Jablka na kolumnie polkowej

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Jablka na kolumnie polkowej

Post autor: Loki » 2021-09-17, 11:04

kwik44 pisze:
2021-09-17, 10:04
Loki nie kręcisz wodą tam i z powrotem. To byłoby bez sensu. Jak włączasz chłodnicę i zbijasz temperaturę to już na tym stałym poziomie przepływu musisz ją w danym cyklu utrzymać. Temperatura destylatu sama wzrośnie wraz z ubytkiem % z kotła.
Kurna ja jakis burak jestem bo nie rozumie :oops:
Odpalam kolumne 2.5kw powiedzmy stabilizuje ja przez 15-30min odbieram powoli przedgony na refluxie (zwlaczana woda na shotgunie) jak zacznie ladnie pachniec wylaczam kompletnie wode wshotgunie I lece jak na ps jak dojdzie temperatura par do 94 stopni wtedy odpalam wode wshotgunie I zbijam temperature par do 85-88 (nie potrzeba zadnej stabilizacji zgadza sie ? ) I wtedy juz za drugim razem nie wylaczam kompletnie wody zshotgunu tylko zostawiam minimalny reflux I znowu daje temperaturze rosnac do tych 94 stopni I powtarzam proces ewentualnie jeszcze raz jesli temperatura wkegu nie wyniesie 96-97 stopni

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Jablka na kolumnie polkowej

Post autor: kwik44 » 2021-09-17, 12:41

ech, wyjątkowo nie chce ci się czytać ze zrozumieniem...
1) Odpalasz kolumnę, jak pary idą do góry włączasz wodę na shotgun. Stabilizujesz te 15 minut i zamykasz wodę na shotgun.
2) Odbierasz przedgon w buteleczki jak na pot-stilu. Jak już leci coś co nazwiesz sercem zmieniasz garnek i odbierasz serce aż temperatura par dojdzie do tych 94 stopni.
3) Otwierasz wodę na shotgun, tyle, żeby temperatura spadła do tych 85. Dalej odbierasz serce i znowu czekasz aż dojdzie do 94.
3.X powtarzasz 3 aż w kotle masz ~98 stopni.
4)Powyżej 98 stopni w kotle resztę odbierasz jako pogon do innego gara.

Temperatury 85,94 i 98 są umowne, ja takie ustaliłem dla swoich preferencji smakowych. Twoje mogą być inne.

jurii
90%
90%
Posty: 643
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Re: Jablka na kolumnie polkowej

Post autor: jurii » 2021-09-17, 13:52

kwik44 pisze:
2021-09-17, 12:41

Temperatury 85,94 i 98 są umowne, ja takie ustaliłem dla swoich preferencji smakowych. Twoje mogą być inne.

To zdanie to trzeba było na początku napisać, bo teraz będzie celował w Twoje temperatury i powie, że niedobre :mrgreen:

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Jablka na kolumnie polkowej

Post autor: Loki » 2021-09-17, 14:45

kwik44 pisze:
2021-09-17, 12:41
3) Otwierasz wodę na shotgun, tyle, żeby temperatura spadła do tych 85. Dalej odbierasz serce i znowu czekasz aż dojdzie do 94.
3.X powtarzasz 3 aż w kotle masz ~98 stopni.
Tego nie rozumiem :lol: otwieram wode na shotgun, jak temperatura spadnie do tych 85~ wtedy znowu zamykam kompletnie I znowu jade jak na ps zgadza sie ? Czy juz wtedy jakis minimalny reflux musi byc.
Sorry nie probuje Ci dac ataku serca :lol:
Nie na az taki lajk nie jestem wiem ze przy kazdym procesie, nastawie/zacierze inne te temperatury beda :D
Ostatnio zmieniony 2021-09-17, 15:28 przez Loki, łącznie zmieniany 1 raz.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Jablka na kolumnie polkowej

Post autor: kwik44 » 2021-09-17, 15:17

Juri, ale mnie się już nie chce pisać po raz nty oczywistych oczywistości… Jest faq, są tematy, można czytać. Wszystko jest napisane ;)

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Jablka na kolumnie polkowej

Post autor: Loki » 2021-09-17, 15:26

Dobra Kit zrobie destylacje I wyjdzie wpraniu , dziekuje za cierpliwosc :D

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości