Rum

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Rum

Post autor: Loki » 2020-11-19, 18:27

Siemka Bede robil swoj pierwszy rum mam pare pytan, mam zamiar uzyc drozdzy coobra rum czy jedna paczka przerobi 50L nastawu czy jednak kupic 2 paczki? A moze polecicie cos innego czytalem ze EC 1118 tez nie sa zle. I czy dodajecie wegla wplynie do nastawu czy nie jest on konieczny przy podwojniej destylacji?
Pozdrawiam

krkkonrad89
40%
40%
Posty: 74
Rejestracja: 2018-09-17, 14:00

Re: Rum

Post autor: krkkonrad89 » 2020-11-19, 22:13

Używałem tych drożdży w ilości jedna paczka na 50l i ładnie przerobiły. Może trwało to trochę dłużej ale drożdżaki co miały zjeść to zjadły. Węgla nie dodawałem i nastaw sam się wyklarował.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka


Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Rum

Post autor: Loki » 2020-11-19, 23:07

Hmm tak czytam I czytam I wnioskuje ze najlepsze drozdze do rumu sa do pieczenia co myslicie ? :roll:

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Rum

Post autor: kwik44 » 2020-11-20, 12:14

Chcesz fermentować melasę czy cukier? Czy mieszanki? Ja kiedyś używałem na melasie Cobry i chodziły OK. Teraz fermentuję na Safspirit, które dostałem od kolegi tu z forum. Pewnie każde zafermentują byle blg nie było za wysokie. Zrób matkę i matką poszczuj.

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Rum

Post autor: Loki » 2020-11-20, 20:31

kwik44 pisze:
2020-11-20, 12:14
Chcesz fermentować melasę czy cukier? Czy mieszanki?
Mieszanka 2.7kg cukru brazowego I 2.5L melasy, Czytalem troche na homedistillers I wkoncu sie zdecydowalem na drozdze piekarnicze zobaczymy co z tego wyjdzie co jest wlasnie ciekawe ten szczep najlepiej sie nadaje do melasy.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Rum

Post autor: kwik44 » 2020-11-21, 10:19

W rumie kluczem są zakażenia. Nie tylko oczywiście, ale mają ważną rolę. Poczytaj Arroyo i eksperymenty z dunder pit na homedistillers.

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Rum

Post autor: Loki » 2020-11-21, 14:38

kwik44 pisze:
2020-11-21, 10:19
Poczytaj Arroyo i eksperymenty z dunder pit na homedistillers.
Czytalem juz o dunder pit niestety nie mam miejsca na to ale wprzyszlosci napewno sobie taki zrobie :D podzielilem nastaw na dwa, wlasnie nastawilem 26L poleci odped pozniej na dundrze nastawie drugi 26L nastaw zobaczymy co ztego wyjdzie :)

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Rum

Post autor: kwik44 » 2020-11-21, 15:48

Wiesz, 2-3 pięciolitrowe bańki dundrem. Przecież nie robisz hl.... Wystarczy.

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Rum

Post autor: Loki » 2020-11-21, 16:07

Wbloku mieszkam juz mam 25L wina, beczke,wiadro balony 5L :lol: moze gdzies upcham chociaz jedna 5L tak na eksperyment.
Co do drozdzy piekarniczych suchych nie swierzych nastaw bardzo ladnie wystartowal Bo po 1.5h

rewicz
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2021-11-18, 19:53

Re: Rum

Post autor: rewicz » 2021-11-18, 19:54

Cześć, Loki daj znać jaki był efekt końcowy na drożdżach piekarniczych.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka


Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Rum

Post autor: Loki » 2021-11-19, 22:13

Bardzo dobrze, zczego co pamietam zjadly nastaw w 4~dni, drozdze ladnie osiadly na dnie, nie bylo przykrych zapachow ani smakow, duzo lepiej poszly niz coobra rum jedyny minus to ze trzeba utrzymac temperature okolo 25-30 stopni ale nie jest to trudne. Trzeba dodac drozdze wlasnie wtemperaturze okolo 28 stopni I zakryc beczke/wiaderko jakas koldra lub kocem.
Tylko musza byc to drozdze suche I troche pozywki trzeba dodac.

kalber
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2021-10-17, 21:47

Re: Rum

Post autor: kalber » 2021-12-03, 17:40

Mam pytanie odnośnie klarowania rumu, nastaw 25l (5l melasy 2 kg cukru, drożdże alcotec do rumu) przestał pracować dwa dni temu, mogę dodać do niego klaru czy wystawić w chłodne pomieszczenie i dać mu ze 2 tygodnie?
chce odebrać dunder i wykorzystać go do następnego nastawu, czy klar nie zepsuje dundru??

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Rum

Post autor: Loki » 2021-12-03, 18:28

Nie dawaj klaru poczekaj tylko jak sie zrobi warstwa 2-3 cm na dole I odrazu na rury dawaj

kalber
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2021-10-17, 21:47

Re: Rum

Post autor: kalber » 2021-12-03, 19:16

Ok tak też zrobię, myślę że ze 2 tygodnie w chłodnym pomieszczeniu powinno wystarczyć.
co do kolejnego nastawu na dundrze, dodać cukier zwykły, trzcinowy czy glukozę?

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Rum

Post autor: Loki » 2021-12-03, 20:56

Mi sie taka warstwa po jakis 3 dniach zrobila, zadnej glukozy chcesz prawdziwy rum to daj melasy I ewentualnie troche cukru trzcinowego jak nie lubisz mocnego rumu

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości