Witam
Proszę o wskazówki, jak przeprowadzić poprawnie fermentację poniższego nastawu:
Beczka plastikowa (280 litrów),
a w niej rozmieszane 70kg cukru z około 200 litrów wody
(jak wystygnie i znajdę cukromierz to mogę podregulować - dodać wody... maksymalne "blg"?),
przewiduję temperaturę otoczenia 14 - 25 stopni,
do dyspozycji mam 10 paczek "Turbo" drożdży "Alcotec pure 48"
Wiem, że są do kupienia odpowiednie "Turbo drożdże" z recepturą dostosowaną do większych nastawów, ale właśnie chodzi mi o to żeby spożytkować te które mam.
Czas nie jest najważniejszy, nie śpieszy mi się - mogę poczekać.
Może powinienem wrzucać drożdże w jakichś odstępach czasowych?
Ewentualnie mam jeszcze naczynie 25 litrów - może rozrobić coś oddzielnie?
Może cukier stopniowo dodawać (ale na to już za późno bo wsypałem tyle, że nie wiem czy drożdże dadzą rady)?
Nastaw cukrowy 270-280 litrów z drożdżami "Alcotec Pure 48"
-
- 30%
- Posty: 31
- Rejestracja: 2020-08-15, 00:00
- Lokalizacja: Biała Podlaska
Re: Nastaw cukrowy 270-280 litrów z drożdżami "Alcotec Pure 48"
Moim zdaniem powinieneś rozciencYc nastawz ja daję maksymalnie 22BLG Na tak dużą beczkę będziesz musiał chłodzić nastaw. BLG startowe jest jak dla mnie za duze
Re: Nastaw cukrowy 270-280 litrów z drożdżami "Alcotec Pure 48"
Rośnie nam młody następca , Darek bierz przykład z kolegi
memberlist.php?mode=viewprofile&u=22178 ... c7edba7ae5
@ razimia
Dolej max wody do beczki, daj 5-6 paczek drożdży i monitoruj temp. żeby nie wrosła pow. 40st. C, nie mieszaj, bo wyleci ci połowa na podłogę.
czytam nie pytam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości