Pierwsza fermentacja w zyciu i cos poszlo nie tak

radekt51
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2021-03-13, 12:55

Pierwsza fermentacja w zyciu i cos poszlo nie tak

Post autor: radekt51 » 2021-03-13, 13:01

Na wstępie pragnę wszystkich przywitać, jestem tu nowy i rozpoczynam swoją przygodę z "psotą" :D

Moje 'wymarzone" urządzenie jest już zamówione, buduje się i lada dzień do mnie przyjdzie...
Stwierdziłem że warto już zrobić nastaw aby zdążył przefermentować i tu się zaczynają schody...
Chyba popełniłem duży błąd już na starcie mianowicie;

beczka 100 litrów
4 paczki Alcotec Pure
4 x 9kg cukru
...i wody do 100 litrów

Dziś jest 4 dzień fermentacji, w beczce lekki szampan i może tego posta dziś by tu nie było ale kupiłem cukromierz i okazało się że po ponad 3 dniach pływak wogole się nie zatapia, wg skali na cukromierzu fermentacja jeszcze się nie zaczęła, ciecz w beczce jest nadal bardzo "kleista lukrowa" pmieszczenie w którym stoi beczka ma około 17 stopni....

Czy nastaw krótko mówiąc pójdzie w stratę czy drożdże to przefermentują i mam nadal czekac??

Darekdymek
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2020-08-15, 00:00
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Pierwsza fermentacja w zyciu i cos poszlo nie tak

Post autor: Darekdymek » 2021-03-13, 13:07

Obliczyłeś blg? Według moich obliczeń masz 39BLG i w życiu tobie to nie wystartuje. Podziel to na pół i dolej po 50l wody. Będziesz miał optymalne BLG (25). Jeszcze jest ważna temperatura startu, musi byc ok 25-30 stopni żeby drożdże zaczęły pracować i mnożyły się.

radekt51
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2021-03-13, 12:55

Re: Pierwsza fermentacja w zyciu i cos poszlo nie tak

Post autor: radekt51 » 2021-03-13, 13:12

Zrobiłem zgodnie z przepisem na opakowaniu drożdzy lecz nie w czterech pojemnikach po 25 tylko w jednym 100 litrów.... Mam jeszcze miejsce na wodę, dolać? Nie mam w czym rozpołowić...

informacja z opakowania:
z 9 kg cukru po 8-10 dniach otrzymamy nastaw o mocy 21%, należy pilnować temperaturę fermentacji. (18°C!!)

Darekdymek
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2020-08-15, 00:00
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Pierwsza fermentacja w zyciu i cos poszlo nie tak

Post autor: Darekdymek » 2021-03-13, 13:18

Poczytaj na forum co ludzie piszą o nastawach. Im mniejszy % alko, tym lepszy destylat dostaniesz. Nie patrz na opakowanie. Kolega Zbyszko miał 42stopnie nastawu i pracowało:)

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Pierwsza fermentacja w zyciu i cos poszlo nie tak

Post autor: Zalobik » 2021-03-13, 13:19

Cześć, zakładając że tego nastawu masz 100l i dałeś 36kg cukru, to masz na starcie ponad 31 blg. To zdecydowanie za dużo. Drożdze tego nie lubią. Następnym razem celuj w 24blg. Nie lubią też temperatury poniżej 20st.
Co z tym pasztetem począć. Najprawdopodobniej cukier nie zostanie zjedzony i fermentacja stanie sporo powyżej zera. Możesz taki nastaw przegonić, a na odwarze zrobić kolejny z właściwym blg. Możesz też rozcieńczyć, to co jest, podnieść temperaturę i poczekać na finał.
Jest takie bokserskie powiedzonko, które bardzo lubię "porażka jest konsekwencją prostych błędów". Narazie leżysz, ale uszy do góry, następnym razem będzie lepiej.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

radekt51
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2021-03-13, 12:55

Re: Pierwsza fermentacja w zyciu i cos poszlo nie tak

Post autor: radekt51 » 2021-03-13, 13:20

Dwa pierwsze dni to az bąble szły i beczka była ciepła /letnia a trzeciego dnia się uspokoilo i teraz tylko tak musuje.... Czyli wypada dolać ciepłej wody i czekać?

Darekdymek
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2020-08-15, 00:00
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Pierwsza fermentacja w zyciu i cos poszlo nie tak

Post autor: Darekdymek » 2021-03-13, 13:22

Jak musuje, to nic nie dolewaj :) drożdże pracują.

radekt51
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2021-03-13, 12:55

Re: Pierwsza fermentacja w zyciu i cos poszlo nie tak

Post autor: radekt51 » 2021-03-13, 13:34

Jestem już zestresowany że zmarnowałem tyle cukru, drożdzy i wgl nerw :D

Dolalem 10 litrów letniej wody, wpuściłem pływak, pokazuje jakies 27-28 blg

Darekdymek
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2020-08-15, 00:00
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Pierwsza fermentacja w zyciu i cos poszlo nie tak

Post autor: Darekdymek » 2021-03-13, 13:37

Już nie ruszaj nastawu. Spokojnie czekaj aż drożdże zrobią swoją robotę.

radekt51
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2021-03-13, 12:55

Re: Pierwsza fermentacja w zyciu i cos poszlo nie tak

Post autor: radekt51 » 2021-03-13, 13:55

Dzięki chłopaki za pomoc...

Jeszcze jedno pytanie, czy warto się zaopatrzyć awaryjnie w grzałkę akwariową z temperaturą zadaną 22 stopni?? Obecnie nastaw ma jakieś 17-18 stopni....

Darekdymek
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2020-08-15, 00:00
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Pierwsza fermentacja w zyciu i cos poszlo nie tak

Post autor: Darekdymek » 2021-03-13, 14:18

Odpowiedz brzmi nie. Lepiej bedzIe, jak okryjesz beczkę np stara kurtka, pianka z materaca itp.

radekt51
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2021-03-13, 12:55

Re: Pierwsza fermentacja w zyciu i cos poszlo nie tak

Post autor: radekt51 » 2021-03-14, 09:41

Temperatura w pomieszczeniu jeszcze bardziej spadła, wlożyłem i uruchomiłem grzałkę akwariową z temperaturą zadaną na 21 stopni.... Działa bez przerwy, dziś schodząc do pomieszczenia czuć zapach "drożdzy", na cukromierzu blg spadlo o 2 kreski...

radekt51
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2021-03-13, 12:55

Re: Pierwsza fermentacja w zyciu i cos poszlo nie tak

Post autor: radekt51 » 2021-03-21, 15:14

BLG spadlo do poziomu który zakrywa "żółtą strefę" na cukromierzu i od dwóch dni tak stoi, brak ruchu cieczy... poczekam jeszcze z 5 dni i weryfikacja, jeżeli nie spadnie to pewnie trafi mi "zrzut towaru na kanał"....
Mocno niepokojące jest to że do wiadra 30 litrów wrzuciłem grzybki, cukier wodę i fermentacja burzliwa trwała jeden dzień a dziś juz prawie nic się nie dzieje... nie mam pojecia o co tu chodzi?? Czy woda gorąca z boilera mogła mieć na to wpływ?? Niewysterylizowane pojemniki?? załamka

jowkon
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2017-07-20, 00:16

Re: Pierwsza fermentacja w zyciu i cos poszlo nie tak

Post autor: jowkon » 2021-03-21, 19:33

Woda goraca? - zabiles drozdze!

marcin2241
30%
30%
Posty: 45
Rejestracja: 2020-08-01, 10:50

Re: Pierwsza fermentacja w zyciu i cos poszlo nie tak

Post autor: marcin2241 » 2021-03-22, 00:13

Może kolega robi lagera? Wystarczy zakapslowac. A tak całkiem poważnie, czytając instrukcję, jest tam napisane ze drożdże zadajemy w 30 stopniach, cukru 24 kilo, a nie 36 czyli o 12 kilo za dużo. Temperatura nastawu 25 stopni i 2 paczki drożdży. A co z tą wodą z bojlera nawet nie pytam. Spróbuj uratować ten nastaw a przy następnym się tak nie śpiesz. Czytaj instrukcje i forum. Powodzenia. :wink:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości