Strona 1 z 1

Nastaw jablkowy I moc grzania

: 2020-09-26, 00:08
autor: Loki
Witam, panowie mam kolumne LM z destylatorymiedziane i mam zamiar zrobic brandy jabłkowe, znalazlem dzisiaj wlasnie z 10 dzikich drzew jabloni I mam nadzieje ze uzbieram z 60~kg owocu :D
Z racji ze ostatnie 3 lata robilem tylko spirytus mam do was pytanko czy da rade przedestylowac to na 2kW, czy bedzie za mocne grzanie? Niestety mieszkam w UK i nke ma tu zadnych dobrych regulatorow a przesylka z polski kosztuje mnie 128zl czyli tyle co sam regulator.
Jakie bylby konsekwencje grzania z taka moca? Ma to sens czy lepiej cos innego kabinowac?

Re: Nastaw jablkowy I moc grzania

: 2020-09-26, 08:31
autor: ernoliko
Sam szukam takich drzew. Dodaj jeszcze jakiś słodkich jabłek. Moc za duża, alkohol będzie ale mało smaku Ci przejdzie a jeszcze pogonow naciagniesz. Mi by było szkoda. Prosty regulator łatwo zrobić i to nie drogo. Z Aliexpress masz darmową przesyłkę. Teraz nie zdążysz ale na następny raz może już będzie.

Re: Nastaw jablkowy I moc grzania

: 2020-09-26, 10:48
autor: czytam
Sok na pewno da radę na tych 2kW przepuścić. Jeżeli chcesz mniej, to po prostu kup diodę 20A/400V połącz w szereg i masz 1kW za mniej niż 1GBP.

Re: Nastaw jablkowy I moc grzania

: 2020-09-26, 14:08
autor: Loki
Dobra dzieki panowie zobacze sobie ta diode tez ewentualnie zamowie pare rzeczy jeszcze z DM zeby oplacalo sie placic za wysylke z tym regulatorem :D

A jeszcze jedno pytanie czy moglbym na surowke grzac na 2kW I trzymac ja w balkonie od wina dopki regulatora bym nie kupil I juz druga destylacja by byla z cieciem frakcji?
Edit : Moze mi ktos podpowiedziec przed zakupem wiekszej beczki chce zrobic jabca w 30L wiaderku zakladajac ze moge dac 20kg jablek I okolo 2kg cukru wyjdzie mi gdzies 10L conajmniej nastawu po odcisnieciu czy moge dac do tego kolejne 5L~ wody przy destylacji zeby zakrylo grzalki czy przez wode zniknie mi smak?

Re: Nastaw jablkowy I moc grzania

: 2020-09-26, 22:04
autor: magas
Surówka śliwkowa czeka na mnie już ponad rok, co się może stać, nic.

Re: Nastaw jablkowy I moc grzania

: 2020-09-26, 23:22
autor: Loki
No nic tak jak mowisz :D tylko czy jest sens kurna to robic na 2kW chociaz na surowke to I tak nie przeszkadza nie? I Tu jeszcze jeden problem mi sie rodzi mam beczke 30L czyli z 20kg jablek sie zmiesci po odcisnieciu pulpy moze z 10L zostanie zeby zakryc grzalki potrzebuje 12L czyli zeby wytrwac do konca destylacji Musial bym dolac z 5-7L wody nie przeszkadza to czy za duzo smaku zabierze jak doleje wody do nastawu? No I jeszcze znowu do drugiej destylacji juz suroeko Bede Musial znowu wody dolac to na koniec wogole zostanie mi cos tam smaku? Czy lepiej sobie odpuscic wtym Roku te jabca I sprobowac wnastepnym jak sobie ogarne regulator I beczke 60L?

Re: Nastaw jablkowy I moc grzania

: 2020-09-29, 00:40
autor: ArekWrocław
magas pisze:
2020-09-26, 22:04
Surówka śliwkowa czeka na mnie już ponad rok, co się może stać, nic.
Mówisz że nic się nie może stać ? Nie był bym taki pewien - a jak kot wychleje całą surówkę to co mu zrobisz ??? :mrgreen:

Re: Nastaw jablkowy I moc grzania

: 2020-09-29, 00:51
autor: Loki
Panowie jeszcze jedno tak wyglada nastaw z jablek po mieleniu maszynka do miesa? Moze ktos Wie :D jak tak to sobie odpuszczam Bo chyba Bez prasy nie ma to sensu https://m.youtube.com/watch?v=3jdX6s9cKbI

Re: Nastaw jablkowy I moc grzania

: 2020-09-29, 00:59
autor: ArekWrocław
A nie lepiej kupić świeżo wyciskany sok z jabłek za 2 zł za litr?

Re: Nastaw jablkowy I moc grzania

: 2020-09-29, 01:09
autor: Loki
Jakby sie mieszkalo w polsce to tak :D kurde zalamany troche drzewa rosna takto spadna nikt ich nie pozbiera I sie zmarnuja a takto wdobrym celu by Sie je wykorzystalo :D chyba je zostawie wtym Roku Bo Bez prasy ani rusz a wlasnie wydalem 300£ na zakupy w DM do tego jeszcze beczka 60L musiala by pojsc drozdze enzym Prasa 6l sprobuje moze jeszcze jakas sokowirowke wyczarowac.

Re: Nastaw jablkowy I moc grzania

: 2020-09-29, 09:17
autor: Pietro

Re: Nastaw jablkowy I moc grzania

: 2020-09-29, 10:08
autor: Loki
Pietro pisze:
2020-09-29, 09:17
Poczytaj to viewtopic.php?f=11&t=3606&hilit=be%C5%82kotka
Siemka dzieki bardzo za link ale ja nic takiego nie zrobie mieszkam w mieszkaniu to raz a dwa ze mam dwie Lewe rece :D sokownika nie ogarne sprobuje to moze rekoma odcisnac jeszcze dwa pytanka mam kolumne miedziana 140cm mam zamiar leciec Bez refluxu I wplanie mam tylko zeby gotowac na raz I teraz dwa pytanka.
Jak bym lecial na raz byloby wplanie zostawic Cale wypelnienie. Dobry pomysl?
I teraz drugie pytanko.
Mam zamiar leciec na raz ze wzgledu ze potrzebuje 12L nastawu zeby zakrylo mi grzalki z 40kg jablek I 4kg cukru moze dostane z 6L surowki? Czyli do drugiego gotowania Musial bym dolac z 10L wody jest to oplacalne? Nie za duzo smakow by mi zabralo? Czy jednak lepiej dolac do 10L wody surowke I destylowac 2 razy?

Re: Nastaw jablkowy I moc grzania

: 2020-10-23, 17:44
autor: Loki
Uzywal ktos moze kawalkow debu po sherry/whisky? Mam okazje kupic deski po 0.75£ I zrobic znich kostki 1cmx1cm I dac do "Calvados"

Re: Nastaw jablkowy I moc grzania

: 2020-10-24, 07:26
autor: czytam
Nie rób kostek a wióry. Będzie większa powierzchnia i mniej strat.

Re: Nastaw jablkowy I moc grzania

: 2020-10-24, 20:50
autor: Loki
@czytam myslalem nad kostkami/patyczkmi ze wzgledu ze moglbym je dluzej moczyc, z wiorkami wiadomo kilka dni I mozna przedebic. Ciekawi mnie jeszcze czy musialbym je jeszcze raz prazyc I czy by Jakis smak po sherry/whisky zostal czy wtedy juz bedzie to samo co wsklepie mozna kupic?