Nastaw z pomarańczy
Re: Nastaw z pomarańczy
Nikt nie pomoże. Dlaczego to BLG nie spada.
Re: Nastaw z pomarańczy
Nie ma fermentacji alkoholowej.
Re: Nastaw z pomarańczy
W rurce fermentacyjnej cały czas woda bulgocze, wiec chyba jest fermentacja.
Re: Nastaw z pomarańczy
Jak cały czas bulgocze to napisz jak mierzysz te blog, bo już byli na forum ludzie co zamiast mierzyć liczyli bulg, bulg z rurki dlatego nazwa blg , opisz czym i jak.
Re: Nastaw z pomarańczy
Mierzę go cukromierzem. A nastaw po odlaniu cedzę przez sitko aby nie był mętny.
Re: Nastaw z pomarańczy
Nastaw już siedzi prawie 3 miesiące a blg 15. Co robić. Ostatnio połowę przecedzilem i dałem drożdże bayanusy ale coś dla o to idzie. Nastaw ma słodki smak.co robić? A może drożdże turbo i dołożyć trochę cukru. Czy ruszy fermentacja?
Ktoś pomoże?
Ktoś pomoże?
Re: Nastaw z pomarańczy
Cześć
Zrobiłem 2 lata temu zupełnie fajny alkohol z pomarańczy właśnie na Bayanusach G-995
Miałem cytrusy bez chemii i do nastawu dodałem skórkę. Drożdże szalały.
Wydaje mi się, że główną przyczyną złej pracy drożdży to chemia. Włoskie białe winogrona po zbiorze poddawane są jedenastu rożnym procesom chemiczny zanim trafią na rynek. Obawiam się, że z cytrusami jest podobnie.
Jak już będziesz gotował, zwróć uwagę na początek procesu, pomarańczowe smaki są już w przedgonach
Powodzenia
Zrobiłem 2 lata temu zupełnie fajny alkohol z pomarańczy właśnie na Bayanusach G-995
Miałem cytrusy bez chemii i do nastawu dodałem skórkę. Drożdże szalały.
Wydaje mi się, że główną przyczyną złej pracy drożdży to chemia. Włoskie białe winogrona po zbiorze poddawane są jedenastu rożnym procesom chemiczny zanim trafią na rynek. Obawiam się, że z cytrusami jest podobnie.
Jak już będziesz gotował, zwróć uwagę na początek procesu, pomarańczowe smaki są już w przedgonach
Powodzenia
Re: Nastaw z pomarańczy
Nastaw przecedziłem i dodałem drożdże turbo. Od około 3 tygodni nastaw bardzo ostro pracuje ( co minutę przez rurkę wypuszcza powietrze), ale nie obniża się zawartość cukru.
Cały czas jest 13 BLG. Dlaczego tak się dzieje.
Cały czas jest 13 BLG. Dlaczego tak się dzieje.
Re: Nastaw z pomarańczy
Coś mi mówi, że z tego pieca chleba nie będzie. Mogły być dodane jakieś preparaty by długo owoc się trzymał i spowodowały problemy z fermentacją alkoholową, dawaj to na rury jak jest, tylko wcześniej odgazuj wiertarką, a to co zostanie w kotle wał z marszu w kanał, nie próbuj dosładzać restartować itd, jest teraz sezon, zajmuj się tym co polskie, bo polskie jest nasze, a nasze najlepsze.
Re: Nastaw z pomarańczy
A to będzie z tego jakiś alkohol, bo w smaku to jest bardzo słodkie z taka lekka goryczką.
Re: Nastaw z pomarańczy
Jak była fermentacja alkoholowa to będzie, od ilu blg wystartowałeś?
Re: Nastaw z pomarańczy
Wystartowałem od 18 blg.
Re: Nastaw z pomarańczy
To cieniuśko będzie, nie potrafię ci pomóc, a fermentacja alkoholowa nie trwa tyle czasu, nie wiem jakie tam reakcje zachodzą, ale jak co minutę wypuszcza gaz, to nie jest to ostra praca jak piszesz, na turbo to rurka powinna pierdzieć jak AK47, co minutę to może być chwilka przerwy.
Re: Nastaw z pomarańczy
Opłaca się to przepuszczać? A może zrobić czystą cukrówke i mieszać przy destylacji? Sam już nie wiem.
Re: Nastaw z pomarańczy
O, to jest jakiś pomysł.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości