Gruszki - Williams
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2022-09-16, 23:18
Gruszki - Williams
Cześć, jestem zupełnie nowy w temacie.
Posiadam dużą ilość fajnych dojrzałych gruszek odmiana BONKRETA WILLIAMSA.
Na początek chciał bym zakupić 3-4 pojemniki fermentacyjne (wiadra) i nastawić zacier z tych owoców. Nie chcę dodawać żadnego cukru, wody. Zależy mi na jak najlepszej jakości, walorach smakowych a nie ilości. 3-4 wiadra aby wypróbować różne możliwości, przepisy ? Co o tym myślicie ?
Jakie przepisy polecacie ?
Czy kupić wiadra razem z rurka i kranikiem, czy bez kranika ?
Z gruszek zamierzam się pozbyć ogonków, szypulki i kielicha. Następnie zmiksować w wiadrze mieszadłem.
Posiadam dużą ilość fajnych dojrzałych gruszek odmiana BONKRETA WILLIAMSA.
Na początek chciał bym zakupić 3-4 pojemniki fermentacyjne (wiadra) i nastawić zacier z tych owoców. Nie chcę dodawać żadnego cukru, wody. Zależy mi na jak najlepszej jakości, walorach smakowych a nie ilości. 3-4 wiadra aby wypróbować różne możliwości, przepisy ? Co o tym myślicie ?
Jakie przepisy polecacie ?
Czy kupić wiadra razem z rurka i kranikiem, czy bez kranika ?
Z gruszek zamierzam się pozbyć ogonków, szypulki i kielicha. Następnie zmiksować w wiadrze mieszadłem.
Re: Gruszki - Williams
Możesz wziąć beczkę plastikową, taka do kapusty 50-60l . Wrzucać gruszki po wiadrze i mieszać mieszadłem osadzonym w wiertarce na dużych obrotach.
Np takim. Po zmiażdżeniu gruszek dodajesz pektoenzym i oczekujesz kilka godzin. Potem pożywka i drożdże np. Bayanusy.Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2022-09-16, 23:18
Re: Gruszki - Williams
Coś więcej ktoś podpowie?
Macie jakieś doświadczenie?
Macie jakieś doświadczenie?
Re: Gruszki - Williams
Kup beczkę plastikową 50, 100l, czy 220l zamiast wiaderek, łatwiej miksować wiertarką, kiedy nastawiasz ortodox liczysz się z tym, że masz mało uzysku, więc 200l owoców. Nie potrzebujesz nic więcej nie wiem co to ,,pozbyć ogonków, szypulki i kielicha'' prócz ogonków to nic więcej nie ma.
Re: Gruszki - Williams
Gruszki mają niewiele cukru, radzę zakwasić nastaw do pH 3.4-2.9 np, kwaskiem cytrynowym, żeby uniknąć zakażenia. Dodać pożywkę i nie liczyć na dzikusy.
Re: Gruszki - Williams
Z dzikusami masz racje, u nas jak się robi w jednym miejscu wszystko od dawna to nie wiesz co lata w powietrzu i mówienie moje robi na dzikusie nie musi być prawdą, bo to może być np G-995 które czai się wszędzie, ale zakwaszanie ? to krótka fermentacja. Gruszek nie udało mi się zakazić, brzoskwinie kilka razy, ale nawet nie myślałem, by zakwasić, kiedyś tak, kiedy bawiłem się w wina, ale jak poznałem Zbynkka, sory Zbynekk, to zapomniałem o zakwaszaniu, nie pamiętam jak to się stało, ale pamiętam, że to wina Zbynkka.
Re: Gruszki - Williams
Nigdy nie dodaję cukru do fermentacji. Niestety udało mi się zakazić nastaw z gruszek. Może gdyby to był sok... kto wie. Ale Williamsy (przynajmniej te moje) mają brix 11 (w tym niefermentowalne) i pH >5. Aromat jest super ale w gęstym nastawie zanim drożdże przerobią cukier, to bakterie kwasu mlekowego już startują. Może to u mnie, bo w tym samym pomieszczeniu fermentują zaciery zbożowe?
Re: Gruszki - Williams
Może masz ich za dużo i sprzedasz okolicznym kolegom z forum za rozsądną cenę?Karol-Gruszki pisze: ↑2022-09-16, 23:27........................
Posiadam dużą ilość fajnych dojrzałych gruszek odmiana BONKRETA WILLIAMSA.
.............................
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Gruszki - Williams
No, niewiele tego cukru masz. Ja wczoraj zmierzyłem z ciekawości cukier w konsumowanej dojrzałej gruszce i było 18 brix.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Gruszki - Williams
Zazdroszczę!!! Wiesz może jaka to odmiana? Może posadziłbym kilka drzewek. Albo kupił trochę więcej kilogramów. Do tej pory z kupnymi tez nie miałem wiele szczęścia. Nawet jak się już praktycznie rozpadały to brix był na poziomi 13. Ewidentnie źle trafiałem.
Re: Gruszki - Williams
Mniejszy urobek, ale za to więcej aromatu. Nie przejmowałbym się
Re: Gruszki - Williams
To moje główne pocieszenie
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości