Nastaw z pomarańczy

Awatar użytkownika
mkal
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2019-05-23, 21:29
Lokalizacja: Nowy Sącz

Nastaw z pomarańczy

Post autor: mkal » 2020-06-07, 18:17

Dzień dobry
Zrobiłem nastaw z pomarańczy z 22 litrów soku który został wyciśnięty na wyciskarce wolnoobrotowej. Wyciskałem pomarańcz razem ze skórkami. Sok powstał dosyć gęsty. Do całości dodałem 12 litrów wody i 6 kg cukru, drożdże Bayanus G995 i odżywka. Całość czyli 40 ltrów nastawu wlałem do beczki 60L i zakręciłem szczelnie a w pokrywce umieściłem 2 rurki fermentacyjne.
Czy muszę to mieszać co jakiś czas czy nie?
Jak długo to może fermentować?
Czy w ogóle dobrze to zrobiłem?

kwik44
100%
100%
Posty: 1361
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: kwik44 » 2020-06-07, 19:31

Trochę pytasz na zasadzie "kryształowa kulo powiedz mi co wyjdzie z mikstury"... Mieszać nie trzeba. Fermentowało będzie tak długo jak będzie cukier lub nie padną drożdże wcześniej. Nie mam pojęcia ile cukru miał twój sok. Zakładając, że 20% nie powinno być jakoś bardzo źle. Bayanusy to pancerne drożdże. Odnośnie ostatniego pytania - jest zbyt nieprecyzyjne, żeby odpowiedzieć.
Ostatnio zmieniony 2020-06-07, 19:32 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1340
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: drgranatt » 2020-06-07, 19:32

Kiedyś robiłem z soku pomarańczy i niestety to co wyszło nie było pijalne. Owoce cytrusowe nie nadają się do tego ale życzę powodzenia :oki

Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 941
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Doody » 2020-06-07, 20:01

Trzeba było użyć tylko miąższu i unikać skórek. Niestety nasze pomarańcze zawierają tyle chemii konserwującej, że destylat będzie nią czuć. Próbowałem dwukrotnie i dwukrotnie destylat kończył w białym muminie. Nawet rektyfikacja na spirytus nie wyeliminowała posmaku chemii.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5027
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Citizen Kane » 2020-06-08, 09:21


Awatar użytkownika
mkal
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2019-05-23, 21:29
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: mkal » 2020-06-09, 08:36

Mam wrażenie że nastaw nie fermentuje. W obydwu rurkach fermentacyjnych nic się nie dzieje. Czy tak ma być?
Dodam że do całości dałem 2 paczki drożdży bayanus. Wczoraj jeszcze dolałem odcieknięty sok z resztek pomarańczy 3 litry.
Całość to 43 litry.

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 228
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Benek » 2020-06-09, 09:43

Jesteś pewien, że zamknięcie jest szczelne?
Uwodniłeś drożdże przed dodaniem?
Zachowałeś reżim temperaturowy?

Awatar użytkownika
mkal
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2019-05-23, 21:29
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: mkal » 2020-06-09, 10:57

Drożdże uwodniłem. Zaczęły mocno pracować.
A temperatura soku do którego wlewałem była około 20 stopni.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6727
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: magas » 2020-06-09, 17:19

Otwórz beczkę i wsadź głowę, może nieszczelny fermentator.

Awatar użytkownika
mkal
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2019-05-23, 21:29
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: mkal » 2020-06-09, 17:51

W beczce nic nie szumi ani nie bulgocze.
Co robić?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6727
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: magas » 2020-06-09, 18:11

Zmierzyć temperaturę, jak niska to z beczki nabrać garnek tego soku podgrzać na gazie, można nawet zagotować i mieszając wlewać do beczki by podnieść temperaturę. Warto mieć też drożdże zapasowe w ,,apteczce” do takich zabaw dobre są bajanusy ale te z cyferkami 998 czy jakoś tak , super sprawdzają się przy takich cukrówkach z dodatkami, a temperatura im nie straszna, zimno , czy ciepło zjadają cukier na maxa i do restartów dobre.

Awatar użytkownika
mkal
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2019-05-23, 21:29
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: mkal » 2020-06-09, 18:17

Ale takie właśnie drożdże dałem Bayanusy z odżywką
Ostatnio zmieniony 2020-06-09, 23:31 przez mkal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6727
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: magas » 2020-06-09, 20:17

To są bardzo trudne drożdże do zabicia, na nich nie idzie zepsuć, one nawet startują jak zlejesz wino znad osadu i nie chcesz by pracowały, masz gotowe wino, niby bez drożdży dosypujesz troszkę cukru, by wino dosłodzić, a ci mordercy cukru nie pozwalają ci się napić słodszego wina, bo znów zaczynają pracować. Do głowy przychodzi mi chemia z cytrusów, ale podgrzej nastaw tak na 20-25 stopni, powinno ruszyć. Nic więcej do głowy mi nie przychodzi, albo drożdże stare, nieaktywne, zbyt zimny nastaw, albo chemia ze skórek pomarańczy, tyle że ja na początku swojej drogi na tych drożdżach fermentowałem chemiczne syropy owocowe, nie wiem po co, ale pewnie każdy musi przejść jakieś bezsensowne inicjacje, syropy te miały w składzie chemię, która zapobiegała fermentacji, a po rozrobieniu z wodą i tak je fermentowałem. Tak jeszcze myślę, że może one dopiero się namnażają, ile czasu to stoi?

Awatar użytkownika
mkal
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2019-05-23, 21:29
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: mkal » 2020-06-09, 23:11

Od soboty wieczorem.
Nastaw miał temp. 20 stopni. Podgrzałem 7 litrów i wlałem ponownie do beczki. Temperatura wtedy było około 30 stopni.
Następnie dodałem drożdże turbo do nastawów owocowych i dokładnie wymieszałem.
Ale dalej nic. Chyba że wolno startują :lol: :lol: .

Awatar użytkownika
mkal
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2019-05-23, 21:29
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: mkal » 2020-06-27, 09:32

Nastaw zaczął pracować. Bardzo wolno ale coś tam bulgocze. Tylko blg się nic nie zmienia. Na starcie było 18 i teraz też jest 18. Ile taki nastaw musi stać bo już minęło 3 tygodnie.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość