakażenia nastawu).
Banany zalewałem ciepłą wodą, aby zabić dzikusy, ale i stworzyć lepsze warunki dla pektopolu.
Pomocna była by tu opinia kolegów damagebuzzsaw i terni jak wyglądała sprawa jakości ich bananów, bo być może to jest klucz do tego dziwnego posmaku.
Jeżeli chodzi o inne nastawy owocowe takiego dziwnego posmaku jak w tych bananach nie mam.
Ten dziwny posmak raczej upatrywałbym w jakości bananów.
Jak pisałem powyżej banany były tanie, ale i brązowe więcej lub mniej (około 30-50% powierzchni skórki).
Na marginesie skórki wywalałem jak i również brązowy miąższ ze środka (bałem się zakażenia nastawu).
Banany zalewałem ciepłą wodą, aby zabić dzikusy, ale i stworzyć lepsze warunki dla pektopolu.
Pomocna była by tu opinia kolegów damagebuzzsaw i terni jak wyglądała sprawa jakości ich bananów, bo być może to jest klucz do tego dziwnego posmaku.
Re: Nastaw z bananów
Może Kolega pokusi się spróbować następny nastaw zrobić bez cukru, ewentualnie jakaś glukoza. Nie bez przyczyny do nastawów owocowych czy zbożówek nie dodaje się cukru.
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
Re: Nastaw z bananów
@ ssg_08
Tak, pewnie będzie dużo lepsze bez cukru i generalnie takie są plany, aby powoli z cukru wychodzić w stronę zacierania.
Przeraża tylko brak kotła z płaszczem.
Tak, pewnie będzie dużo lepsze bez cukru i generalnie takie są plany, aby powoli z cukru wychodzić w stronę zacierania.
Przeraża tylko brak kotła z płaszczem.
Re: Nastaw z bananów
Ja nie mam kotła z płaszczem a robię już właściwie tylko ze słodu. Jest taka fajna szkocka metoda, nazywa się "zacieranie na trzy wody" Po prostu zaciera się słód, wysładza i fermentuje samą brzeczkę, jak przy piwku Polecam lekturę tego tematu :
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=16&t=570
Jest tego dużo ale warto poczytać
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=16&t=570
Jest tego dużo ale warto poczytać
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
Re: Nastaw z bananów
Ale tą metodą fermentowany torfiak traci cały aromat. Kiedyś tak robiłem ale jak spróbowałem fermentacji z młótem, już nie wrócę do fermentacji samej brzeczki.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Nastaw z bananów
Przy słodach 10 -45 ppm na pewno tak. Może jakby mieć słód 150 -200 ppm ale to będzie trzeba samemu uwędzić, zmontowałem już ramki do wędzenia, pisałem o tym ze dwa dni temu w temacie "Przepis na Whisky"
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
Re: Nastaw z bananów
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
Re: Nastaw z bananów
Mój były brygadzista pił jakąś brandy bananową, i mówił że nawet fajnie smakowała. Ale to było kilka lat temu. Kupił gdzieś na wakacjach. Więc, może to też być kwestia odmiany bananów.
Sam często spożywam te owoce, i w niektórych sklepach są poprostu kiepskie w smaku. Czyli trzeba też dobrać surowiec.
A i bym zapomniał, - jakiś czas temu czytałem, że winiarze robili wino z bananów, ale ze skórą, aby aromatu było więcej.
K.
Sam często spożywam te owoce, i w niektórych sklepach są poprostu kiepskie w smaku. Czyli trzeba też dobrać surowiec.
A i bym zapomniał, - jakiś czas temu czytałem, że winiarze robili wino z bananów, ale ze skórą, aby aromatu było więcej.
K.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
Re: Nastaw z bananów
Dietetycy twierdzą, że ciemne, znaczy mocno dojrzałe banany mają najwiecej cukru, a skórę bananów należy mocno umyć przed obraniem, tyle na niej zła.
Re: Nastaw z bananów
Tak, na skórkach będzie pełno chemii, szczególnie na tych z super marketów. Więc lepiej zaopatrzyć się chyba już w banany bio, ale wtedy cena winduje już w górę.
K.
K.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
Re: Nastaw z bananów
Supermarkety obowiązuje przepis o pozostałościach - ilość chemii w owocach nie może przekraczać dopuszczalnych norm, tak jest np. z jabłkami na bazarze nie dowiesz się co kupujesz wraz z nabywanymi owocami.
Re: Nastaw z bananów
Dopuszczalne normy są tak ustawione żeby wygodzić producentom i wielkim sieciom, ilość wszelkiej maści chemii w owocach z marketu jest nieporównywalnie większa niż w tych z bazaru. Nie dotyczy akurat bananów bo te sie zbiera zupełnie zielone, przywozi i na miejscu dojżewają (za pomocą chemii).
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 17 gości