Strona 1 z 1

Zatrzymanie się drożdży na 5 Blg zacier

: 2020-06-26, 19:57
autor: Czarek1123
Witam. Nastawiłem zacier 50l używając jednej paczki turbo drożdzy i po kilku dniach dosypałem pół paczki Alcotec i zużyłem 16kg cukru. Nastaw pracował do 5blg i drożdze stanęły co teraz zrobić. Mieszałem i nie pomaga podgrzałem do 26stopni i dalej nic. Co mi doradzicie

Re: Zatrzymanie się droższy na 5blg zacier

: 2020-06-26, 20:13
autor: dynio1977
Po co tyle cukru?? Zrobiłeś nastaw aż na 19%. Jakbyś poczytał wcześniej troche forum to byś wiedział że nie poleca się robienia nastawu pow.14% (męczarnia dla grzybków, więcej niepożądanych rzeczy w nastawie itd)
Drożdże dalej pracowały po 5 dniach ale leniwie, podgrzewając nastaw mogłeś doprowadzić do ich ugotowania.
Zostaw i obserwuj blg jeszcze przez pare dni, jeżeli nie będzie spadać to klaruj i na rurki.
Ps. Dodanie dodatkowych drożdży po paru dniach prawdopodobnie nic nie dało bo stężenie alko było już takie w nastawie że prawdopodobnie je usmażyło.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka


Re: Zatrzymanie się droższy na 5blg zacier

: 2020-06-26, 20:19
autor: Czarek1123
Raz zrobiłem wszystko tak samo tylko 15kg cukru a tu zostało i pokordziło mnie o te kilo więcej. 3 dzień bez zmian w blg. A podgrzewanie do 26stopni to raczej nic nie uszkodziło. Czy warto spróbować to zrestartować jak nie to czy konieczne jest klarownie przed destylacją.

Re: Zatrzymanie się droższy na 5blg zacier

: 2020-06-26, 20:29
autor: dynio1977
Szkoda drożdży na restart, zaleca się klarować bo wtedy łatwiej przeprowadzić rektyfikację, ale jak nie chcesz to nie musisz - twoja wola. Dundru nie wylewaj w kanał, dodaj cukru do max 30blg i zrób nowy nastaw na tym dundrze, odzyskasz nie przerobiony cukier

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka


Re: Zatrzymanie się droższy na 5blg zacier

: 2020-06-26, 20:32
autor: Czarek1123
Opłaca się te 5blg ozdyskiwać. A po drugie ile uzyskam z tego alkoholu. Bo szczerze to chodzi mi po głowie restart ale jak już wspomniałem nigdy nie robiłem tego

Re: Zatrzymanie się droższy na 5blg zacier

: 2020-06-26, 20:47
autor: dynio1977
Nie 5blg a 9. Nastaw cukrowy mierzony balingometrem schodzi do -4 więc masz jeszcze prawie 10% cukru w nastawie

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka


Re: Zatrzymanie się droższy na 5blg zacier

: 2020-06-27, 00:20
autor: NeRWuS
Jak dał tyle cukru to ja bym obstawiał że jest nawet więcej niż 9BLG
Zauważ że do -4 a nawet do -5 potrafi zejść jakby dał 12kg a ostatecznie jest 16. Jak ja raz tyle dałem to blg było na oko nawet -8 bo Skala byla do -5 i tonął cały :)
To już jest tyle cukru że warto odzyskać według mnie.
Po drugie należy pamiętać o tym że drożdże są przystosowane do pewnego stężenia - później już pracują niepewnie - mogą umrzeć a mogą pracować bardzo opornie. Druga sprawa to nie do końca rozumiem ale dodanie dwóch rodzajów drożdży (raz piszesz o drożdżach turbo a raz Alcotec więc zakładam że to dwa rodzaje) mogą się zabić nawzajem - gdzieś tu na forum było, że co by się nie działo to zawsze zostanie tylko jeden szczep drożdży a reszta padnie. Oczywiście jak jest jeden typ drożdży to wtedy nie było tematu.
Co do restartu jak dla mnie szkoda zachodu - tak wysokie stężenie alkoholu to już co najmniej złe warunki dla drożdży - bezpieczniej i pewniej jest przeprowadzić proces i zlać to co zostanie w zbiorniku do fermentora, uzupełnić cukier do prawidłowego poziomu blg (odpowiadającemu 6kg cukru na 25L nastawu) i fermentować jeszcze raz.
A rada na przyszłość - jak używasz tak wysokiej dawki cukru to nie zmniejszaj ilości drożdży. Albo cukier w górę albo drożdże w dół :)

Re: Zatrzymanie się drożdży na 5 Blg zacier

: 2020-06-27, 06:54
autor: morusek
Ja miałem kiedyś termometr który zaniżał o 8°C i używałem go dosyć długo, ale ciągle mi coś nie pasowało. Co się działo z nastawem, wiadomo :wallangry