Pierwszy nastaw
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2022-01-23, 18:38
- Lokalizacja: Inowrocław
Pierwszy nastaw
Witam.
Jak w temacie. Jest to mój pierwszy nastaw, jeszcze nic w kolumnie poza wodą z kwaskiem cytrynowym w kolumnie nie przepuszczałem. Zrobiłem nastaw 24kg cukru, 90 l wody 2 paczki drożdzy alcotec 48 pure , start nastawu 30 stopni, po 3 dniach jest około 25 stopni a blg pokazuje około 5.
I tu pytania. Mierzę blg w beczce w temp nastawu 25 stopni rozumiem że temp ma wpływ na blg, a sam gaz?
I kolejne pytanie, jak długo to powinno jeszcze fermentować około i czy póki co wskazania są ok?
Cały nastaw jest w jednej beczce.
Jak w temacie. Jest to mój pierwszy nastaw, jeszcze nic w kolumnie poza wodą z kwaskiem cytrynowym w kolumnie nie przepuszczałem. Zrobiłem nastaw 24kg cukru, 90 l wody 2 paczki drożdzy alcotec 48 pure , start nastawu 30 stopni, po 3 dniach jest około 25 stopni a blg pokazuje około 5.
I tu pytania. Mierzę blg w beczce w temp nastawu 25 stopni rozumiem że temp ma wpływ na blg, a sam gaz?
I kolejne pytanie, jak długo to powinno jeszcze fermentować około i czy póki co wskazania są ok?
Cały nastaw jest w jednej beczce.
Re: Pierwszy nastaw
Poczekaj jeszcze pare dni i będzie dobrze, chyba ze drożdże nie pracują.
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2022-01-23, 18:38
- Lokalizacja: Inowrocław
Re: Pierwszy nastaw
Pracują, przynajmniej tak mi się wydaje bo coś tam na powierzchni się dzieje a i CO2 dużo
Dzięki
Dzięki
Re: Pierwszy nastaw
Poczekaj, aż zacznie CI się nastaw klarować od góry wtedy będzie koniec fermentacji.
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2022-01-23, 18:38
- Lokalizacja: Inowrocław
Re: Pierwszy nastaw
Mam do klarowania środek turboklar na 100l od kobry. Czy mogę klarować w tej beczce co nastaw czy lepiej ściągnąć znad osadu do innego pojemnika i dopiero klarować?
Dziś 6 dzień, oznak pracy drożdży nie ma a blg pokazuje poniżej 0, na moje oko około -2.
Dziś 6 dzień, oznak pracy drożdży nie ma a blg pokazuje poniżej 0, na moje oko około -2.
Re: Pierwszy nastaw
Ja klaruje w tej samej beczce, chociaż ostatnio nie używam nic tylko chłodne pomieszczenie i grawitacyjnie się wyklaruje
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2022-01-23, 18:38
- Lokalizacja: Inowrocław
Re: Pierwszy nastaw
Tylko weź taka pełna beke przenieś po schodach xD ale w takim razie odgazoeuje i sype klar od kobry
Re: Pierwszy nastaw
Znieść po schodach może być problem ja na szczęście tylko okno mam do otwarcia
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2022-01-23, 18:38
- Lokalizacja: Inowrocław
Re: Pierwszy nastaw
Widzę że nastaw zaczyna się klarować. Stoi w temp 17-19 stopni, czy jak tak postoi do weekendu to coś mu będzie? Odgazowywac go teraz czy przed klarowaniem? Zatykać wieko czy zostawić mu dopływ powietrza?
Re: Pierwszy nastaw
Jak odgazujesz, to szybciej się będzie klarować. To jest wręcz idealny czas (no może trochę za krótki), by odgazować i by nastaw samoczynnie (i w pełni) się wyklarował.
Im chłodniej - tym lepiej dla nastawu.
Zakryć deklem z rurką (lub jak ja - dekiel z małą szparką), by niejako "odizolować" go od niechcianych przygód (u mnie mógłby kot wpaść do beczki )
Ja tak zostawiam czasem nawet i na dwa tygodnie - aż się samoczynnie wyklaruje - chłód przyspiesza klarowanie i zwalnia proces ewentualnego psucia (który nie powinien nastąpić przy względnym zachowaniu czystości podczas robienia nastawu - w końcu nastaw ma względnie dużo alkoholu, jeszcze więcej wody i mało innych związków mogących go "zniszczyć" - to jest niejako względnie mocne wino ).
Potem zlewam wszystko, co ponad osadem, a sam "muł" CZASAMI zlewam w wysokie i wąskie naczynie, by dodatkowo odzyskać trochę wsadu do kolumny.
Klaru używam głównie latem, bo (w mojej ocenie) w zimnym praktycznie w ogóle nie pomaga, a w ciepłym bez klaru drożdże bardzo powoli opadają, więc można sobie pomóc.
Im chłodniej - tym lepiej dla nastawu.
Zakryć deklem z rurką (lub jak ja - dekiel z małą szparką), by niejako "odizolować" go od niechcianych przygód (u mnie mógłby kot wpaść do beczki )
Ja tak zostawiam czasem nawet i na dwa tygodnie - aż się samoczynnie wyklaruje - chłód przyspiesza klarowanie i zwalnia proces ewentualnego psucia (który nie powinien nastąpić przy względnym zachowaniu czystości podczas robienia nastawu - w końcu nastaw ma względnie dużo alkoholu, jeszcze więcej wody i mało innych związków mogących go "zniszczyć" - to jest niejako względnie mocne wino ).
Potem zlewam wszystko, co ponad osadem, a sam "muł" CZASAMI zlewam w wysokie i wąskie naczynie, by dodatkowo odzyskać trochę wsadu do kolumny.
Klaru używam głównie latem, bo (w mojej ocenie) w zimnym praktycznie w ogóle nie pomaga, a w ciepłym bez klaru drożdże bardzo powoli opadają, więc można sobie pomóc.
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2022-01-23, 18:38
- Lokalizacja: Inowrocław
Re: Pierwszy nastaw
Ok to to już wiem co z nastawem teraz mam kilka pytań odnośnie samej destylacji co by już nowego tematu nie zakładać.
Mój sprzęt to jego 50 l grzałki 2000 i 1400, katalizator wziernik ovm.
Rozumiem że proces przebiega tak:
1. Nastaw do kega i grzeje na pełnej mocy.
2. Temp na kegu dochodzi do 60 stopni, odkrecam wodę w chłodnicy.
3. Temp przy 75 stopniach, odlaczam grzalke 1400 i czekam aż kolumna się zaleje i temp na górze bd stabilna 40 min.
4. Odbieram 250 ml przedgonu.
5. Znów stabilizacja 30 min i odbieram 50-100 ml przedgonu lub więcej jeśli jest, zaraz po odebraniu zaworem ovm odbieram główny gon - jaka prędkość poboru gonu i przedgonu zalecacie?
6. Gon odbieram do kiedy? Aż temp na kegu dojedzie do 96 a reszta temp zacznie szaleć?
7. Później odbieram pogon już szybciej zaworem u samej góry i szybciej skoro wrzucam to do kolejnego nastawu? Do ilu na kegu brać pogon?
8. Po wszystkim wyłączam grzanie i czekam aż ostygnie zanim zabiorę sie za rozjrecanie i czyszczenie?
Dzięki i proszę o wyrozumiałość
Mój sprzęt to jego 50 l grzałki 2000 i 1400, katalizator wziernik ovm.
Rozumiem że proces przebiega tak:
1. Nastaw do kega i grzeje na pełnej mocy.
2. Temp na kegu dochodzi do 60 stopni, odkrecam wodę w chłodnicy.
3. Temp przy 75 stopniach, odlaczam grzalke 1400 i czekam aż kolumna się zaleje i temp na górze bd stabilna 40 min.
4. Odbieram 250 ml przedgonu.
5. Znów stabilizacja 30 min i odbieram 50-100 ml przedgonu lub więcej jeśli jest, zaraz po odebraniu zaworem ovm odbieram główny gon - jaka prędkość poboru gonu i przedgonu zalecacie?
6. Gon odbieram do kiedy? Aż temp na kegu dojedzie do 96 a reszta temp zacznie szaleć?
7. Później odbieram pogon już szybciej zaworem u samej góry i szybciej skoro wrzucam to do kolejnego nastawu? Do ilu na kegu brać pogon?
8. Po wszystkim wyłączam grzanie i czekam aż ostygnie zanim zabiorę sie za rozjrecanie i czyszczenie?
Dzięki i proszę o wyrozumiałość
Re: Pierwszy nastaw
Robim co możem, ale trudno tu o wyrozumiałość.
Podaj choć średnice rury, bo to co podałeś jest mało istotne.
Jeżeli to twój dziewiczy rejs to opanuj podstawowe pojęcia typu:
zalewanie, stabilizacja, praca pod progiem zalania, odbiór itp.
Jeżeli sam sobie odpowiesz na te pytania możesz startować.
W razie "W" korzystaj do woli:
viewtopic.php?f=11&t=605
Podaj choć średnice rury, bo to co podałeś jest mało istotne.
Jeżeli to twój dziewiczy rejs to opanuj podstawowe pojęcia typu:
zalewanie, stabilizacja, praca pod progiem zalania, odbiór itp.
Jeżeli sam sobie odpowiesz na te pytania możesz startować.
W razie "W" korzystaj do woli:
viewtopic.php?f=11&t=605
czytam nie pytam
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2022-01-23, 18:38
- Lokalizacja: Inowrocław
Re: Pierwszy nastaw
Akurat to co napisałeś wszystko wiem
średnica 60mm wysokość samej kolumny ok 135.
Przy zalaniu kega 40l wsadu około ilu trwa proces od początku do końca? Około 8h?
średnica 60mm wysokość samej kolumny ok 135.
Przy zalaniu kega 40l wsadu około ilu trwa proces od początku do końca? Około 8h?
Re: Pierwszy nastaw
A o tym dopiero się przekonasz po robocie, a nawet na samym wstępie jak polegniesz na pkt 3 .
czytam nie pytam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości