Strona 1 z 1

Piołunówka/Absynt

: 2019-06-12, 23:04
autor: Kupin22
Witam kolegów
Myslalem nad zrobieniem piołunówka, ale nigdzie nie mogę znaleźć przepisu na nastaw, jakich ziół do niego prócz piołunu dodac, jakie proporcje. Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie inaczej będę błądził po omacku.
Pozdrawiam

Re: Piołunówka/Absynt

: 2019-06-12, 23:21
autor: magas
Wpisałem w lupkę forumową wyraz Absynt i takie wyniki, najlepiej zacznij od tyłu, czyli od 9 strony, tam z każdego linku możesz wejść w dany temat https://www.bimber.info/forum/search.ph ... mit=Szukaj

Re: Piołunówka/Absynt

: 2019-06-13, 09:53
autor: Kupin22
Super dzięki. Posprawdzam.

Re: Piołunówka/Absynt

: 2019-06-13, 16:40
autor: Rupert8
Piołunówka I

800 g anyżu i 200 g piołunu zalać 12 l. destylatu , po 2 tyg destylować lub
400 g anyżu i 200 g drobno pokrojonego korzenia piołunu zalać 12 l. destylatu i po tygodniu destylować

Piołunówka II

300 g piołunu i 60 g soli zalać 12 l. destylatu i odstawić na tydzień , po tym czasie dodać 1,2 kg miodu i przedestylować

Piołunówka IV

2 kg kwiatu piołunu i 300 g arcydzięgla zalać 6 l. destylatu i odstawić na 2 tyg. Następnie dodać 3 l. wody i destylować do momentu otrzymania 6 l. alkoholu


Z ksiązki „ OKOWITA PRZEPALANKA I NALEWKI

Re: Piołunówka/Absynt

: 2019-06-13, 17:46
autor: fuutro
W Piołunówce II nie jest pokręcona kolejność? Chyba najpierw macerat destylować a potem dodać miód ;)

Re: Piołunówka/Absynt

: 2019-06-13, 17:50
autor: Rupert8
Tak jest napisane w oryginale

Re: Piołunówka/Absynt

: 2019-06-13, 21:31
autor: zbynek
Chyba tam chodziło o przefiltrowanie, a nie przedestylowanie.

Re: Piołunówka/Absynt

: 2019-06-14, 20:31
autor: fuutro
Spróbuj zrobić Szwajcarski.