Nastaw z węgierek, coś mi nie pasuje
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2020-07-05, 11:19
Nastaw z węgierek, coś mi nie pasuje
Dzień dobry,
25 kg węgierek zmiksowanych w całości, dodane 5 litrów wody i drożdże do nastawów owocowych.
Po 6 dniach w nastawie jest prawie zero BLG i prawie zero alko, o co chodzi?
Czyżby wegierki były kwaśne, bez cukru i drożdże nie miały co robić?
Ktoś ma jakiś pomysł?
pozdrawiam
Ps temperatura pomieszczenia 23-25 st
25 kg węgierek zmiksowanych w całości, dodane 5 litrów wody i drożdże do nastawów owocowych.
Po 6 dniach w nastawie jest prawie zero BLG i prawie zero alko, o co chodzi?
Czyżby wegierki były kwaśne, bez cukru i drożdże nie miały co robić?
Ktoś ma jakiś pomysł?
pozdrawiam
Ps temperatura pomieszczenia 23-25 st
Re: nastaw z węgierek , coś mi nie pasuje
Po czym poznajesz, że jest zero alkoholu? Pomijam fakt, że woda była niepotrzebna, to coś mi się wydaje, że próbujesz mierzyć alkohol w nastawie alkoholomierz, albo przyrządem który jest często sprzedawany pod nazwą winomierz, a w instrukcji jest napisane, że musisz obliczyć matematycznie ile jest alkoholu wpisując we wzór dane które ten spławik pokazywał przed i po.
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2020-07-05, 11:19
Re: Nastaw z węgierek, coś mi nie pasuje
Wiem bo cukromierz zanurkował cały zatrzymując się na wskazaniu 1 Blg, natomiast alkoholomierz nie zanurkował wcale, wskazując max 1%
Re: Nastaw z węgierek, coś mi nie pasuje
Ale wiesz, że dr facto cukromierz i alkoholomierz to to samo urządzenie i można zrobić jeden spławik zawierajacy obie te skale?
By to zobrazować przyjmijmy wartości takie, że Gęstość wody (czyli to ile waży litr wody - nie mylić z lepkością) to 1 (1L waży 1kg)
Dodanie alkoholu sprawi, że Gęstość cieczy spadnie (litr wódki waży mniej niż 1kg)
Dodanie cukru sprawi, że Gęstość wzrasta (z tego co pamiętam litr wody i 1kg cukru będzie mieć 1,6L oraz wagę 2kg
Zauważ, że jesli mieszanina wody, alkoholu i cukru ma nieznane proporcje(czyli gdy nastaw pracuje), to nie jest możliwe obliczenie jej za pomocą "spławika". Zostaje tylko domysł jak to pracuje. Poza tym nie może pokazywać 1blg oraz 1% - świadczy to jedynie o mało dokładnym sprzęcie jeśli pomiary robisz za pomocą refraktometru, to (przynajmniej na aukcji, na której ja kupiłem swój) pisali, że alkohol mocno zaburza pomiar zawartości cukru
Można sobie wyliczyć matematycznie przewidywaną zawartość alkoholu, ale potrzeba znać początkowe blg nastawu.
By to zobrazować przyjmijmy wartości takie, że Gęstość wody (czyli to ile waży litr wody - nie mylić z lepkością) to 1 (1L waży 1kg)
Dodanie alkoholu sprawi, że Gęstość cieczy spadnie (litr wódki waży mniej niż 1kg)
Dodanie cukru sprawi, że Gęstość wzrasta (z tego co pamiętam litr wody i 1kg cukru będzie mieć 1,6L oraz wagę 2kg
Zauważ, że jesli mieszanina wody, alkoholu i cukru ma nieznane proporcje(czyli gdy nastaw pracuje), to nie jest możliwe obliczenie jej za pomocą "spławika". Zostaje tylko domysł jak to pracuje. Poza tym nie może pokazywać 1blg oraz 1% - świadczy to jedynie o mało dokładnym sprzęcie jeśli pomiary robisz za pomocą refraktometru, to (przynajmniej na aukcji, na której ja kupiłem swój) pisali, że alkohol mocno zaburza pomiar zawartości cukru
Można sobie wyliczyć matematycznie przewidywaną zawartość alkoholu, ale potrzeba znać początkowe blg nastawu.
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2020-07-05, 11:19
Re: Nastaw z węgierek, coś mi nie pasuje
Dzięki za cenną wiedzę mimo to dalej nie znam przyczyny problemu z moim śliwkowym nastawem
Re: Nastaw z węgierek, coś mi nie pasuje
Problem jest to, że nie rozumiesz ,że nie zmierzysz alkoholomierzem zawartości alkoholu w nastawie. On tam jest ale spławik go nie pokaże.
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2020-07-05, 11:19
Re: Nastaw z węgierek, coś mi nie pasuje
Jak to nie?
Skoro w winie mierzy spławik i pokazuje 13% to i w nastawie przefiltrowanym powinien pokazać...
Skoro w winie mierzy spławik i pokazuje 13% to i w nastawie przefiltrowanym powinien pokazać...
Re: Nastaw z węgierek, coś mi nie pasuje
W winie też nie mierzy, tylko tak myślisz, że jest 13%, wyciąg instrukcje obsługi tego spławika i tam będziesz miał równanie jak obliczyć ile wino ma %, a w równanie trzeba wpisać pomiar przed fermentacją, ilość dodanego cukru i pomiar po fermentacji. Nie jesteś pierwszy i ostatni, dlatego miałem zawsze w domu dużo takich spławików bo kto sobie kupił i już doszedł do tego, oddawał mi ten spławik mówiąc a ja to pierole, co mnie obchodzi ile wino ma %.
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2020-07-05, 11:19
Re: Nastaw z węgierek, coś mi nie pasuje
Alkoholomierzem mierzę, a nie cukromierzem.
Skoro alkoholomierz po zanurzeniu w winie pokazuje mi 13%, w destylacie 94%, to w nastawie przefiltrowanym może pokazać także ...
Skoro alkoholomierz po zanurzeniu w winie pokazuje mi 13%, w destylacie 94%, to w nastawie przefiltrowanym może pokazać także ...
Re: Nastaw z węgierek, coś mi nie pasuje
A jak w bagnie zatrzyma się na 50%, to też je zabutelkujesz? Spławik sprawdza gęstość, nie wie co mierzy. Ilość alkoholu poda Ci tylko w roztworze alkoholu z wodą, wszystko co wpływa na gęstość poza w/w będzie tez wpływało na odczyt skali.
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2020-07-05, 11:19
Re: Nastaw z węgierek, coś mi nie pasuje
Dobra, czaje, dzięki
-
- 40%
- Posty: 74
- Rejestracja: 2018-09-17, 14:00
Re: Nastaw z węgierek, coś mi nie pasuje
Alkoholomierz pokazuje zawartość czystego alkoholu w czystej wodzie. W winie to nie wiadomo co pokazuje.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Re: Nastaw z węgierek, coś mi nie pasuje
Wiadomo, wiadomo gówno pokazuje zarówno we winie jak i w nastawie.
Ważne żeby do Michała dotarło.
A z nastawem pewnie jest git, tylko operator wiemy jaki .
Ważne żeby do Michała dotarło.
A z nastawem pewnie jest git, tylko operator wiemy jaki .
czytam nie pytam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 35 gości